1197
Στο πλαίσιο των «οδηγιών αντίστασης και άμυνας» οι καταληψίες πέταξαν ό,τι είχαν προς τα ΜΑΤ | Nikos Libertas / SOOC

Τι συνέβη τελικά στο Κουκάκι;

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 16:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2019, 07:00
Στο πλαίσιο των «οδηγιών αντίστασης και άμυνας» οι καταληψίες πέταξαν ό,τι είχαν προς τα ΜΑΤ
|Nikos Libertas / SOOC

Τι συνέβη τελικά στο Κουκάκι;

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 16:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/12/2019, 07:00

Μια αστυνομική επιχείρηση που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα με κατηγορίες για «αστυνομοκρατία» και αυθαιρεσία, ακόμη και για παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος του ασύλου της κατοικίας, ήταν αυτή που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Κουκάκι. Τρία υπό κατάληψη κτίρια εκκενώθηκαν, όμως αυτό που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ήταν αυτό επί της οδού Ματρόζου 45, το οποίο ανήκει στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Αστυνομία επενέβη για να εκκενώσει κτίρια που είχαν παρανόμως καταληφθεί, να εφαρμόσει δηλαδή τον νόμο. Το κτίριο της οδού Ματρόζου 45, ως ιδιοκτησία του «Ευαγγελισμού», το πληρώναμε όλοι οι φορολογούμενοι.

Στα υπό κατάληψη κτίρια που εκκενώθηκαν στο Κουκάκι συνελήφθησαν και οι εννέα που είχαν αρχικά προσαχθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος. Αλλοι τρεις συνελήφθησαν από την αρχή, ο πατέρας και οι δύο γιοι του, οι οποίοι διέμεναν στο κτίριο δίπλα από αυτό της Ματρόζου 45, και η περίπτωσή τους αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελιών περί αστυνομικής βίας (εδώ), πολιτικής αντιπαράθεσης (εδώ) και παρέμβασης του Νίκου Αλιβιζάτου (εδώ), του διορισμένου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέδρου της επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Από την αντιπολίτευση κατήγγειλαν ότι η έφοδος της αστυνομίας στην παρακείμενη οικία της κατάληψης έγινε χωρίς παρουσία εισαγγελέα, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει και ο κ. Αλιβιζάτος. Ο κ. Χρονόπουλος όμως τόνισε τα εξής: ότι εισαγγελέας υπήρχε και ότι οι δύο γιοι των ιδιοκτητών της οικίας ήταν μέλη της διπλανής κατάληψης. Το δε κτίριο της Ματρόζου 45 περιγράφηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ ως μια παγίδα θανάτου – χαρακτηριστική μια ειδική κατασκευή με καρφιά και βίδες στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί στην ταράτσα για να αποκλείεται η πρόσβαση σε περίπτωση επέμβασης, όπως αυτή της Τετάρτης.

«Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου», είχε χαρακτηριστικά ο κ. Χρονόπουλος για να συμπληρώσει ότι λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη ικανού να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, καθώς και ότι έγινε χρήση της κατασκευής αυτής κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

 

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ ανέφερε ότι οι τρεις συλληφθέντες στην οδό Ματρόζου είναι πατέρας και οι δύο γιοι του. Ο πατέρας είναι σκηνοθέτης, ο ένας γιος είναι φοιτητής και ο δεύτερος ασκούμενος δικηγόρος.

Οπως έγινε γνωστό ο σκηνοθέτης είναι ο Δημήτρης Ινδαρές, γνωστός από το φιλμ «Τσαλαπετινός του Γουαϊόμινγκ». Πολλοί συνάδελφοί του σκηνοθέτες υποστήριξαν ότι του ασκήθηκε βία και η Ενωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα η οικογένεια Ινδαρέ σκοπεύει να κάνει μήνυση κατά της ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου οι εμφανιζόμενοι ως αληθινοί καταληψίες του κτιρίου της Ματρόζου με ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου υποστήριξαν πως οι ίδιοι διέφυγαν και ότι η Αστυνομία συνέλαβε τελικά τους λάθος ανθρώπους, ότι δηλαδή οι δύο γιοι του κ. Ινδαρέ είναι αθώοι.

Ο κ. Χρονόπουλος επέμεινε πάντως ότι δεν ασκήθηκε βία μετά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, ενώ εξέφρασε τον απόλυτο σεβασμό του στη μητέρα των δύο νεαρών που συνελήφθησαν και έκανε τις καταγγελίες για αστυνομική βία νωρίτερα το πρωί (εδώ).

«Σεβόμαστε απόλυτα τη μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν. Είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω, έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως τα περιγράφω».

Στις καταλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία, βρέθηκαν: ένας ασύρματος που μπορεί να πιάνει τα σήματα της αστυνομίας και ένα σημείωμα στην οδό Παναιτωλίου, στα αγγλικά, με οδηγίες άμυνας και ενέργειες σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένας γάλλος πολίτης, ο οποίος ήταν και στην κατάληψη «Βανκούβερ» που εκκενώθηκε πριν από λίγο καιρό (εδώ), καθώς και ένας σουηδός πολίτης.

Για λόγους ιστορικής καταγραφής, δημοσιεύουμε αναλυτικά την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Για το οίκημα της Ματρόζου (ιδιοκτησίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός») 06:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας – μετέπειτα συλληφθέντα με τους δύο γιους του – αν υπάρχει πρόσβαση από την οικία του στο διπλανό κτίριο και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Κατά την προσπάθεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο υπό κατάληψη κτίριο της Ματρόζου δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτιρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου, πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά κ.α. αντικείμενα (φωτό).

Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς.

Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε, να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα.

Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα.

Και οι τρείς ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα. Πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας και τα δύο του παιδιά, οι οποίοι συνελήφθησαν ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα, δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων.

Σημειώνεται ότι, στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτίριο της κατάληψης στην ταράτσα, είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά – βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανού να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά – βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία όπως θα δείτε πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σημειώνεται ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής».

Είχαν οδηγίες διαφυγής και εκκένωσης

«Επισημαίνεται ακόμα ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Όπως θα δείτε ανάμεσα στα ευρήματα από το σύνολο των καταλήψεων, υπάρχει σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. Θα διαπιστώσετε ότι οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα το οποίο και σας διαβάζω σε μετάφραση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ

1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ

2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα

3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης

4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους

5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)

Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ.

Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρεις αστυνομικοί.

Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.

Θέλω να κλείσω, με κάτι που για την Ελληνική Αστυνομία αποτελεί σοβαρό θέμα, είναι δήλωση αρχής : Σεβόμαστε απόλυτα την μητέρα των δύο νεαρών ανδρών που συνελήφθησαν, είναι μάνα. Το ίδιο ισχύει και για τον πατέρα που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα παιδιά του. Είναι γονείς και επαναλαμβάνω έχουν τον απόλυτο σεβασμό μας. Όμως τα γεγονότα και η αστυνομική επιχείρηση έγιναν ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News