1199
O Αμαζόνιος καίγεται, οι ισχυροί του πλανήτη ακούν; | Reuters

Σύνοδος των G7 με φόντο τον φλεγόμενο Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2019, 14:19
O Αμαζόνιος καίγεται, οι ισχυροί του πλανήτη ακούν;
|Reuters

Σύνοδος των G7 με φόντο τον φλεγόμενο Αμαζόνιο

Protagon Team Protagon Team 24 Αυγούστου 2019, 14:19

Μπορούν οι G7 να σώσουν τον πλανήτη;

Ακόμη και αν η απάντηση είναι αρνητική, θα μπορέσουν έστω να κάνουν κάτι για τις πυρκαγιές που κατακαίουν εδώ και μερικά 24ωρα τον μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου της υφηλίου, το τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου;

Η οικολογική καταστροφή του Αμαζονίου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου το βράδυ του Σαββάτου στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε ο Μακρόν μέσω Twitter.

 

Με παγκόσμιο συναγερμό λοιπόν να έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στη Βραζιλία και τον γάλλο πρόεδρο να κάνει λόγο για «μια διεθνή κρίση», δεν είναι καθόλου τυχαίο πως οι φωτιές επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου, στο ξενοδοχείο Hotel Du Palais, με θέα την θάλασσα του Βισκαϊκού Κόλπου.

Ακολούθησε η αντίδραση του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «υποστήριξε πλήρως» το αίτημα του Μακρόν.

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά.

«Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7, όταν συνεδριάσουν αυτό το σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο και πλέον όλων οι προσδοκίες είναι αυξημένες πως «ίσως να προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική προεδρία.

Και όλοι ελπίζουν το ιώδιο και το αλάτι του Ατλαντικού να λειτουργήσει τονωτικά στην σκέψη ορισμένων εκ των συμμετεχόντων, ειδικά του αμερικανού προέδρου, ο οποίος ναι μεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά οι… παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν καλά πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φίλος, σύμμαχος και κυρίως «ομοτράπεζος» σε αυτά τα ζητήματα με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο, οπότε θα υπάρξουν τριβές και αντιρρήσεις εκ μέρους των ΗΠΑ σε διάφορα ζητήματα.

Πόλεμος Γαλλίας-Βραζιλίας για το τροπικό δάσος

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης.

Με την σειρά του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον ομόλογό του ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» και ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη», έχοντας ταυτόχρονα υιοθετήσει έναν «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε για να προσθέσει ότι η «εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν G7 χωρίς τη συμμετοχή της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».

Μάλιστα, ο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε πως ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς στο επίμαχο tweet του έχει ανεβάσει μια φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003, τονίζοντας ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» δεν βοηθά.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ο οποίος υπό τις διεθνείς πιέσεις επιστρατεύει τις δυνάμεις του στρατού για την κατάσβεση των πυρκαγιών, επιρρίπτει πλέον ευθέως την ευθύνη για την καταστροφή στις καιρικές συνθήκες και τις… μη κυβερνητικές οργανώσεις!

Αστυνομικοί περιπολούν έξω από το Hôtel du Palais στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, εκεί όπου διεξάγεται  η Σύνοδος των G7
Ξέσπασαν 2.500 νέες πυρκαγιές σε 48 ώρες

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου του κόσμου ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί μέχρι χθες, Παρασκευή, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της επικράτειας.

Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως τις 22 Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος, το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη, πλέον απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Hotel Du Palais, με αστυνομικούς να περιπολούν διαρκώς πάνω και στους επιβλητικούς του πύργους

Στην διένεξη παρενέβη και ο αυτόχθονας αρχηγός Ραόνι Μετουκτίρε που κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας ότι θέλει να καταστρέψει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και ζήτησε τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την απομάκρυνσή του από την εξουσία το συντομότερο δυνατό.

«Πρέπει τον ξεφορτωθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα. Θέλει να αποτελειώσει το δάσος, θέλει να αποτελειώσει εμάς (τους αυτόχθονες). Είναι πραγματικά τρομακτικό αυτό που κάνει» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζοντας ότι ο Μπολσονάρο προωθεί την ανάπτυξη γεωργίας, υλοτομίας και εξορυκτικής δραστηριότητας σε γη των αυτοχθόνων κοινοτήτων.

Βαρύ το κλίμα και για την οικονομία

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινάει επίσης στη σκιά του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Την Παρασκευή, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς για τα εμπορεύματα των ΗΠΑ αξίας περίπου 68 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέτρο που πάρθηκε ως αντίποινα στην Ουάσινγκτον, που επέβαλε πρόσθετους δασμούς ύψους 270 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα κινεζικά προϊόντα.

Ο Τραμπ έχει ήδη απαντήσει στην Κίνα, μέσω του Twitter, λέγοντας ότι «θα πρέπει να μπει ένα τέλος στα τεράστια ποσά χρημάτων που η Κίνα έχει κλέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες», σχεδόν… διατάζοντας «τις αμερικανικές εταιρείες να ξεκινήσουν άμεσα την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών διαπραγμάτευσης με την Κίνα, είτε πρόκειται για μετεγκατάσταση εταιρειών, είτε για παραγωγή στις ΗΠΑ».

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην πλειοψηφία των χωρών του G7 αντί να μειώνεται, μεγαλώνει.

Μαζί οι πληθυσμοί των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου πλούτου.

Σε αυτές τις χώρες, το πλουσιότερο 10% κατέχει περίπου το ήμισυ ή περισσότερο του πλούτου της χώρας, ενώ το φτωχότερο 50% κατέχει το 10% ή λιγότερο. Αν υπολογίσει κανείς και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό το χάσμα ανισότητας δεν πρόκειται να μειωθεί σύντομα.

Όπως τονίζουν μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ, ίσως φέτος, για πρώτη φορά από το 1975, η σύνοδος να ολοκληρωθεί χωρίς έκδοση κοινού ανακοινωθέντος!

Σύμφωνα με ιάπωνα αξιωματούχο που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του και που επικαλείται το Reuters, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η G7 θα συζητήσει την επίπτωση που έχει η ολοένα και αυξανόμενη ένταση στο εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία και είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να υπάρξει κοινή συνεννόηση μέσω ενδελεχούς συζήτησης. Αλλά είναι δύσκολο να στείλουμε ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο όταν δεν εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...