939
Ανδρες των δυνάμεων καταστολής στο Κουκάκι κατά την επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Είδα τα ΜΑΤ να πατούν στο κεφάλι τον γιο μου» – καταγγελίες για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2019, 14:09
Ανδρες των δυνάμεων καταστολής στο Κουκάκι κατά την επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

«Είδα τα ΜΑΤ να πατούν στο κεφάλι τον γιο μου» – καταγγελίες για την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Κουκάκι

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2019, 10:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/12/2019, 14:09

Τι έγινε στο Κουκάκι; Μια ακόμη επιχείρηση που αμαυρώθηκε από περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας; Ή όλα… by the book; Εξαρτάται ποιος λέει την ιστορία. Η ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για την επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτιρίων (στις οδούς Ματρόζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβαλη 3) συνοδεύτηκε από προσαγωγές 11 ατόμων (οκτώ άτομα από τις καταλήψεις και τρεις κάτοικοι –πατέρας και δύο γιοι), αλλά και από καταγγελίες για ασυνήθιστα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Εντύπωση προκάλεσε η καταγγελία που έγινε από ιδιοκτήτρια διπλανού κτιρίου από αυτό που τελούσε υπό κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45. Η γυναίκα περιέγραψε στον ΑΝΤ1 τι συνέβη όταν ομάδα αστυνομικών ζήτησαν για να ανέβουν στην ταράτσα του σπιτιού της ώστε να ενισχύσουν την επιχείρηση εκκένωσης –και ενώ οι καταληψίες πετούσαν στους άνδρες των ΜΑΤ καδρόνια, ακόμα και πυροσβεστήρες, από το υπό κατάληψη κτίριο.

«Ηρθαν τα ΜΑΤ είπαν να περάσουν από το σπίτι για να μπουν στο διπλανό. Ζητήσαμε χαρτί Εισαγγελέα για να περάσουν. Κάποια στιγμή ακούσαμε βήματα στην ταράτσα μας και πήγαν ο άντρας μου και τα παιδιά μου να δουν τι γίνεται», ανέφερε η γυναίκα και πρόσθεσε.

«Ζήτησαν χαρτί Εισαγγελέα και σε απάντηση τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο. Πήγα να δω τι γίνεται και μου είπαν: Φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα».

«Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου στο πάτωμα της ταράτσας. Ζητήσαμε Εισαγγελέα τους ξυλοκόπησαν και τους πήγαν στην ΓΑΔΑ».

«Οι αστυνομικές δυνάμεις ήθελαν να περάσουν από το σπίτι μας χωρίς χαρτί εισαγγελέα. Θέλαμε ένα χαρτί εισαγγελέα για να γίνει το οτιδήποτε. Δεν έχουμε σχέση με το διπλανό κτίριο. Στην συνέχεια μετά ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως βρουν καταληψίες αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στην ΓΑΔΑ», κατέληξε η γυναίκα τονίζοντας πως είναι συγκλονισμένη και σε κατάσταση σοκ.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η φωτογραφία ενός ατόμου, πιθανότατα γυναίκας στην ταράτσα του υπό κατάληψη κτιρίου.

Στην εικόνα το άτομο φαίνεται να είναι σιδηροδέσμιο, ελαφρά ντυμένο και να του έχουν φορέσει μαύρη κουκούλα.

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ

Μία εντελώς άλλη εκδοχή παρουσιάστηκε από αστυνομικές πηγές σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οποίες ανέφεραν πως οι συλληφθέντες (ο πατέρας και οι δύο γιοι) αντέδρασαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ επέμειναν ότι «όλα έγιναν νόμιμα με την παρουσία εισαγγελικών λειτουργών στην κατάληψη της οδού Ματρόζου».

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας κατά τη σύλληψη ενός άνδρα και των δύο γιων του, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι «οι αστυνομικοί κατά την είσοδό τους δέχθηκαν επίθεση καταρχάς από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο με πέτρες, τούβλα, μεταλλικά αντικείμενα, χρώματα και πυροσβεστήρες».

