3167
Μια γυναίκα να περπατά στην κατεστραμμένη γειτονιά της, στην πόλη Μοσχούν, κοντά στο Κίεβο. Παρότι οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, η ειρήνη μοιάζει ακόμη μακρινή... | Alexey Furman/Getty Images

Η ειρήνη χαμένη στα συντρίμμια του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2022, 22:50
Μια γυναίκα να περπατά στην κατεστραμμένη γειτονιά της, στην πόλη Μοσχούν, κοντά στο Κίεβο. Παρότι οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη συγκεκριμένη περιοχή, η ειρήνη μοιάζει ακόμη μακρινή...
|Alexey Furman/Getty Images

Η ειρήνη χαμένη στα συντρίμμια του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Μαΐου 2022, 06:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/05/2022, 22:50

Συμπληρώθηκαν τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία —ήταν ξημερώματα 24ς Φεβρουαρίου όταν ο Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να προσβάλουν τη ρώσο-ουκρανική μεθώριο από τρεις πλευρές δήθεν για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς του Ντονμπάς και των επαρχιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είχαν αποσχιστεί. Ο κόσμος άλλαξε και ύστερα από τρεις μήνες, ακριβώς 90 ημέρες, όσο ενδιαφέρον έχει τι συμβαίνει στην εμπόλεμη ζώνη, άλλο τόσο -αν όχι περισσότερο- έχει τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία, στις γεωπολιτικές μετατοπίσεις…

♦ Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

22:30 Ο Καναδάς στέλνει άλλες 20.000 οβίδες πυροβολικού στην Ουκρανία για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στον αγώνα κατά των ρώσων εισβολέων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Αμυνας ντης χώρας Ανίτα Αναντ.

Η καναδή υπουργός ανέφερε ότι η νέα στρατιωτική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας στον αγώνα που δίνει η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τα ανατολικά εδάφη της» και τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις το συντομότερο δυνατόν. Η παράδοση των πυρομαχικών γίνεται κατόπιν αιτήματος του Κιέβου στους συμμάχους της, πρόσθεσε.

22:10 Το 82% των Ουκρανών πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη της στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με νέα έρευνα ενός από τα πιο έγκυρα δημοσκοπικά ινστιτούτα της Ουκρανίας.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, συγκεκριμένα, και σήμερα στη δημοσιότητα την Τρίτη, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν στηρίζει εδαφικές παραχωρήσεις, ακόμη και αν η αυτή η θέση παρατείνει τον πόλεμο και αυξήσει την απειλή για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το 10% των 2.000 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα έκριναν αποδεκτή την παραχώρηση εδαφών για να επιτευχθεί ειρήνη, ενώ το 8% δήλωσε αναποφάσιστο. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 13 και 18 Μαΐου.

21:43 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τρεις πόλεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, συμπεριλαμβανομένου του Σβιτλοντάρσκ, επιβεβαίωσε στο Radio Free Europe/Radio Liberty ο ουκρανός κυβερνήτης της περιοχής, Πάβλο Κιριλένκο.

Νωρίτερα, η ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Μόσχα αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» είχε ανακοινώσει μέσω Telegram ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το Σβιτλοντάρσκ και ότι αντικατέστησαν την ουκρανική με τη ρωσική σημαία. Το Σβιτλοντάρσκ βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ, που αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες.

21:00 Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα υπέρ ενός νομοσχεδίου, σε μία πρώτη ανάγνωση του, το οποίο θα απαγορεύει στους ξένους να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των παρένθετων μητέρων, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με τις χώρες της Δύσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, μετέδωσε το Reuters.

Ο θεσμός της επ’ αμοιβής παρένθετης μητέρας είναι νόμιμος στην Ρωσία, αλλά η πρακτική αυτή έχει επικριθεί από θρησκευτικές ομάδες που ισχυρίζονται ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπορευματοποιείται η γέννηση των παιδιών.

Προς το παρόν, «δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την τύχη ούτε ενός μωρού», δήλωσε ο Βασίλι Πισκαριόφ, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». «Δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι γονείς τους, η λεγόμενη “μαμά” και ο “μπαμπάς” τους, και γιατί αγοράζουν ένα μωρό», δήλωσε στην βουλή.

