590
Η διάθεση των «9-euro-ticket» άρχισε την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία | Shutterstock

Γερμανία: Για 9 ευρώ μηνιαίως απεριόριστες διαδρομές με όλα τα ΜΜΜ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 15:46
Η διάθεση των «9-euro-ticket» άρχισε την περασμένη Δευτέρα στη Γερμανία
|Shutterstock

Γερμανία: Για 9 ευρώ μηνιαίως απεριόριστες διαδρομές με όλα τα ΜΜΜ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 15:46

Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πολίτες της Γερμανίας θα μπορούν να πραγματοποιούν απεριόριστες διαδρομές με όλα τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΜ με μόλις εννέα ευρώ τον μήνα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην γερμανική κυβέρνηση και αποσκοπεί καταρχάς στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ που επέφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η διάθεση των «9-euro-ticket» άρχισε την περασμένη Δευτέρα ενώ όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών καταβάλλοντας το κανονικό αντίτιμο, μπορούν να λάβουν πίσω τη διαφορά. Η εξοικονόμηση είναι σημαντική: στο Βερολίνο, για παράδειγμα, η μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών με τα ΜΜΜ της πόλης κοστίζει 27 ευρώ το μήνα. Πλέον, όμως, καταβάλλοντας το ίδιο ποσό μπορεί κάποιος να μετακινείται επί τρεις μήνες με οποιοδήποτε τοπικό και περιφερειακό μέσο οπουδήποτε στη Γερμανία.

Αν και το επιδοτούμενο εισιτήριο αποσκοπεί στον περιορισμό της χρήσης ΙΧ (που καίνε βενζίνη ή ντίζελ) και απευθύνεται κυρίως σε όλους όσοι είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται καθημερινά, «όποιος έχει χρόνο και δεν αποθαρρύνεται από τις πολλές μετεπιβιβάσεις, μπορεί φτάσει οπουδήποτε στη Γερμανία, ακόμη και σε μερικές περιοχές πέρα από τα σύνορα με μόλις εννέα ευρώ», αναφέρει η Deutsche Welle. Από την πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση της οποίας η γερμανική κυβέρνηση διέθεσε 2,5 δισ. μπορούν, φυσικά, να επωφεληθούν και οι τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

Οι πολίτες της Γερμανίας που χρησιμοποιούν καθημερινά τα τοπικά τρένα για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους είναι περίπου 13 εκατομμύρια και συχνά διαμαρτύρονται για τα κατάμεστα βαγόνια και τις ακυρώσεις δρομολογίων. Η πραγματική πρόκληση της γερμανικής πρωτοβουλίας, πέρα από το κόστος, είναι η αποδοτικότητα του δικτύου τοπικών και περιφερειακών συγκοινωνιών: θα αντέξει εάν ξαφνικά αυξηθεί σημαντικά το επιβατικό κοινό;

Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη για τo Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης ARD, το 44% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θέλει να χρησιμοποιήσει το μηνιαίο εισιτήριο των εννέα ευρώ. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των πόλεων (όπου το ποσοστό φτάνει στο 60%) και της υπαίθρου (δεν ξεπερνά το 40%): στις περιοχές εκτός των αστικών κέντρων οι ανταποκρίσεις τρένων και λοιπών ΜΜΜ είναι λιγότερο συχνές ενώ δεν καλύπτουν πάντα στις ανάγκες του επιβατικού κοινού. Και, πράγματι, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Περιφερειών της Γερμανίας Ράινχαρντ Ζάγκερ επέκρινε την πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα να επενδύονταν για τη βελτίωση των υποδομών.

Ωστόσο οι όποιες επικρίσεις υποτιμούν την απήχηση που μπορεί να έχει μια πρωτοβουλία αυτού του τύπου στο επιβατικό κοινό, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτιναχθεί. Οι ειδικοί στις συγκοινωνίες και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ είναι πολύ πιο ενθουσιώδεις. Οι τοπικές αρχές του Μονάχου σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την τρίμηνη εφαρμογή του μέτρου για να μελετήσουν τον αντίκτυπο μιας δραστικής μείωσης των τιμών των εισιτηρίων στη χρήση των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΜ.

Επιπλέον η γερμανική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών των καυσίμων είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για το κλίμα, πολύ περισσότερο από τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην οποία προέβησαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αλλωστε στη Γερμανία διαπιστώθηκε αρχικά πως η αύξηση των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ ώθησε πολλούς οδηγούς να χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο αλλά και να οδηγούν πιο αργά, ούτως ώστε να περιορίζεται η κατανάλωση και, μαζί, και η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τερματιστεί ενώ όσον αφορά την κλιματική αλλαγή ο κίνδυνος να φτάσουμε, ως ανθρωπότητα, στο όριο της μη αντιστροφής είναι παραπάνω από ορατός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...