708
Αποψη του βομβαρδισμένου πανεπιστημιακού campus στην Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 21 Μαΐου από drone | REUTERS/Carlos Barria

Ντονμπάς: «Βομβάρδισαν τα πάντα, μετά βίας γλιτώσαμε»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 09:30
Αποψη του βομβαρδισμένου πανεπιστημιακού campus στην Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 21 Μαΐου από drone
|REUTERS/Carlos Barria

Ντονμπάς: «Βομβάρδισαν τα πάντα, μετά βίας γλιτώσαμε»

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2022, 09:30

Τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός στα ανατολικά της χώρας βρίσκεται υπό τη μεγαλύτερη πίεση από κάθε άλλη στιγμή από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή. Εκτιμάται, μάλιστα, πως ενδεχομένως δίνει μία «χαμένη μάχη» στο Λουγκάνσκ, στο βόρειο τμήμα της περιοχής του Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ρίξει το μεγαλύτερο βάρος. Την ίδια ώρα, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο λέει ότι η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα προκειμένου οι δυνάμεις της να επιχειρήσουν νέα προώθησή τους στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Οπως μετέδωσε το BBC, τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα οι Ρώσοι ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο Ντονμπάς, με αποτέλεσμα πλέον να τους χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα από την περικύκλωση του Σεβεροντονιέτσκ, μια πόλη που πριν από την έναρξη αριθμούσε 80.000 κατοίκους. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας σημείωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη: «Η Ρωσία αύξησε την ένταση των επιχειρήσεων της στο Ντονμπάς καθώς επιδιώκει να περικυκλώσει το Σεβεροντονιέτσκ, το Λισάνσκ και τη Ρουμπίζνε. Προς το παρόν, ο βόρειος και ο νότιος άξονας αυτής της επιχείρησης χωρίζεται από περίπου 25 χιλιόμετρα (16 μίλια) εδάφους που ελέγχονται από την Ουκρανία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου, ωστόσο, οι Ουκρανοί πολεμούν με πείσμα και αποφασιστικότητα, ενώ ενισχύσεις καταφθάνουν τακτικά στα πεδία των μαχών.

Ο απεσταλμένος του BBC στην Ουκρανία, Τζέρεμι Μπόουεν, έγραψε σχετικά: «Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είδα περίπου 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κατευθύνονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, μαζί με τανκς και πολλά πυροβόλα άρματα».

Ουκρανικό άρμα μάχης διασχίζει δρόμο κοντά στην Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ρίξει το βάρος των επιχειρήσεων τους REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Οι Ουκρανοί έχουν επιβραδύνει τον ρωσικό στρατό, όμως δεν έχουν σταματήσει την προέλασή του, κατά την οποία καταφέρνει σημαντικές απώλειες στην ουκρανική πλευρά. Επικαλούμενος «στρατιωτική πηγή από την 57η Ταξιαρχία» ο Μπόουεν πρόσθεσε: «Μία από τις μονάδες τους κατέφθασε στο πεδίο της μάχης με 240 άνδρες και επέστρεψε με περίπου 140 – οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν».

Στο μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέχουν περίπου 3 μίλια, μόλις, από την πόλη Μπαχμούτ, η οποία δεν βρίσκεται μακριά από το Σεβεροντονιέτσκ, το οποίο άρχισαν ήδη να εγκαταλείπουν όσοι κάτοικοί του είχαν απομείνει. Τουλάχιστον εκείνοι που έχουν κάπου να πάνε…

Η Μπαχμούτ έγινε στόχος πολλαπλών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες. Κάτοικοι περπατούν δίπλα σε κατεστραμμένα κτίρια της πόλης / REUTERS/Carlos Barria
«Θα δούμε τι θα κάνουμε εάν επιβιώσουμε»

Στεκόμενος μπροστά από το κατεστραμμένο σπίτι του στη Μπαχμούτ, η οποία έχει δεχθεί σφοδρούς βομβαρδισμούς, ένας άνδρας γύρω στα 40, ο Μίτρι, δείχνει ανήσυχος. Μιλώντας στο BBC, δήλωσε πως δεν είχε ιδέα τι περίμενε την πόλη του: «Δεν είμαι ο Νοστράδαμος. Γιατί επιτέθηκε ο Πούτιν; Ολα είναι πολιτικά παιχνίδια».

Ο Μίτρι είπε ότι ο προκάτοχος του Ζελένσκι, ο Πέτρο Ποροσένκο, θα είχε καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μέχρι τώρα. «Τουλάχιστον πριν υπήρχε ειρήνη, διαπραγματεύονταν. Είναι κρίμα για τους ανθρώπους που πέθαναν, τους στρατιώτες. Είναι πραγματικά κρίμα», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως το Κίεβο έχασε μία ευκαιρία να τερματίσει τον πόλεμο νωρίτερα.

Σε ερώτηση του Μπόουεν αν προτίθεται να αποδεχθεί ένα καθεστώς ρωσικής κατοχής στην περιφέρεια, ο ίδιος ανέφερε: «Δεν ξέρω. Τι θα αλλάξει για μένα; Το κύριο είναι να μείνω ζωντανός. Αυτή είναι μόνο η αρχή, όλα είναι μπροστά μας. Αν επιβιώσουμε, θα δούμε πώς θα πάει το πράγμα».

Στο Σεβεροντόνετσκ, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται πολλοί άμαχοι, πολλοί από αυτούς ξεκινούν τούτες τις ώρες το ταξίδι, προκειμένου να βρεθούν σε απόσταση ασφαλείας από τις μάχες.

Μία από αυτούς, η Λήδα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι, είπε στο βρετανικό δίκτυο, από τον σιδηροδρομικό σταθμό στο Ποκρόβσκ: «Βομβάρδισαν τα πάντα, μετά βίας γλιτώσαμε. Οι επάνω όροφοι πολυώροφων κτιρίων είναι κατεστραμμένοι, όλα ερειπωμένα». «Κάποτε ζούσαμε ειρηνικά», πρόσθεσε η ίδια και αποκάλεσε τον Πούτιν «παλιάνθρωπο». Η ηλικιωμένη γυναίκα επιβιβάστηκε σε τρένο που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν μετατρέψει σε «ασθενοφόρο» για ασθενείς και τραυματίες που απομακρύνονται από την περιοχή κατά προτεραιότητα.

Καταλήγοντας, ο δημοσιογράφος επισημαίνει πως εάν οι δυνάμεις του Πούτιν καταφέρουν να περικυκλώσουν το Σεβεροντονιέτσκ, οι επόμενοι στόχοι τους αναμένεται να είναι οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην άλλη πλευρά της ίδιας περιοχής. Εφόσον τις καταλάβει, εκτίμησε πως ο ρώσος πρόεδρος θα μπορεί να κηρύξει «τη νίκη της Ρωσίας στη μάχη για το Ντονμπάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...