Ο Πισκαριόφ δήλωσε ότι περίπου 40.000 μωρά που έχουν γεννηθεί στην Ρωσία από παρένθετες μητέρες έχουν φύγει από την χώρα για να τα μεγαλώσουν ξένοι. «Γιατί πρέπει να διαθέτουμε τα κονδύλια μας για να λύνουμε τα δημογραφικά προβλήματα των άλλων χωρών;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι τα μωρά που γεννιούνται στην Ρωσία από παρένθετες μητέρες πρέπει αυτομάτως να αποκτούν την ρωσική υπηκοότητα «ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε την τύχη τους».

19:30 Οι μάχες που μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσαν να καθορίσουν τη μοίρα της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας Αλεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Αναφερόμενος στη ρωσική επιχείρηση περικύκλωσης των ουκρανικών στρατευμάτων σε δύο πόλεις στις όχθες του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς, ο Μοτουζιάνικ ανέφερε πως οι Ρώσοι δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό. Κατά την εκτίμηση των Βρετανών, μόλις 25 χιλιόμετρα χωρίζουν τα ρωσικά στρατεύματα από την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στο σημείο.

Γενικότερα «παρακολουθούμε πλέον την πιο ενεργή φάση της επίθεσης ευρείας κλίμακας που έχει εξαπολύσει η Ρωσία» εναντίον της χώρας, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:30 Το θέατρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία δεν είναι πολύ κοντά, αλλά το μήνυμα απευθύνεται σαφώς προς την Ρωσία: το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αυτήν την εβδομάδα επίδειξη ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο με μία ναυτική δύναμη της οποίας ηγείται το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από την αδιάκοπη κίνηση των αεροσκαφών στην τεράστια πίστα προσνήωσης του αεροπλανοφόρου που πλέει βόρεια της Βεγγάζης στην Λιβύη και έχει τεθεί υπό νατοϊκή διοίκηση για να ηγηθεί της εκπαιδευτικής άσκησης Neptune Shield

2022 που διεξάγεται από τις 17 έως τις 31 Μαΐου, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλω να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο έτοιμοι», ανέφερε ο αντιναύαρχος Κερτ Ρένσο. «Κοιτάζουμε τις ρωσικές ικανότητες και κοιτάζουμε τις δικές μας και, στην συνέχεια, εκπαιδευόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ό, τι μπορούν εκείνοι να κάνουν και για να υπερασπισθούμε εαυτούς όπως και τους εταίρους και συμμάχους». Σε ό,τι αφορά «τις ρωσικές δυνάμεις, τις παρακολουθούμε πολύ στενά, περιλαμβανομένων των υποβρυχίων τους όπου βρίσκονται σε αποστολή», προσέθεσε ο αντιναύαρχος χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική συμπεριφορά» την απρόκλητη επίθεση κατά μίας ευρωπαϊκής γειτονικής χώρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Neptune Shield 2022, οι νατοϊκές δυνάμεις αναπτύσσονται στην Μεσόγειο, αλλά και στην Βαλτική, άλλο θερμό σημείο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ εξηγεί ότι στόχος είναι η ευέλικτη ενοποίηση των ναυτικών ικανοτήτων της Συμμαχίας για την υποστήριξη των μέσων αποτροπής και άμυνας.

16:10 Μετά από σχεδόν μια τρίμηνη παύση λειτουργίας του λόγω του πολέμου, το μετρό του Χάρκοβο, το οποίο εδώ και καιρό χρησίμευε ως καταφύγιο βομβών για τους κατοίκους, άρχισε να λειτουργεί ξανά την Τρίτη.

Ο κλοιός γύρω από την πόλη έχει χαλαρώσει, με τις ρωσικές δυνάμεις να εμφανίζονται προς το παρόν να έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη αυτή, για να συγκεντρώσουν περισσότερα στρατεύματα στα νότια και τα ανατολικά, όπου οι μάχες συνεχίζονται.

Οι αρχές είχαν ζητήσει από τους ανθρώπους που είχαν καταφύγει στο μετρό να φύγουν πριν από την Κυριακή, προσφέροντάς τους προσωρινές εστίες ενώ πολλά κτίρια στην πόλη έχουν καταστραφεί ή βρίσκονται σε επικίνδυνες περιοχές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters.

«Αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το μετρό γιατί πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν δούλευαν και δεν διαθέτουν άλλα χρήματα», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ, τονίζοντας ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες θα είναι δωρεάν για το προσεχές δεκαπενθήμερο.

15:30 Η Μόσχα απέρριψε το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία δια στόματος του αντιπροέδρου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, το οποίο επικαλείται τη La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μεντβέντεφ μίλησε για ένα σχέδιο «αποκομμένο από την πραγματικότητα», ο συντάκτης του οποίου «μοιάζει να βασίσθηκε σε δημοσιεύματα επαρχιακού Τύπου και στα ψεύδη της Ουκρανίας», όπως είπε. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας συμπλήρωσε ότι «η προτεινόμενη πλήρης αυτονομία της Κριμαίας από την Ουκρανία θα ήταν σίγουρα αιτία πολέμου».

Κατά την ίδια πηγή, ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο υπογράμμισε την Τρίτη ότι «υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια».

14:58 Ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Μόσχα εσκεμμένα επιβραδύνει την επίθεσή της στην Ουκρανία προκειμένου να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες.

«Εχει κηρυχθεί επανειλημμένα κατάπαυση πυρός και δημιουργούνται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου οι πολίτες να βγουν από περικυκλωμένους οικισμούς. Φυσικά, αυτό επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσης αλλά αυτό γίνεται εσκεμμένα για να αποφευχθούν τα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού», είπε ο Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο Νικολάι Πατρούσεφ, από την πλευρά του, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι όλοι οι στόχοι του Πούτιν στην Ουκρανία θα επιτευχθούν διότι η αλήθεια είναι στην πλευρά της Ρωσίας. «Δεν κυνηγάμε προθεσμίες», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Argumenty i Fakty, επαναλαμβάνοντας τον στόχο της Μόσχας για «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας – κάτι που το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν ως ψευδές πρόσχημα για πόλεμο.

«Ο ναζισμός πρέπει να εξαλειφθεί 100%, διαφορετικά θα σηκώσει και πάλι κεφάλι σε λίγα χρόνια, με μια ακόμα πιο άσχημη μορφή», πρόσθεσε ο Πατρούσεφ.

Τα παραπάνω σχόλια αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία δεν διαβλέπει άμεσο τέλος στη σύρραξη, σύμφωνα με αναλυτές.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως παρά τις αναφορές Σοϊγκού, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει τουλάχιστον 3.930 θύματα μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

14:46 Το τουρκικό υπ. Εξωτερικών ανακοίνωσε πως αξιωματούχοι του θα συναντηθούν με αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα αύριο, Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν τις αιτήσεις της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι να ενταχθούν οι δύο χώρες στο NATO.

14:19 Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν την τέταρτη δόση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την περαιτέρω στήριξη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει τρεις δόσεις στήριξης συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ εφέτος. Η τέταρτη δόση θα προσθέσει 500 εκατ. ευρώ στους πόρους που έχουν ήδη κινητοποιηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF) για την Ουκρανία, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό στα δύο δισ. ευρώ. Στόχος είναι να υποστηριχθούν περαιτέρω οι δυνατότητες και η ανθεκτικότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας και την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τη συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επίθεση.

«Η ιστορία του αύριο γράφεται σήμερα, στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Με αυτά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ έχει διαθέσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη των προμηθειών στρατιωτικού εξοπλισμού των κρατών μελών της ΕΕ στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή η υποστήριξη είναι μόνο ένα μέρος των ευρωπαϊκών προσπαθειών να βοηθηθεί η Ουκρανία να αμυνθεί. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν. Το κάναμε από την αρχή του πολέμου και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

14:00 Η Ρωσία δεν έχει ακόμη δει το ειρηνευτικό σχέδιο της Ιταλίας για την Ουκρανία, αλλά ελπίζει να το λάβει μέσω διπλωματικών οδών: αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παρουσίασε τις αδρές γραμμές του σχεδίου αυτού την προηγούμενη εβδομάδα και επεσήμανε ότι το έχει συζητήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

«Δεν το έχουμε δει ακόμη, ελπίζουμε να μας παραδοθεί μέσω διπλωματικών οδών και να το εξετάσουμε», επεσήμανε ο Πεσκόφ.

Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει διεθνείς οργανισμοί –όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)— να ενεργήσουν ως μεσολαβητές για να οργανώσουν αρχικά τοπικές εκεχειρίες, εξήγησε ο Ντι Μάιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ιταλία.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

13:28 Η Φινλανδία και η Σουηδία θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη Μαδρίτη, διαβεβαίωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Νταβός.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Σουηδία και η Φινλανδία αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ανατρέποντας την πολιτική ετών. Ωστόσο η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της εγείροντας αντιρρήσεις στην ένταξη των δύο χωρών.

Εξάλλου Στοκχόλμη και Ελσίνκι θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα αύριο Τετάρτη με στόχο να κάμψουν τις αντιρρήσεις της, δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

13:09 Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Αφρική, αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση προς την Ευρώπη, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

«Εάν αποδειχθεί ότι υπάρχει πείνα στη Βόρεια Αφρική… η Ισπανία και η υπόλοιπη νότια Ευρώπη θα έχουν ένα τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα», δήλωσε ο Αντρέι Ντούντα σε πάνελ στο Νταβός. «Σήμερα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της».

13:04 Στην επιτακτική ανάγκη της διαφοροποίησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα εστίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην Ελλάδα μιλώντας για τους νέους τερματικούς σταθμούς LNG. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της, αλλά λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και όσον αφορά στα αποθέματα τροφίμων.

«Είμαστε μάρτυρες στο ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί τα ενεργειακά αποθέματά της. Και αυτό έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Δυστυχώς, βλέπουμε το ίδιο μοτίβο να εμφανίζεται και στην επισιτιστική ασφάλεια», επεσήμανε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

⇒Διαβάστε περισσότερα εδώ.

12:28 Ο φιλορώσος πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκορ Ντοντόν τέθηκε υπό κράτηση ως ύποπτος για προδοσία και διαφθορά, ανακοίνωσε η εισαγγελία, σε μία χώρα όπου η ένταση ανάμεσα σε φιλοδυτικούς και φιλορώσους αυξήθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο Ιγκορ Ντοντόν συνελήφθη σήμερα το πρωί και ετέθη υπό 72ωρη κράτηση. Βρίσκεται στο κέντρο προσωρινής κράτησης του Εθνικού Κέντρου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», ανακοίνωσε η Μαριάνα Κιόρπετς, εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Μολδαβίας, προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε χώρους γραφείων που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο και στην κατοικία του στο Κισινάου, την πρωτεύουσα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Ερευνα διεξάγεται σε βάρος του για «προδοσία του κράτους», «παθητική διαφθορά», «χρηματοδότηση πολιτικού κόμματος από εγκληματική οργάνωση» και «παράνομο πλουτισμό».

12:15 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμπεριελήφθη στον κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022.

«Με τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο λαός της Ουκρανίας έχει έναν ηγέτη αντάξιο της γενναιότητας και του σθένους του», έγραψε στο σχετικό σημείωμα για τον ουκρανό ηγέτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Τα έθνη του ελεύθερου κόσμου, αντλώντας έμπνευση από το παράδειγμα του προέδρου Ζελένσκι, είναι πιο ενωμένα, πιο αποφασισμένα και πιο στοχοπροσηλωμένα απ’ ό,τι οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη μνήμη», πρόσθεσε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

12:06 Η Ρωσία θα επιτύχει τους στόχους της στην Ουκρανία και δεν «κυνηγάει προθεσμίες»: αυτό δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ.

«Ολοι οι στόχοι που έχει ορίσει ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) θα εκπληρωθούν. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, επειδή η αλήθεια, περιλαμβανομένης της ιστορικής αλήθειας, είναι με την πλευρά μας», υποστήριξε ο Πατρούσεφ σε συνέντευξή του.

11:10 Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του έπληξαν αποθήκη όπλων στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση βλημάτων για τα αμερικανικής παραγωγής πυροβόλα M777 χόβιτσερ.

09:10 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.

O Τζο Μπάιντεν στο Τόκιο (REUTERS/Jonathan Ernst)

«Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.

08:48 Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε, στην τακτική ημερήσια ενημέρωση για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη, ότι η Ρωσία έχει αυξήσει την ένταση των επιχειρήσεών της στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να περικυκλώσει τις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιχάνσκ και Ρουμπίζνε.