Επεσήμαναν επίσης, σύμφωνα με το kathimerini.gr ότι «μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων τα άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο, όπου όπως αποδείχτηκε ήταν το πατρικό τους σπίτι. Εκεί εμφανίστηκε τρίτο άτομο, το οποίο αποπειράθηκε να πάρει το όπλο άνδρας της αστυνομικής δύναμης. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Προσέθεσαν ακόμη ότι οι εικόνες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και εμφανίζουν έναν άνδρα καθισμένο στην ταράτσα με χειροπέδες ο οποίος φέρεται να φοράει κάτι που μοιάζει με κουκούλα, «είναι παραπλανητικές» και πως «δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία».

Τέλος, ενημερώνουν ότι «οι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί και προσήχθησαν στην Ασφάλεια Αττικής. Τα ευρήματα στην κατάληψη είναι σοβαρά θα ακολουθήσει παρουσίαση από την ελληνική αστυνομία».

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος, με παρέμβασή του στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Alpha θέλησε να κάνει γνωστή τη θέση της αστυνομίας και να απαντήσει στα όσα ακούγονται. Είπε πως όλα στην επιχείρηση εκκένωσης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι (όπου συνελήφθησαν ο πατέρας και γιοι του) έγιναν νόμιμα και παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Οι αστυνομικοί, όταν έφτασαν στο υπό κατάληψη κτίριο της οδού Ματρώζου στο Κουκάκι, δέχτηκαν, αρχικά από ένα άτομο και στη συνέχεια από ένα δεύτερο, επίθεση με μπογιές, πέτρες, τούβλα, χρώματα και πυροσβεστήρες είπε ο κ. Χρονόπουλος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., μετά την είσοδο των αστυνομικών στο κτίριο, τα άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς προσπάθησαν να διαφύγουν σε γειτονικό κτίριο.

«Οπως αποδείχθηκε, ήταν το πατρικό τους σπίτι» είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. και συνέχισε λέγοντας πως το τρίτο άτομο που συνελήφθη (σ.σ. προφανώς εννοεί τον σύζυγο της καταγγέλλουσας) «αποπειράθηκε να πάρει το όπλο αστυνομικού. Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα».

Κατά τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. «οι εικόνες στο διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία», είπε και χαρακτήρισε τα ευρήματα στην κατάληψη «πολύ σοβαρά», προσθέτοντας ότι θα γίνει σχετική παρουσίαση από την αστυνομία.

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης

Τα όσα καταγγέλλεται ότι συνέβησαν στο Κουκάκι προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που, προτού υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, εξέδωσε οργίλη ανακοίνωση:

«Μετά τις καταγγελίες για ξεγύμνωμα 20χρονης φοιτήτριας στη μέση της Πατησίων από άνδρες των ΜΑΤ, ο κ. Χρυσοχοΐδης σήμερα απολαμβάνει ακόμα μία επιτυχία του.

» Γυναίκα καταγγέλλει επώνυμα πως χτύπησαν και προσήγαγαν μέσα στο σπίτι τους τον σύζυγο και τους γιους της, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν εισαγγελική παραγγελία από άνδρες των ΜΑΤ για να τους επιτρέψουν την είσοδο.Την ίδια στιγμή, η εικόνα πολίτη δεμένου πισθάγκωνα σε ταράτσα πολυκατοικίας και με κουκούλα στο κεφάλι, θυμίζει στρατιωτική επιχείρηση σε χώρες εμπόλεμης ζώνης.

» Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις ατελείωτες αστυνομικές αυθαιρεσίες σε βάρος πολιτών και κυρίως της νεολαίας, αφού αυτοί τους επιτρέπουν να λειτουργούν «με λυμένα τα χέρια».

» Το δόγμα “νόμος και τάξη” που ξεδιπλώνουν ουδεμία σχέση έχει με την ασφάλεια των πολιτών. Το μόνο που εξυπηρετεί αυτός ο ολισθηρός κατήφορος είναι να λειτουργήσει ως αντιπερισπασμός στις παλινωδίες της κυβέρνησης. Και τελικά το μόνο που καταφέρνει είναι παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και να διαταράσσει την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...