366
Ο νέος, πρόχειρος, καταυλισμός στο Καρά Τεπέ υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες και μετανάστες | REUTERS/Alkis Konstantinidis

Χρυσοχοΐδης: Ουδείς φεύγει από τη Λέσβο αν δεν μπει πρώτα στο Καρά Τεπέ

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:37
Ο νέος, πρόχειρος, καταυλισμός στο Καρά Τεπέ υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες και μετανάστες
| REUTERS/Alkis Konstantinidis

Χρυσοχοΐδης: Ουδείς φεύγει από τη Λέσβο αν δεν μπει πρώτα στο Καρά Τεπέ

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2020, 15:37

Ο νέος καταυλισμός στο Καρά Τεπέ έχει αρχίσει να στήνεται στη Λέσβο για τη φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών που έμειναν κυριολεκτικά στον δρόμο μετά την ολοσχερή καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια. Μέχρι τη Δευτέρα, στον νέο, προσωρινό καταυλισμό είχαν εισέλθει περίπου 550 άτομα, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο να εμφανίζονται απρόθυμοι να προσέλθουν στη νέα δομή, ευελπιστώντας έτσι ότι θα μπορέσουν να φύγουν για πάντα από τη Μυτιλήνη.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ωστόσο, ήταν όσο πιο σαφής γίνεται: κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας δεν πρόκειται να φύγει από το νησί της Λέσβου, αν πρώτα δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες καταγραφής και απόκτησης των απαραίτητων νομιμοποιητικών εγγράφων.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης το αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στη νέα δομή.

Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στον καταυλισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι, γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος, υπογράμμισε ο υπουργός από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες.

Απαντώντας εξάλλου στις πληροφορίες ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες (ανάμεσά τους και πολλές οικογένειες με παιδιά) δεν προσέρχονται στο Καρά Τεπέ έπειτα από «συμβουλές-οδηγίες» μιας μικρής ομάδας Αφγανών, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ενημερωτική πρωτοβουλία με διανομή φυλλαδίων στις γλώσσες των αιτούντων άσυλο. Tην Κυριακή είχε προειδοποιήσει εξάλλου, όσους παρακινούν και κινητοποιούν αιτούντες άσυλο να μην προσέλθουν στη νέα δομή, ότι θα υπάρξουν κυρώσεις και ότι τέτοιους είδους συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές (περισσότερα εδώ).

Οπως επανέλαβε, τους τελευταίους μήνες ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο έχει μειωθεί από 23.000 σε 12.000 και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναχωρήσουν άλλα 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα.

Χάρη στην προστασία των θαλάσσιων συνόρων και τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής, τους τελευταίους επτά μήνες, θα μείνουν ελάχιστοι στη Μυτιλήνη, εκτίμησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Οπως προαναφέρθηκε, οι εισερχόμενοι στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ δεν ξεπερνούν τους 550 – ανάμεσά τους και 15 που διαγνώστηκαν με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...