549
| CreativeProtagon

Τι Πρόεδρο θέλει ο Μητσοτάκης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 17 Δεκεμβρίου 2019, 21:49
|CreativeProtagon

Τι Πρόεδρο θέλει ο Μητσοτάκης;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 17 Δεκεμβρίου 2019, 21:49

Παλαιότερα το πολιτικό ρεπορτάζ έβγαινε με συγκεκριμένους τρόπους, πολύ πιο άνετα από όσο φανταζόταν ο μέσος αναγνώστης. Οι πολιτικοί συντάκτες απολάμβαναν το μεγαλύτερο κύρος ανάμεσα στους συναδέλφους τους ενώ, στην πραγματικότητα, είχαν το πιο εύκολο ρεπορτάζ. Και συνήθως το είχαν έτοιμο. Τέλος πάντων, τα πράγματα εξελίχθηκαν. Τώρα ο πολιτικός συντάκτης χρειάζεται πρόσβαση στο instagram, αλλά και μία καλή αίσθηση της μόδας.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η σύζυγος του Πρωθυπουργού, έκανε μία «εταιρική» ανάρτηση στο instagram, τοποθετώντας γύρω από το λογότυπο του οίκου μόδας που διευθύνει, οκτώ κυρίες, ως πρόσωπα που μας εμπνέουν με τα επιτεύγματα τους. Δεν γνωρίζω αν οι συγκεκριμένες κυρίες είναι πελάτισσες του εν λόγω οίκου -μεταξύ μας, μπορώ να αναγνωρίσω τα πουκάμισα του μέχρι ενός σημείου. Ωστόσο δεν επελέγησαν με βάση τις ενδυματολογικές τους επιλογές, αλλά ως πηγή έμπνευσης, με την ευκαιρία της νέας σειράς γουριών που παρουσίασε ο οίκος της κυρίας Γκραμπόφσκι.

Ποιες είναι οι κυρίες; Μαρία Ναυπλιώτου, Μαρία Σάκαρη, Μαρία Κουσουνή, Μαρία Δαμανάκη (τέσσερις Μαρίες), Ελένη Αρβελέρ, Αγγελική Γιαννακίδου, Λυδία Βουσβούνη, Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Τα ονόματα της Ελένης Αρβελέρ και της Μαρίας Δαμανάκη έχουν ακουστεί στο πλαίσιο των σεναρίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Είπαμε ότι ο Μητσοτάκης θέλει μία προσωπικότητα που να συμβολίζει τη συναίνεση. Και κάποιοι λένε ότι θέλει και γυναίκα, για την ιστορική πρωτιά. Ας υποθέσουμε τώρα ότι η κυρία Αρβελέρ μάλλον δεν θα έχει σχετικές βλέψεις στα 93 της. Η Μαρία Δαμανάκη συμπληρώνει όλα τα κουτάκια στη λίστα του Μητσοτάκη. Έχει πολιτικό background, που λόγω Eλληνοτουρκικών κρίνεται απαραίτητο, διεθνείς επαφές και κομματικό πρόσημο που θα καθιστούσε αμήχανη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που, λοιπόν, συζητάει η πιάτσα είναι αν η επιλογή της Μαρέβας θέλει κάτι να μας πει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θέλει να μας πει τίποτα σχετικό, ας είμαστε σοβαροί. Αν ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη Δαμανάκη, θα ήταν μάλλον δύσκολο ως αδύνατο να τη δούμε και στο κάδρο του οίκου μόδας. Από την άλλη, βέβαια, είναι να απορείς τι έκανε τώρα τελευταία η κυρία Δαμανάκη ώστε να μας εμπνεύσει χριστουγεννιάτικα. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη Μαρέβα, όχι με τον Κυριάκο.

Ο Κυριάκος έχει πει, δημοσίως, στη Φώφη ότι θα αποφασίσει για την πρόταση του στη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Αυτό λέει και σε άλλους συνομιλητές του, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν κάμερες. Αν πιεστεί, δεν λέει λέξη. Μπορεί, πάντως, να ζητήσει και την άποψη του συνομιλητή του για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος. Αυτό που αχνοφαίνεται είναι ότι ο Πρόεδρος κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από τη σφαίρα της πολιτικής.

Υπάρχει περίπτωση να παραμείνει ο Παυλόπουλος; Θα ήταν μία λύση βολική για όλους, εκτός, ίσως, από τον Μητσοτάκη που δεν τον ψήφισε στην πρώτη εκλογή. Βέβαια η πολιτική είναι η τέχνη της αντιστροφής. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να προτείνει τον Παυλόπουλο και υπογείως να λέει ότι έκανε την προσωπική του υπέρβαση προς χάρη της συναίνεσης. Διόλου απίθανο.

Ο Σημίτης; Χμ, θα προκαλούσε δυσαρέσκειες στη ΝΔ, ειδικά μετά τα τελευταία με τον Καραμανλή. Αλλωστε ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Ο Σημίτης, όπως και ο Βενιζέλος, θα ήταν «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Καραμανλής και ο Σαμαράς, έχουν ήδη αποκλειστεί καθώς δεν μεταφέρουν ισχυρό συναινετικό συμβολισμό.

Αν βγάλουμε, λοιπόν, από το κάδρο τους παραπάνω και τα μη πολιτικά πρόσωπα, δεν μας έχουν μείνει και πολλοί. Ισως τελικά, εκτός από το γούρι, η Μαρέβα να έκανε και την πρόβλεψη της χρονιάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News