280
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 16:12

Το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 16:12

Τις ανησυχητικές διαστάσεις της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα τις προσεχείς δεκαετίες επισημαίνει έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι η χώρα μας θα βρεθεί στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον πιο γερασμένο πληθυσμό έως το 2030 σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonitor.

Σήμερα οι πέντε χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό είναι κατά σειρά η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Φινλανδία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η χώρα μας θα πάρει τη θέση της Ιταλίας και θα είναι η πρώτη στην Ευρώπη. Το τμήμα του πληθυσμού με ηλικία άνω των 65 ετών ως προς το σύνολο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας (15-65 ετών) θα υπερβεί αυτό της Ιταλίας.

Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πίεση στο συνταξιοδοτικό σύστημα λόγω περαιτέρω συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

Η Πορτογαλία μπήκε πρόσφατα στη λίστα παίρνοντας τη θέση της Γερμανίας ως η πέμπτη πιο γερασμένη χώρα παγκοσμίως. Αν και χαλάρωσε τη μεταναστευτική της πολιτική για να προσελκύσει μετανάστες και να ανατρέψει την τάση μείωσης του πληθυσμού, η Πορτογαλία αναμένεται να δει μεγάλη αύξηση στον πληθυσμό ηλικίας άνω των 65 ετών έως το 2030.

Στην Ιταλία οι ηλικιωμένοι άνω των 65 εκτιμάται ότι θα φτάσουν έως το 2030 τα 16,2 εκατομμύρια. Με δείκτη γονιμότητας στις 1,4 γεννήσεις ανά γυναίκα (δηλαδή πολύ πιο κάτω από το 2,1 που απαιτείται με στόχο τη φυσική ανανέωση του πληθυσμού), η μετανάστευση αποτελεί μια μορφή ανακούφισης απέναντι στη μείωση του πληθυσμού.

Εκτιμάται ότι οι ξένοι πολίτες θα αποτελούν έως το 2030 το 9,9% του συνολικού πληθυσμού στην Ιταλία. Ως τότε η αναλογία ανθρώπων άνω των 65 ετών ως ποσοστό επί του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 44,3%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...