780
Oι παίκτες των Μπακς την στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασής τους να μην κατέβουν στον αγώνα με τους Ορλάντο Μάτζικ | NBA/Jesse D. Garrabrant

Το ιστορικό «φτάνει πια!» των Μπακς και του Γιάννη

Sportscaster Sportscaster 27 Αυγούστου 2020, 12:14
Oι παίκτες των Μπακς την στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασής τους να μην κατέβουν στον αγώνα με τους Ορλάντο Μάτζικ
|NBA/Jesse D. Garrabrant

Το ιστορικό «φτάνει πια!» των Μπακς και του Γιάννη

Sportscaster Sportscaster 27 Αυγούστου 2020, 12:14

Το τζάμπολ ήταν προγραμματισμένο για το βράδυ της Τετάρτης (23.00 Ελλάδας). Οι Μιλγουόκι Μπακς θα διεκδικούσαν την τέταρτη νίκη τους επί των Ορλάντο Μάτζικ για να προκριθούν στους ημιτελικούς της Ανατολής, όπου τους περιμένουν οι Μαϊάμι Χιτ. Σπουδαίο ματς. Αλλά, τα «Ελάφια» του Γιάννη είχαν μια καλύτερη ιδέα, από το να παίξουν και να νικήσουν: να φωνάξουν σε όλο τον Κόσμο -όπου μπορεί να ακουστεί η δυνατή φωνή του ΝΒΑ- οτι μπροστά στην ανθρώπινη ζωή, το μπάσκετ είναι ασήμαντο. Οπως και οτιδήποτε άλλο.

Τα παιδιά των Μάτζικ εμφανίστηκαν στο παρκέ κανονικά, έκαναν την προθέρμανσή τους και περίμεναν. Ο Αντετοκούνμπο και η «παρέα» του, όμως, είχαν αποφασίσει (χωρίς να ενημερώσουν κανέναν) να μην κατέβουν στον αγώνα. Να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον εμφατικό -και πρωτοφανή- τρόπο για το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας σε βάρος αφροαμερικανού: τους πισώπλατους πυροβολισμούς ένστολου εναντίον του Τζέικομπ Μπλέικ, μπροστά στα μάτια των παιδιών του, στο Ουϊσκόνσιν.

Οι καρέκλες των παικτών έμειναν έτσι για ώρα

Η απόφαση των Μπακς είναι ιστορική. Για πρώτη φορά μια ομάδα αντιστάθηκε έμπρακτα στον ρατσισμό -όχι μόνο με δηλώσεις καταδίκης, μνημόσυνα και συμβολισμούς- και, μάλιστα, με μια πράξη που θα μπορούσε να της έχει στοιχίσει πολύ ακριβά. Η ποινή που προβλέπει ο κανονισμός για άρνηση συμμετοχής σε αγώνα είναι η ήττα «στα χαρτιά» και πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Κι όλη αυτήν την ώρα που ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΒΑ επιχειρούσαν μάταια να μεταπείσουν τους παίκτες του Μιλγουόκι έξω από τα αποδυτήρια, εκείνοι δεν μπορούσαν να φανταστούν το μέγεθος της ανταπόκρισης που θα έβρισκε αυτή τους η «επανάσταση».

Το Διαδίκτυο πλημμύρισε, αμέσως, από μηνύματα συμπαράστασης. «Σεβασμός στους Μπακς», έγραψε ο ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν. Ο Ενές Καντέρ πόσταρε μια σφιγμένη γροθιά. «Απαιτούμε δικαιοσύνη», ανέφερε στη δική του ανάρτηση ο Τζαμάλ Μάρεϊ. Και ο Ντόνοβαν Μίτσελ, «Απαιτούμε αλλαγή! Χαιρετίζω την κίνηση των Μπακς». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς: «Απαιτούμε αλλαγή, κουράστηκα από αυτό». Αλλά και ο θρύλος των Μπουλς, Σκότι Πίπεν, που «τιτίβισε» στο Twitter: «Τίποτα πέρα από σεβασμό στους παίκτες και προπονητές των Μπακς. Bucks power, Black power».

