400
Η Αν Μακλέιν ετοιμάζεται να μπει στο διαστημόπλοιο Σογιούζ, που θα την μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό | EPA

Το πρώτο αδίκημα στο Διάστημα ερευνά η NASA

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 12:59
Η Αν Μακλέιν ετοιμάζεται να μπει στο διαστημόπλοιο Σογιούζ, που θα την μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
|EPA

Το πρώτο αδίκημα στο Διάστημα ερευνά η NASA

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2019, 12:59

Το πρώτο «έγκλημα» που τελέστηκε στο Διάστημα ερευνά η NASA.

Η αμερικανική υπηρεσία εξετάζει αν μια αστροναύτης απέκτησε πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό της εν διαστάσει συζύγου της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, κάτι που πιθανόν να είναι η πρώτη καταγγελία για αξιόποινη πράξη που διαπράχτηκε στο… Διάστημα.

H Αν Μακλέιν παραδέχτηκε ότι είχε πρόσβαση στον λογαριασμό από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά αρνείται ότι διέπραξε αξιόποινη πράξη. Η εν διαστάσει σύζυγός της, Σάμερ Γουόρντεν, φέρεται ότι υπέβαλε καταγγελία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Στο μεταξύ, η Μακλέιν έχει επιστρέψει στη Γη.

Η αστροναύτης δήλωσε ότι μπήκε στον λογαριασμό για να δει αν υπήρχαν αρκετά χρήματα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και για την ανατροφή του εξάχρονου γιου τους, τον οποίον μεγάλωναν μαζί προτού χωρίσουν.

Προσωπικό της NASA μεταφέρει την Αν Μακλέιν μετά την προσγείωσή της σε περιοχή του Καζακστάν, τον Ιούνιο, έπειτα από έξι μήνες παραμονής στο Διάστημα

Η Μακλέιν και η Γουόρντεν, η οποία είναι αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, παντρεύτηκαν το 2014 και η Γουόρντεν κατέθεσε αίτηση διαζυγίου το 2018.

Η Μακλέιν αποφοίτησε από την διάσημη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έκανε περισσότερες από 800 ώρες πτήσης με μαχητικό πάνω από το Ιράκ ως πιλότος των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στη συνέχεια έλαβε την απαραίτητη εκπαίδευση και επιλέχτηκε να πετάξει με την NASA το 2013. Πέρασε έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επρόκειτο να λάβει μέρος στον πρώτο αποκλειστικά γυναικείο διαστημικό περίπατο αλλά η συμμετοχή της ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός προβλήματος διαθεσιμότητας στολών του κατάλληλου μεγέθους, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Η αστροναύτης με τον γιο της
Τι ισχύει στο Διάστημα

Το νομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί από τις πέντε ιδιοκτήτριες του διαστημικού σταθμού- ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Καναδάς- ορίζει ότι ο εθνικός νόμος αφορά τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους στο Διάστημα.

Επομένως αν ένας υπήκοος του Καναδά διέπραττε μια αξιόποινη πράξη στο Διάστημα, θα υπόκειτο στην καναδική νομοθεσία και αντίστοιχα ένας ρώσος πολίτης στην ρωσική.

Η Ευρώπη ορίζεται ως ένα κράτος, όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να επεκτείνουν την εθνική τους νομοθεσία και τους κανονισμούς αναφορικά με τον εξοπλισμό και το ανθρώπινο δυναμικό στο Διάστημα.

Η διαστημική νομοθεσία προβλέπει επίσης την… έκδοση στη Γη, αν ένα κράτος αποφασίσει ότι επιθυμεί την δίωξη ενός πολίτη ή ενός άλλου κράτους για κάποιο παράπτωμα που τελέστηκε στο Διάστημα.