488
Καπνός υψώνεται πάνω από κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, η οποία δέχεται αυξανόμενους βομβαρδισμούς τα τελευταία 24ωρα | REUTERS/Carlos Barria

Στη «μέγιστη ένταση» οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 19:09
Καπνός υψώνεται πάνω από κατοικημένη περιοχή κοντά στην πόλη Ιζιούμ, στην περιοχή του Χαρκόβου, η οποία δέχεται αυξανόμενους βομβαρδισμούς τα τελευταία 24ωρα
|REUTERS/Carlos Barria

Στη «μέγιστη ένταση» οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 19:09

Την ώρα που η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας δήλωνε πως οι μάχες ενάντια στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας έχουν φτάσει στη «μέγιστη ένταση», ο τοπικός κυβερνήτης της περιοχής της πόλης Χάρκοβο, γνωστοποιούσε πως τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων. Για την κλιμακούμενη πίεση που δέχονται οι ουκρανικές δυνάμεις μίλησε την Πέμπτη και ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ.

«Οι κατακτητές βομβαρδίζουν ξανά το περιφερειακό κέντρο», έγραψε στο Telegram ο κυβερνήτης της περιοχής του Χαρκόβου, Ολεγκ Σινεγκούμποφ, προτρέποντας τους κατοίκους να πάνε σε καταφύγια. Δεν διευκρίνισε ποια κτίρια ή ποιο τμήμα της πόλης χτυπήθηκε. Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ωστόσο, κατοικημένη περιοχή, βόρεια της πόλης, δέχθηκε πλήγματα.

Στα social media έκαναν την εμφάνισή τους βίντεο – η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει τεκμηριωθεί από ανεξάρτητες πηγές – που φέρονται να καταγράφουν στιγμές από βομβαρδισμούς στην περιοχή, το προηγούμενο 24ωρο.

Από τα μέσα Μαΐου η κατάσταση στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, παραμένει σχετικά ήρεμη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν εδάφη στα περίχωρα της πόλης και απώθησαν τα ρωσικά στρατεύματα, αναμετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα. Μάλιστα, το μετρό της πόλης επαναλειτούργησε την Τρίτη (εδώ) και οι αρχές ζήτησαν από εκατοντάδες ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το μετρό ως καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς να φύγουν από τα βαγόνια.

Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι εξακολουθούν να φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ένας ανταποκριτής του Reuters στο Χάρκοβο ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη ότι άκουσε εκρήξεις ενόσω οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνονταν και διατηρούσαν τον έλεγχο των θέσεών τους σε χωριά βόρεια της πόλης.

Αφότου οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο, εστίασαν την ανατολική Ουκρανία, από τον Απρίλιο και μετά, η οποία εν μέρει ήταν ήδη υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

Και επί του παρόντος, «οι μάχες έχουν φτάσει στη μέγιστη έντασή τους και μπροστά μας βρίσκεται ένα μακρύ και εξαιρετικά δύσκολο στάδιο», όπως υπογράμμισε η υφυπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, μιας από τις δύο περιοχές που αποτελούν το Ντονμπάς, όπου μαίνονται οι σφοδρότερες μάχες τις τελευταίες ημέρες, προειδοποίησε επίσης για την κλιμακούμενη ένταση των μαχών.

«Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην περιοχή του Λουγκάνσκ γιατί φτάσαμε τους τρεις μήνες διαρκών επιθέσεων, συνεχών βομβαρδισμών και τώρα όλες οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εδώ και πρέπει να περιορίσουμε αυτήν την ορδή», είπε ο Σεργκέι Γκαϊντάι σε βίντεο στο Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές έχουν καταστραφεί και «σιγά σιγά τα παιδιά μας υποχωρούν σε πιο οχυρωμένες θέσεις». «Είναι πολύ δύσκολα για τα παιδιά μας (σ.σ. ουκρανούς στρατιώτες). Εξαιρετικά δύσκολα. Αλλά κρατούν», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ερωτηθείσα για την κατάσταση στο Κίεβο, η Μαλιάρ εκτίμησε ότι η απειλή εξακολουθεί να αιωρείται «επειδή η καταστροφή του Κιέβου και η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης είναι ο ταχύτερος τρόπος για να κατακτήσουν την Ουκρανία». Πρέπει λοιπόν να ζήσουμε με την ιδέα ότι αυτή η απειλή θα είναι πάντα μαζί μας», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...