358
O Mιχάλης Χρυσοχοΐδης σε φωτογραφία κατά την παρουσία του στη Λέσβο | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Xρυσοχοΐδης: Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τους εμπρηστές της Μόριας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:42
O Mιχάλης Χρυσοχοΐδης σε φωτογραφία κατά την παρουσία του στη Λέσβο
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Xρυσοχοΐδης: Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τους εμπρηστές της Μόριας

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 14:42

Από την πρώτη στιγμή, από τις διάσπαρτες εστίες που ξεπήδησαν μονομιάς στο ΚΥΤ της Μόριας την περασμένη Τρίτη και με τη δεύτερη φωτιά λίγες ώρες αργότερα την Τετάρτη που αποτελείωσε ό,τι είχε μείνει όρθιο, η ολοσχερής καταστροφή του καταυλισμού-τέρας στη Λέσβο αποδόθηκε σε εμπρησμό.

Την Τρίτη, σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επισήμως ότι η καταστροφή του ΚΥΤ οφειλόταν σε εμπρησμό, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι η  ΕΛ.ΑΣ. έχει συλλάβει πέντε άτομα και αναζητείται ακόμη ένα (χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες ως προς την ταυτότητα των συλληφθέντων).

«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Συνελήφθησαν πέντε νεαρής ηλικίας αλλοδαποί και αναζητείται ο ένας, ο οποίος έχει ταυτοποιηθεί», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που συνεχάρη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο και συγκεκριμένα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.

«Η Αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές στη Μυτιλήνη που μίλησαν στο Protagon, στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας εξετάζεται ο ρόλος συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στη Μόρια.

Κατά πληροφορίες, η εν λόγω ΜΚΟ έχει κατά καιρούς απασχολήσει τις φορολογικές και τραπεζικές αρχές, ενώ οι αλλοδαποί εκπρόσωποί της παραμένουν άφαντοι από την περασμένη εβδομάδα (όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ), χωρίς ωστόσο, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, να έχουν καταφέρει να φύγουν από το νησί. Και αυτό λόγω των αυστηρών ελέγχων –κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη– τόσο στο νέο αεροδρόμιο της Λέσβου, όσο και στην περιοχή της Συκαμιάς, όπου έφθανε ο κύριος όγκος των προσφύγων και μεταναστών από τα απέναντι τουρκικά παράλια (και εξακολουθούν να φθάνουν ακόμη, με πολύ μικρότερη συχνότητα, βάρκες με αιτούντες άσυλο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...