Full Statement From The Milwaukee Bucks:

Geplaatst door Milwaukee Bucks op Woensdag 26 augustus 2020

Η σύντροφος του Αντετοκούνμπο, Μαράια, συγκέντρωσε σχεδόν όλα τα μηνύματα των NBAers, σχολιάζοντας στον λογαριασμό της: «Είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ». Τη στήριξή του εξέφρασε και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα: «Επαινώ τους παίκτες των Μπακς για τη στάση τους να στηρίζουν αυτά που πιστεύουν, τους προπονητές όπως τον Ντοκ Ρίβερς, το ΝΒΑ και το WNBA, που λειτουργεί ως παράδειγμα. Χρειάζεται όλοι οι θεσμοί μας να στηρίξουν τις αξίες μας».

Η πρωτοβουλία των Μπακς εξελίχθηκε σε ένα ιστορικό «μποϊκοτάζ», που φέρει την υπογραφή τους. Πλέον, το διευθυντήριο του πρωταθλήματος δεν μπορούσε παρά να αναβάλει και τα υπόλοιπα ματς της βραδιάς (Χιούστον Ρόκετς – Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και Λος Αντζελες Λέικερς – Πόρτλαντ Μπλέιζερς), που θα οριστούν σε νέες ημερομηνίες μέσα στις επόμενες μέρες. Μάλιστα, η… εξέγερση «πέρασε» και στο αμερικανικό soccer. Τα ματς Ιντερ Μαϊάμι – Ατλάντα Γιουνάιτεντ και Ντάλας – Κολοράντο δεν διεξήχθησαν, λόγω άρνησης των παικτών να αγωνιστούν.

Δυόμισι ώρες μετά την προκαθορισμένη ώρα έναρξης του αγώνα, διαβάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου η κοινή δήλωση των παικτών του Μιλγουόκι. Από τον Στέρλινγκ Μπράουν (που έχει πέσει κι αυτός θύμα αστυνομικής βίας) και τον Τζορτζ Χιλ. Αυτή ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τις τελευταίες ημέρες είδαμε το τραγικό video με το περιστατικό στο Ουϊσκόνσιν, με τον Τζέικομπ Μπλέικ να δέχεται πισώπλατα επτά σφαίρες από έναν αστυνομικό. Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ… Ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε ανάληψη ευθυνών. Ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει στις 3 Νοεμβρίου».

Οι διαιτητές περιμένουν τους παίκτες που δεν θα εμφανιστούν ποτέ

Η διοίκηση των Μπακς δεν γνώριζε τίποτα για την απόφαση των παικτών. Αλλά, δεν άργησε να την υποστηρίξει: «Μερικά πράγματα είναι μεγαλύτερα από το μπάσκετ. Είμαστε αλληλέγγυοι στην απόφαση που πήραν σήμερα οι παίκτες. Είμαι πραγματικά υπερήφανος για τους παίκτες μας και τους στηρίζουμε 100%, έτοιμοι να βοηθήσουμε για να φέρουμε την πραγματική αλλαγή». Προπονητές (όλων των ομάδων) και διαιτητές, επίσης «χειροκρότησαν» την κίνηση των «Ελαφιών».

Που είχε και συνέχεια – θα έχει και τις επόμενες ώρες. Γύρω στις τρεις τα ξημερώματα (Ελλάδας), σε έκτακτη συνάντηση των παικτών, την οποία παρακολούθησαν διαιτητές και αρκετοί προπονητές, αναζητήθηκε μια κοινή απόφαση για το μέλλον των πλέι-οφ. Μίλησαν πολλοί -ο ΛεΜπρόν, ο Καρμέλο Αντονι, ο Κάιλ Κόρβερ, κ.ά- και ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Οι Λέικερς και οι Κλίπερς πρότειναν να διακοπεί οριστικά η σεζόν. Αλλοι -οι περισσότεροι- τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης των αγώνων, με το σκεπτικό οτι η Λίγκα είναι το ιδανικό, παγκόσμιο βήμα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Συμφώνησαν να τα ξαναπούν, ενώ σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των ομάδων.

Οση απήχηση και να έχει, το ΝΒΑ δεν μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο. Μπορεί, όμως, να παρακινήσει εκατομμύρια ανθρώπους να δράσουν -με τον τρόπο τους ή, απλώς, με την ψήφο τους- για την εξάλειψη των ανισοτήτων. Οι Μπακς, του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο, σήκωσαν πρώτοι το λάβαρο που γράφει «φτάνει πια!». Σε ένα ματς που δεν έπαιξαν, πέτυχαν τον μεγαλύτερό τους θρίαμβο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...