604
Ο Ζεεχόφερ με τη Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο την Τρίτη για τα 70 χρόνια του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας. Στο μυαλό τους ήταν πώς θα πείσουν το υπουργικό συμβούλιο | Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ για 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 15:44
Ο Ζεεχόφερ με τη Μέρκελ σε εκδήλωση στο Βερολίνο την Τρίτη για τα 70 χρόνια του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας. Στο μυαλό τους ήταν πώς θα πείσουν το υπουργικό συμβούλιο
|Bernd von Jutrczenka/Pool via REUTERS

Συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ για 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 15:44

Φαίνεται ότι η γερμανική στάση απέναντι στο δράμα των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου έχει αμβλυνθεί. Μολονότι ως τώρα η Ανγκελα Μέρκελ επέμενε ότι η όποια λύση, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, θα έπρεπε να δοθεί μέσω Βρυξελλών –κάτι που ουσιαστικά συνιστούσε γερμανική υπεκφυγή, καθώς είναι γνωστό ότι οι ταχύτητες της ΕΕ είναι ιδιαίτερα αργές–, τώρα η καγκελάριος εμφανίζεται έτοιμη να δεχτεί ως και 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα!

Οπως ανέφερε η Deustche Welle, η Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύουν να προτείνουν την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο την υποδοχή 1.500 προσφύγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Αθήνα. Πρόκειται για περίπου 400 οικογένειες με παιδιά, που ήδη έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως στη μετεγκατάσταση, υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες που θα δεχτεί η Γερμανία δεν θα προέρχονται μόνο από τη Λέσβο –όπου εκκρεμεί η παρουσία των πρώην φιλοξενούμενων στο ΚΥΤ της Μόριας στον νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ (εδώ)– αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την DW, είναι άγνωστο κατά πόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συμμετέχουν στον Μεγάλο Συνασπισμό, θα συμφωνήσουν με τον αριθμό των 1.500 ατόμων ή αν θα επιμείνουν στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων. Πάντως, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα μετανάστευσης Λαρς Καστελούτσι χαιρέτισε «το βήμα που επιτέλους» έκαναν τα χριστιανικά κόμματα και εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι την Τετάρτη ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλήξει σε συμφωνία. Σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα διεξάγονται εδώ και ημέρες (εδώ).

Οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν όμως μόνο τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία. Τη Δευτέρα η καγκελάριος είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για το πρόβλημα στη Λέσβο. Μέρος αυτού του πακέτου θα πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί με ευρωπαϊκά κονδύλια και το οποίο θα διαχειρίζονται Ελλάδα και ΕΕ. Το «πιλοτικό» αυτό πρόγραμμα θα ήταν σύμφωνα με τη Μέρκελ «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας μεταναστευτικής πολιτικής με ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα».

Πάντως, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί συμφωνούν να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από τη Λέσβο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov, το 47% των Γερμανών εκφράζεται υπέρ της υποδοχής και το 39% κατά.

«Nein» του Κουρτς στη Μέρκελ

Στο μεταξύ, η προτροπή της Μέρκελ προς την Αυστρία να συνδράμει και αυτή στην υποδοχή ανήλικων προσφύγων από τη Μόρια, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος ήδη από το περασμένο Σάββατο είχε διαμηνύσει ότι παρά τη «συγκίνησή» του για το δράμα στη Λέσβο δεν προτίθεται να κάνει κάτι (εδώ) έστειλε μήνυμα προς το βερολίνο ότι η Αυστρία αποφασίζει κυρίαρχα και μόνη της.

«Δεν θα ακολουθήσουμε εδώ τον γερμανικό δρόμο», δήλωσε ο Κουρτς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το μεσημέρι σε στρατώνα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας. «Και υποθέτω επίσης ότι πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο – να αναλάβουν μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα» προσέθεσε. «Εμείς εδώ στην Αυστρία έχουμε υποδεχθεί έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που πλήττεται περισσότερο από μεταναστευτικά κινήματα, ενώ, μετά τη Σουηδία, είναι εκείνη η χώρα της ΕΕ που έχει υποδεχθεί τα περισσότερα παιδιά.

Επανέλαβε ότι μόνον μέσα στο 2020 έχουν λάβει προστασία στην Αυστρία 3.700 ανήλικοι μέσω θετικής απόφασης στη διαδικασία ασύλου, με αποτέλεσμα, η Αυστρία να έχει μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενσωμάτωσης, και, κατά τη γνώμη του, «είναι σημαντικό να ενσωματώνονται εκείνοι που ήδη βρίσκονται εδώ, αντί να γίνεται συνεχώς υποδοχή νέων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...