308
Εν μέσω όλων αυτών η Τερέζα Μέι και ο σύζυγός της κάνουν διακοπές στη βόρεια Ιταλία | Pier Marco Tacca/Pool via REUTERS

Ενας στους δύο Βρετανούς θέλει νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 10:52
Εν μέσω όλων αυτών η Τερέζα Μέι και ο σύζυγός της κάνουν διακοπές στη βόρεια Ιταλία
|Pier Marco Tacca/Pool via REUTERS

Ενας στους δύο Βρετανούς θέλει νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2018, 10:52

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ –μας απομένουν οκτώ μήνες παρά μία ημέρα– και πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη είναι όλο και πιο ανήσυχη για το αν η έξοδος γίνει με όρους που θα εξασφαλίζουν τα συμφέροντα της Βρετανίας. Και πολύ περισσότερο, εμφανίζεται πλέον διατεθειμένη να ψηφίσει για άλλη μια φορά.

Σε έρευνα που δημοσιεύει τη Δευτέρα το Sky News το 50% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος προκειμένου οι πολίτες να επιλέξουν αν θέλουν η χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ με βάση το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση, να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς να κλείσει καμιά συμφωνία ή να μην αποχωρήσει από την ΕΕ.

Κατά του δεύτερου δημοψηφίσματος τάσσεται το 40% και ένα 10% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

Παράλληλα, ένας στους δύο πολίτες, το 51%, πιστεύει πλέον ότι το Brexit θα έχει κακή επίπτωση για τη Βρετανία και μόνο το 40% πιστεύει ότι θα είναι θετικό. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για τις επιπτώσεις στην οικονομία: το 35% πιστεύει ότι το Brexit θα κάνει καλό στην οικονομία και το 52% ότι θα ζημιώσει την οικονομία.

Οι πολίτες δεν ερωτήθηκαν για το τι θα επέλεγαν σε περίπτωση νέου δημοψηφίσματος, αποχώρηση ή παραμονή στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, μόλις το 10% θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κάνει καλή δουλειά, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 23% που καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο. Αντίθετα το 78% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καλά, έναντι του 55% τον Μάρτιο.

Ενας στους τέσσερις δηλώνουν ικανοποιημένοι με την δουλειά της πρωθυπουργού (24% έναντι 41% του Μαρτίου). Οι απογοητευμένοι είναι στο 74% έναντι του 60% του Μαρτίου.

Μετά ταύτα, δεν είναι περίεργο που μόλις το 14% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση τελικά θα πετύχει μια καλή συμφωνία και το 65% μια κακή συμφωνία. Ανάμεσα στους απαισιόδοξους είναι και πολλοί από όσους ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...