559
Δύο μικροί ηθοποιοί υποδύονται τα 10χρονα αγόρια, που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Μπάλγκερ (σκηνή από την ταινία «Detainment») |

Ιρλανδία: Πυρά κατά της Ακαδημίας Κινηματογράφου για την υποψηφιότητα αμφιλεγόμενης ταινίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 15:33
Δύο μικροί ηθοποιοί υποδύονται τα 10χρονα αγόρια, που δολοφόνησαν τον Τζέιμς Μπάλγκερ (σκηνή από την ταινία «Detainment»)
|

Ιρλανδία: Πυρά κατά της Ακαδημίας Κινηματογράφου για την υποψηφιότητα αμφιλεγόμενης ταινίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 15:33

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιρλανδία η υποψηφιότητα για Οσκαρ μιας ταινίας μικρού μήκους, που εξιστορεί την απαγωγή και δολοφονία του δίχρονου Τζέιμς Μπάλγκερ από δύο 10χρονα αγόρια, μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε τη χώρα το 1993. Πυρά δέχθηκε και ο πρόεδρος της Ιρλανδίας που συνεχάρη, στο Twitter, τους συντελεστές της ταινίας.

Η ιρλανδική ταινία «Detainment» («Υπό κράτηση»), έλαβε μία υποψηφιότητα για καλύτερη ταινία μικρού μήκους και αναπαριστά σε μισή ώρα το τι συνέβη κατά την απαγωγή του μικρού Τζέιμς από τους 10χρονους, δίνοντας έμφαση στην ανάκρισή τους από την αστυνομία, με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις από τη διαδικασία.

Η μητέρα του θύματος είχε ξεκινήσει εκστρατεία για να μην συγκαταλέγεται η ταινία στις υποψηφιότητες, στέλνοντας επιστολή με 90.000 υπογραφές στην Ακαδημία Κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

«Δεν μπορώ να εκφράσω σε λόγια πόσο αηδιασμένη και ταραγμένη είμαι που γυρίστηκε αυτή η, υποτίθεται, ταινία και τώρα είναι υποψήφια για Οσκαρ», έγραψε στο Tweeter η μητέρα του Τζέιμς, Ντενίς Φέργκους. «Η Ακαδημία αγνόησε εμένα, τις υπογραφές 90.000 ανθρώπων και τα συναισθήματά μου».

Οταν είχε μάθει ότι γυρίζεται η ταινία, η Φέργκους είχε διαμαρτυρηθεί στον σκηνοθέτη Βίνσεντ Λάμπι επειδή δεν είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια του θύματος. Στη συνέχεια, ο σκηνοθέτης ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια για τον πόνο που της προκάλεσε.

Η Ντενίς Φέργκους δεν έχει κοιμηθεί «ούτε μία νύχτα» από τον Φεβρουάριο του 1993, όταν δολοφονήθηκε ο γιος της

Η μητέρα του Τζέιμς κατηγόρησε τον σκηνοθέτη ότι θέλει να προωθήσει την καριέρα του και να βγάλει χρήματα από τον πόνο της οικογένειας και ζήτησε από τους θεατές να μποϊκοτάρουν το φιλμ.

Ο ίδιος απάντησε ότι κανείς δεν έχει βγάλει χρήματα από την ταινία και δεν είναι αυτός ο σκοπός των δημιουργών της. «Ο λόγος που την γυρίσαμε είναι για να ρίξουμε φως στο πώς δύο 10χρονα παιδιά είναι ικανά να διαπράξουν ένα τόσο φρικτό έγκλημα. Αν δεν καταλάβουμε τι το προκάλεσε, τότε υπάρχει κίνδυνος να ξαναγίνει», δήλωσε ο ίδιος στο BBC.

Ο Τζέιμς Μπάλγκερ ήταν δύο χρόνων όταν δολοφονήθηκε

 

Ο Βίνσεντ Λάμπι, σκηνοθέτης της επίμαχης ταινίας «Detainment» και υποψήφιος για Οσκαρ

Σφοδρή κριτική στον ιρλανδό πρόεδρο που συνεχάρη τους συντελεστές της ταινίας

Στο μεταξύ, σφοδρή κριτική δέχθηκε και ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, επειδή σε ανάρτησή του στο Twitter, μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έδωσε συγχαρητήρια στην ταινία «Detainment», αλλά και στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, ιρλανδικής παραγωγής, όπως και στην επίσης ιρλανδική «Late Afternoon», υποψήφια στην κατηγορία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι από έλληνες πολιτικούς, μόνο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ασχολήθηκε με τον θρίαμβο του Γιώργου Λάνθιμου, στέλνοντας από κοινού συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη και τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Στο tweet του ιρλανδού προέδρου, απαντούν οργισμένοι πολίτες που τον κατηγορούν για ασέβεια προς την οικογένεια του θύματος. «Ντροπή», «Σβήσε το tweet τώρα», «Ή κάποιος άλλος το έγραψε αυτό ή δεν έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται», «Αν αυτό ήταν το παιδί σου, θα μπορούσες να καταλάβεις τι τραβάει η οικογένεια», είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες σχόλια εναντίον του Χίγκινς.

Τα… εξ’αμάξης άκουσε ο Μάικλ Χίγκινς για τα συγχαρητήρια που έδωσε στους συντελεστές της ταινίας «Detainment» (εδώ από την περυσινή τελετή αγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών). Πηγή: InTime News

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...