Η Μόσχα είχε κάποιες επιτυχίες στην περιοχή, αλλά οι Ουκρανοί αντιστέκονται σθεναρά, σημείωσε το Λονδίνο.

Οπως ωστόσο εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, αν πέσει η Σεβεροντονιέτσκ, τότε ολόκληρη η περιοχή του Λογκάνσκ θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Αν πάλι το μέτωπο του Ντονμπάς μετακινηθεί πιο δυτικά, τότε η Ρωσία ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα μειονέκτημα, καθώς θα είναι δύσκολο να επαναπρομηθεύει τα στρατεύματά της.

H μάχη του Σεβερεντονιέτσκ εξελίσσεται σε «κλειδί» αυτής της φάσης των επιχειρήσεων -αντίστοιχη με αυτή της Μαριούπολης.

08:22 Σε τρεις μήνες πολέμου, η Ρωσία έχει χάσει περισσότερους άνδρες απ’ όσους έχασε η Σοβιετική Ενωση στα εννέα χρόνια εμπλοκής της στο Αφγανιστάν. Αυτό προκύπτει από τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας, το οποίο υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει 29.200 άνδρες, 204 αεροσκάφη και 1.300 άρματα μάχης από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο παραδέχεται ότι έχει υποστεί «μεγάλες απώλειες», χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες. Δυτικές πηγές υπολογίζουν τις ρωσικές απώλειες στους 12.000 στρατιωτικούς νεκρούς, ενώ από το Παρίσι κάνουν λόγο για 15.000 θανάτους.

Σε κάθε περίπτωση και οι τρεις αριθμοί είναι μεγαλύτεροι από τον αριθμό των νεκρών που θρήνησε η ΕΣΣΔ στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Το Κίεβο δεν ανακοινώνει τις απώλειες του ουκρανικού στρατού.

08:10 Ο νέος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι δήλωσε ότι η «μονομερής» επίθεση της Ρωσίας εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη.

06:00 Στο πρωτοσέλιδο των Financial Times τρία θέματα που σχετίζονται με το ουκρανικό ζήτημα. Η έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Νταβός για ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η απόκτηση όπλων 100 δισ. ευρώ από τη Γερμανία και η έγκριση της πώλησης της Τσέλσι από τον ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς.

04:30 Η δέσμευση της Δανίας να προμηθεύσει πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και έναν εκτοξευτήρα τους στην Ουκρανία, σηματοδοτεί την πρώτη μελλοντική παράδοση στο Κίεβο όπλων αμερικανικής κατασκευής που θα επιτρέψουν στις ουκρανικές δυνάμεις να αυξήσουν την ακτίνα δράσης τους.

Η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί προηγμένα όπλα –συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές, ισχυρά πυροβόλα–, όμως το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που έχει λάβει είναι όπλα μικρού βεληνεκούς, όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin.

Οι Harpoon, που κατασκευάζει η αμερικανική Boeing, εκτιμούν το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, θα απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, κατά συνέπεια θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, ο Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στη Δανία» για την απόφαση της.

03:42 Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία «εντός ημερών»: αυτό προεξόφλησε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι για να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας πιθανόν θα χρειαστεί η επιβολή ορίου στις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Θα καταλήξουμε σε συμφωνία εντός ημερών», διαβεβαίωσε ο Χάμπεκ, κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF, όταν ρωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ όσον αφορά την επιβολή εμπάργκο σε αντίποινα για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

01:01 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει τυχόν προτάσεις για αποκατάσταση των σχέσεών της με τη Δύση, αλλά θα σκεφτεί κατά πόσο χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ξεκαθάρισε πως πλέον στρατηγικός στόχος της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη των δεσμών με την Κίνα.

«Αν (η Δύση) θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι», είπε ο Λαβρόφ σε ομιλία του, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέμεινε ότι στόχος της Ρωσίας πλέον είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών της με την Κίνα. «Τώρα που η Δύση έλαβε ‘θέση δικτάτορα’, οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμη ταχύτερα», είπε ο Λαβρόφ.

00:02 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πάντως πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

Διαβάστε: Η 89η ημέρα του πολέμου όπως συνέβη

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...