813
Το ειδικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ναβάλνι στη Γερμανία | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Στο Βερολίνο με ειδικό αεροπλάνο-ασθενοφόρο ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2020, 10:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/08/2020 19:00
Το ειδικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Ναβάλνι στη Γερμανία
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Στο Βερολίνο με ειδικό αεροπλάνο-ασθενοφόρο ο Ναβάλνι

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2020, 10:02
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 22/08/2020 19:00

Ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος για την αεροδιακομιδή ασθενών με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Βερολίνο από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας.

Αμέσως ο Ναβάλνι εισήχθη στο νοσοκομείο Σαριτέ της γερμανικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει προετοιμαστεί για του προσφέρει την αναγκαία φροντίδα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς.

Ο Ναβάλνι, που βρίσκεται σε κώμα αφότου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση», συνοδεύεται από τη σύζυγό του Γιούλια Ναβάλναγια, καθώς και από μια ομάδα γερμανών γιατρών, έπειτα από ένα 24ωρο μπραντεφέρ για τη διακομιδή του.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλάνο με όλο τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, ναυλωμένο από γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση, προσγειώθηκε χθες το πρωί στο Ομσκ για να παραλάβει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στην κλινική Charité του Βερολίνου, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν ηγέτες και αντικαθεστωτικοί ξένων χωρών.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι διεγνώσθη ότι πάσχει από μεταβολική νόσο, η οποία προκλήθηκε από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δήλωσε την Παρασκευή 21/8 ο αρχίατρος του νοσοκομείου στο Ομσκ.

Ο αρχίατρος Αλεξάντρ Μουρακόφσκι πρόσθεσε ότι ίχνη βιομηχανικών χημικών ουσιών βρέθηκαν στα ρούχα και τα δάκτυλα του 44χρονου.

Ο Ναβάλνι είναι σε σοβαρή κατάσταση αφότου κατανάλωσε ένα φλιτζάνι τσάι, για το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο.

Ο Ανατόλι Καλινιτσένκο, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν ο Ναβάλνι, δήλωσε νωρίτερα ότι οι γιατροί δεν βρήκαν κανένα ίχνος δηλητηρίου στον οργανισμό του στις εξετάσεις που του έγιναν.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα δηλητήριο στο αίμα και τα ούρα, δεν υπάρχουν ίχνη τέτοιας παρουσίας. Δεν πιστεύουμε ότι υπέστη δηλητηρίαση», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι δεν είναι σταθερή, γεγονός το οποίο δεν επιτρέπει τη μεταφορά του στο εξωτερικό».

Η οικογένεια και οι σύμμαχοι του Ρώσου αντιπολιτευόμενου πολιτικού είχαν χαρακτηρίσει «απειλή για τη ζωή του» την άρνηση να μεταφερθεί για νοσηλεία στο εξωτερικό.

«Πολύ ανησυχητική η κατάσταση της υγείας του»

Η γερμανική ΜΚΟ που βρίσκεται πίσω από τη μεταφορά με ειδικό αεροπλάνο του Αλεξέι Ναβάλνι σε νοσοκομείο του Βερολίνου είναι η Cinema for Peace (Κινηματογράφος για την Ειρήνη) και είναι γνωστή κυρίως για τους στενούς δεσμούς της με τη ρωσική ακτιβιστική οργάνωση-συγκρότημα Pussy Riot.

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΜΚΟ, Γιάκα Μπίτσιλ, σλοβενικής καταγωγής παραγωγός του γερμανικού κινηματογράφου, «η Cinema for Peace δεν έχει καμία σχέση με τη ρωσική πολιτική».

Όπως δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους έξω από το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, όπου νοσηλεύεται ο Ναβάλνι πλέον, «η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ανησυχητική. Πήραμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα από τους γιατρούς ότι αν δεν είχε γίνει η επείγουσα προσγείωση στο Ομσκ, θα είχε πεθάνει».

Η Cinema for Peace διαβεβαίωσε πως πραγματοποίησε αυτή την «ανθρωπιστική αποστολή» έπειτα από αίτημα δύο μελών της ρωσικής ακτιβιστικής οργάνωσης Pussy Riot, κυρίως του Πιοτρ Βερζίλοφ. Αυτός ο τελευταίος είχε νοσηλευθεί ο ίδιος το 2018 στο Βερολίνο, αφού είχε πέσει θύμα απόπειρας δηλητηρίασης στη Ρωσία. Η εν λόγω ΜΚΟ είχε ναυλώσει και τότε ένα ασθενοφόρο αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στο Βερολίνο. Την Πέμπτη, ο Βερζίλοφ, ο οποίος δηλώνει στενός φίλος του Ναβάλνι, είχε καλέσει τον Μπίτσιλ για να ζητήσει τη βοήθειά του, εξήγησε την Παρασκευή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύεται εξάλλου στο ίδιο ίδρυμα στο οποίο είχε νοσηλευθεί πριν από δύο χρόνια ο Βερζίλοφ, το νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου, ένα από τα πιο φημισμένα στην Ευρώπη.

Η πηγή των ιδιωτικών κεφαλαίων που επέτρεψαν τη μεταφορά του Ναβάλνι, συνοδεία γερμανών γιατρών και της συζύγου του, δεν αποκαλύφθηκε. Η οργάνωση φαίνεται επίσης ότι διατηρεί προνομιούχες σχέσεις με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Άξελ Σπρίνγκερ: η εφημερίδα Bild αυτού του ομίλου έκανε πολυάριθμες συνεντεύξεις με τον πρόεδρο της ΜΚΟ και ανέμενε το Σάββατο τον ασθενή στο σωστό αεροδρόμιο του Βερολίνου, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ενώ το αεροπλάνο είχε εντούτοις καταγραφεί πως θα προσγειωνόταν σε ένα άλλο αεροδρόμιο, νοτιότερα. Η Cinema for Peace δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ με στόχο «να επηρεάσει μέσω των ταινιών το πώς αντιλαμβανόμαστε και το πώς επιλύουμε τις παγκόσμιες κοινωνικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις» και υπογραμμίζοντας πως τάσσεται ξεκάθαρα «εναντίον του πολέμου και της τρομοκρατίας».

Εδώ και 18 χρόνια, η ΜΚΟ οργανώνει στη διάρκεια της Μπερλινάλε ένα γκαλά στο οποίο βραβεύει σταρ του Χόλιγουντ που έχουν στρατευθεί υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Στα χρόνια που πέρασαν, η ηθοποιός Σαρλίζ Θερόν, αλλά επίσης ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ -φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν- είχαν προσκληθεί σ’ αυτές τις βραβεύσεις, οι οποίες έχουν αποκληθεί «Όσκαρ με μυαλό» από τον Ιρλανδό μουσικό και ακτιβιστή Μπομπ Γκέλντοφ.

Ο διαφωνών Κινέζος καλλιτέχνης Άι Ουεϊουέι έχει επίσης συνεργασθεί με τη Cinema for Peace στο πλαίσιο καλλιτεχνικών προγραμμάτων. Ο πρώην διευθυντής της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσιλικ είχε πάντως κατηγορήσει στο παρελθόν τη ΜΚΟ για έλλειψη διαφάνειας, ενώ το 2015 η γερμανική εφημερίδα TAZ είχε εκφράσει αγανάκτηση για φερόμενες απόπειρες εκ μέρους της ΜΚΟ να εκφοβίσει δημοσιογράφους που είχαν διατυπώσει επικρίσεις. Τα κεφάλαια που αντλούνται από τα ετήσια γκαλά της, καταβάλλονται κυρίως σε οργανισμούς του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη Cinema for Peace.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...