575
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο βήμα της Βουλής | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Ερευνα για εμπλοκή στην υπόθεση Noor1

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 16:32
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στο βήμα της Βουλής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Ερευνα για εμπλοκή στην υπόθεση Noor1

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 16:32

Ζήτημα τυχόν εμπλοκής του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Noor1, έθεσε το Κίνημα Αλλαγής, στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που μετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής, Βασίλης Κεγκέρογλου και Ευαγγελία Λιακούλη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ιωάννη Μπούγα, ζητούν να συσχετιστούν με την έρευνα στοιχεία που, κατά πληροφορίες τους, έχει συγκεντρώσει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διεξάγεται έρευνα για την υπόθεση που είναι γνωστή ως Noor1. Κατά την έρευνα αυτή πληροφορούμαστε πως κατατίθενται στοιχεία που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα οποία, αν πράγματι υπάρχουν, πρέπει να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει η παρούσα Επιτροπή της Βουλής. Ζητάμε, συνεπώς, να κατατεθούν στην Επιτροπή όσα έγγραφα εμπεριέχουν καταθέσεις που αφορούν στον ανωτέρω υπουργό», αναφέρουν στην επιστολή τους οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ερευνά τον ρόλο αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, που ήταν στον κύκλο επικοινωνίας με ισοβίτη καταδικασμένο για ναρκωτικά, της υπόθεσης Νοοr1. Ο συγκεκριμένος Λιμενικός έχει καταγγελθεί για αλλοίωση στοιχείων της υπόθεσης προκειμένου να ενοχοποιηθούν επιχειρηματίες. Η υπόθεση του Νοor1, εκτός από τη Δικαιοσύνη, έχει απασχολήσει και τον Τύπο όχι μόνο για την ποινική της διάσταση αλλά και για το ενδεχόμενο να αξιοποιήθηκε από στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης για να ασκηθούν διώξεις σε πρόσωπα που είχαν εναντιωθεί στην πολιτική της.

Το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, καθώς βρήκε ευήκοα ώτα από τους βουλευτές της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της πρότασης. Το ΚΚΕ ζήτησε το αίτημα να γίνει πιο συγκεκριμένο και επιφυλάχθηκε.

H NΔ έχει δηλώσει ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής θα πρέπει να διερευνήσει αν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με εισαγγελικούς λειτουργούς, δημοσιογράφους και εφημερίδες, χρησιμοποιούσε μεθόδους «Ρασπούτιν», προκειμένου να ασκηθούν διώξεις, χωρίς στοιχεία, σε πρόσωπα που βρέθηκαν απέναντι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε όλες τις υποθέσεις για τις οποίες καταγγέλλεται ότι έχουν υπάρξει παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού», είχαν δηλώσει οι βουλευτές της ΝΔ, από τη συγκρότηση κιόλας της επιτροπής. Σε αυτή τη γραμμή κινούνται και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Προς τούτο άλλωστε, η ΝΔ στην αρχική της πρόταση για τους μάρτυρες που θα πρέπει να καλέσει η επιτροπή έχει συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα που δεν σχετίζονταν με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τη Novartis.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να διαβιβαστούν τα στοιχεία των εμβασμάτων του ιατρού, συζύγου της πρώην Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση μετά τις εφόδους των Εισαγγελέων στα γραφεία της Novartis όπου κατασχέθηκαν έγγραφα και σκληροί δίσκοι. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτό. Απορρίφθηκε όμως το αίτημα να διαβιβαστούν στην Επιτροπή οι δηλώσεις πόθεν έσχες της κ. Ράικου.

Η Επιτροπή αποφάσισε οι επόμενοι μάρτυρες να είναι ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης και η πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης έχει περιγραφεί στα έγγραφα του FBI ως μέρος του μηχανισμού για το ξέπλυμα χρήματος που κατευθυνόταν σε αθέμιτες πληρωμές. Ως προς την Ελένη Ράικου, η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει τις καταγγελίες της «ισχυρό πυλώνα ενδείξεων». Η κ. Ράικου, που είχε χρεωθεί από το 2016 τον φάκελο της Novartis, υπέβαλε την παραίτησή της στις 24 Μαρτίου 2017, δηλώνοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» στο βωμό των συμφερόντων διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στον χώρο του φαρμάκου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...