425
Η Αν Μακλέιν, στη διάρκεια του πρώτου της περίπατου στο Διάστημα, στις 22 Μαρτίου | Twitter/Anne McClain

NASA: Ακυρώθηκε ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος επειδή η αστροναύτης… ψήλωσε

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 09:46
Η Αν Μακλέιν, στη διάρκεια του πρώτου της περίπατου στο Διάστημα, στις 22 Μαρτίου
|Twitter/Anne McClain

NASA: Ακυρώθηκε ο πρώτος γυναικείος διαστημικός περίπατος επειδή η αστροναύτης… ψήλωσε

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 09:46

Ακυρώθηκε από τη NASA ο πρώτος διαστημικός περίπατος που θα περιελάμβανε αποκλειστικά γυναίκες, τόσο στο διάστημα, όσο και στη Γη, επειδή η Αν Μακλέιν, αστροναύτης που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εδώ και τέσσερις μήνες, έχει ψηλώσει πέντε εκατοστά και δεν της κάνει η στολή…

Ο γυναικείος περίπατος ήταν προγραμματισμένος για τις 29 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Μακλέιν και της Κριστίνα Κοτς, που θα περπατούσαν επί επτά ώρες έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με αποστολή να αντικαταστήσουν μπαταρίες στο εξωτερικό μέρος του σταθμού, οι οποίες είχαν εγκατασταθεί από άλλους αστροναύτες, το περασμένο καλοκαίρι.

Λόγω της μικροβαρύτητας στο Διάστημα, οι αστροναύτες παίρνουν ύψος, το οποίο χάνουν ξανά όταν επιστρέφουν στη Γη. Η NASA ανακοίνωσε ότι τα σχέδια άλλαξαν, «εν μέρει», λόγω έλλειψης κατάλληλων διαστημικών στολών για τις δύο γυναίκες αστροναύτες.

Σύμφωνα με την Guardian, στον περίπατο που έκανε η Μακλέιν στις 22 Μαρτίου, κατάλαβε ότι το εξωτερικό άνω μέρος της στολής της ήταν μικρότερο μέγεθος από ό,τι χρειάζεται. Μέχρι την Παρασκευή όμως, που ήταν προγραμματισμένος ο γυναικείος περίπατος, η υπηρεσία προλαβαίνει να κατασκευάσει μόνο μία στολή μεσαίου μεγέθους, και αυτό θα το φορέσει η Κοτς.

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο γιατί το πρόβλημα με το μέγεθος της διαστημικής στολής προέκυψε ξαφνικά τώρα, τρεις ημέρες πριν το προγραμματισμένο εγχείρημα και δεν είχε ληφθεί υπόψιν νωρίτερα. Η Μακλέιν είχε γράψει στο Twitter, στις 4 Μαρτίου, ότι έχει ήδη ψηλώσει πέντε εκατοστά από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο Διάστημα.

Η πρώτη γυναίκα που είχε «περπατήσει» στο διάστημα, ήταν η σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια πριν 35 χρόνια, στις 25 Ιουλίου 1984.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 213 διαστημικοί περίπατοι έξω από τον ΔΣΣ από το 1998, με στόχο τη συντήρησή του, επισκευές στο εξωτερικό του, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα. Περισσότεροι από 500 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, αλλά μόλις το 11% ήταν γυναίκες.

Oταν η Μακλέιν, συμμετείχε στον διαστημικό περίπατο στις 22 Μαρτίου, μαζί με τον επίσης Αμερικανό Νικ Χέιγκ, έγινε η 13η γυναίκα στη διαστημική ιστορία που έκανε κάτι τέτοιο.

Η Κοτς θα γίνει η 14η, καθώς πλέον προγραμματίζεται να κάνει διαστημικό περίπατο, μαζί με τον Χέιγκ, στις 29 Μαρτίου, ενώ η Μακλέιν θα κάνει ένα νέο διαστημικό περίπατο στις 8 Απριλίου μαζί με τον καναδό αστροναύτη Νταβίντ Σεν-Ζακ. Οι δύο αυτοί περίπατοι θα είναι ο 215ος και ο 216ος στην ιστορία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Κριστίνα Κοτς θα πραγματοποιήσει τον περίπατο χωρίς την παρέα της Αν Μακλέιν – Reuters

Η προετοιμασία για έναν διαστημικό περίπατο δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, όπως εξηγεί στο βίντεο που ανέβασε στο Twitter, η Αν Μακλέιν:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...