293
Ο Βρετανός είναι έτοιμος να ανέβει στη σκηνή τού Disrupt Greece | Lars Norgaard

Στη σκηνή του Disrupt Greece και ο Νιλ Χάρμπισον (που… «ακούει» τα χρώματα)

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 11:35
Ο Βρετανός είναι έτοιμος να ανέβει στη σκηνή τού Disrupt Greece
|Lars Norgaard

Στη σκηνή του Disrupt Greece και ο Νιλ Χάρμπισον (που… «ακούει» τα χρώματα)

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 11:35

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι νέες δυνατότητες που αυτή προσφέρει έκαναν πάντα τους ανθρώπους να νιώθουν εξαιρετικά άβολα – διαχρονικά.

Το 1551, ο ελβετός επιστήμονας Κόνραντ Γκέσνερ εξέφραζε τον πανικό του για την υπερβολική πληροφόρηση που θα είχε να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα από την κυκλοφορία των πρώτων εφημερίδων.

Το 1909 ο συγγραφέας Φρίμοντ Ράιντερ, στο βιβλίο του «Είμαστε ζωντανοί νεκροί;» αναρωτιόνταν αν οι φωνές που ακούν οι άνθρωποι στο τηλέφωνο ήταν, στην πραγματικότητα, φαντάσματα! Και, μέχρι πρόσφατα, το να χρησιμοποιείς hands free συσκευή και να μιλάς στον δρόμο ήταν παράξενο για πολλούς ανθρώπους…

Μπορεί έτσι να αισθανθείτε, παράξενα, για τον Νιλ Χάρμπισον, τον άνθρωπο που… «ακούει» τα χρώματα ή, καλύτερα, το πρώτο «cyborg στον κόσμο», όπως ο ίδιος προσδιορίζεται. Το βέβαιο είναι ότι αυτός θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του μεγάλου διαγωνισμού καινοτομίας Disrupt Greece – στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη.

(φωτο: Lars Norgaard)
(φωτο: Lars Norgaard)

Ποιος είναι, όμως, ο Χάρμπισον; Οταν κλήθηκε ως ομιλητής, ήταν βασικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου ή, μάλλον, ο ίδιος ο άνθρωπος να γίνει… τεχνολογία.

Γεννημένος με ένα σπάνιο είδος αχρωματοψίας, που τον αναγκάζει να βλέπει τον κόσμο μόνο με αποχρώσεις του γκρι, ο βρετανός καλλιτέχνης της σύγχρονης τέχνης και ακτιβιστής υπέρ των cyborg, που ζει μόνιμα στη Βαρκελώνη, αποφάσισε να ακούσει όλα όσα δεν μπορεί να δει. Ολα ξεκίνησαν όταν σπούδαζε πιάνο -στο Dartington College of Arts, στη νοτιοδυτική Αγγλία- και σε ένα project για την επίδραση της τεχνολογίας στη μουσική ένας συμφοιτητής του ανέπτυξε λογισμικό το οποίο μετέτρεπε στον υπολογιστή τα χρώματα σε ηχητικές συχνότητες.

«Ηταν ένα εργαλείο, αλλά δεν ήθελα να έχω ένα εργαλείο, ήθελα να είναι μέρος του σώματός μου» αναφέρει ο ίδιος.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...