338
Λήψεις δειγμάτων από εργάτριες και εργάτες εργοστασίου της Γουχάν με σκοπό τη διενέργεια των τεστ κορονοϊού | EPA/LI KE CHINA OUT

Τα ντοκουμέντα της Γουχάν, ένοχα μυστικά του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 19:24
Λήψεις δειγμάτων από εργάτριες και εργάτες εργοστασίου της Γουχάν με σκοπό τη διενέργεια των τεστ κορονοϊού
|EPA/LI KE CHINA OUT

Τα ντοκουμέντα της Γουχάν, ένοχα μυστικά του Πεκίνου

Protagon Team Protagon Team 1 Δεκεμβρίου 2020, 19:24

Εγγραφα που προέρχονται από την κινεζική επαρχία Χουμπέι και από το Γουχάν, τη μητρόπολη της περιοχής και κοιτίδα του κορονοϊού, δημοσιοποιήθηκαν από το CNN και αποδεικνύουν ότι η Κίνα διαχειρίστηκε με λανθασμένο και «επικοινωνιακό» τρόπο τη νόσο Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια εξάπλωσής της.

Τα σχετικά χαρτιά φέρουν την ένδειξη «εσωτερικό έγγραφο, εμπιστευτικό» και έχουν εκδοθεί από τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες. Σε αυτά καταγράφεται αριθμός κρουσμάτων υπερδιπλάσιος εκείνου τον οποίο είχαν ανακοινώσει οι κρατικές αρχές.

Εξ αυτού συνάγεται ότι το Πεκίνο άλλα γνώριζε και άλλα έλεγε για την κατάσταση στο Γουχάν, όπως αυτή διαμορφωνόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο και έπειτα.

Τα βασικά ευρήματα του ρεπορτάζ του CNN συνοψίζονται στα παρακάτω: οι κινέζοι αξιωματούχοι ωραιοποίησαν την εικόνα, ενώ το κινεζικό ΕΣΥ χρειάστηκε περίπου 23 ημέρες για διάγνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Το ρεπορτάζ λέει ακόμη ότι έτσι αποδεικνύονται οι ανεπάρκειες του γραφειοκρατικού μοντέλου διοίκησης, δηλαδή η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ, το κακό ηθικό των εργαζομένων, κ.ά.

Μεγαλύτερο πρόβλημα απέβη η υποβάθμιση της σοβαρότητας της πανδημίας.

Τα χαρτιά (στο σύνολό τους 117) τα οποία επικαλείται το ρεπορτάζ απαριθμούν συνολικά 5.918 περιπτώσεις της 10ης Φεβρουαρίου Αυτός, δε, ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του επισήμως ανακοινωθέντος.

Τα στοιχεία που έπεσαν στα χέρια του CNN αφορούν δεδομένα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Χουμπέι και συνιστούν τη σημαντικότερη διαρροή που έχει στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Αποτελούν, δε, το πρώτο τεκμήριο για τη γνώση του κινεζικού κράτους αναφορικά με τον κορονοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα η κινεζική κυβέρνηση απέρριπτε σταθερά τις καταγγελίες των ΗΠΑ κυρίως, αλλά και άλλων δυτικών κυβερνήσεων, ότι σκοπίμως απέκρυπτε πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό.

Επ’ αυτού, η εκτίμηση του CNN είναι ότι, τελικά, τα έγγραφα που δημοσιοποίησε δεν παρέχουν στοιχεία για εσκεμμένη απόπειρα συγκάλυψης, αποκαλύπτουν όμως τις πολλές ασυνέπειες των Κινέζων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...