693
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις με μάσκες και υψωμένες γροθιές στη σκηνή του συνεδρίου | REUTERS

Πέντε συμπεράσματα από το συνέδριο των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2020, 00:00
Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις με μάσκες και υψωμένες γροθιές στη σκηνή του συνεδρίου
|REUTERS

Πέντε συμπεράσματα από το συνέδριο των Δημοκρατικών

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2020, 00:00

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε την καλύτερη ομιλία της ζωής του, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε για πρώτη φορά ευθεία και σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπέρνι Σάντερς και οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι έκαναν επιτέλους ανακωχή για το καλό της χώρας, στο πρώτο ψηφιακό συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είναι μερικά από τα βασικότερα σημεία των τεσσάρων ημερών, όπως τα παρουσιάζει η Telegraph.

Ο Τζο Μπάιντεν πέρασε το τεστ με άριστα

Η ομιλία των υποψηφίων για την προεδρία είναι παραδοσιακά από τις σημαντικότερες στιγμές στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Ο 77χρονος  Μπάιντεν, για πρώτη φορά στα χρονικά, έπρεπε να την δώσει σε μία άδεια αίθουσα χωρίς να έχει το αβαντάζ του πλήθους να τον ζητωκραυγάζει. Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι παρακολουθούσαν στενά κάθε του «και» για να σπεύσουν να τον ειρωνευθούν αν υποπέσει σε κάποιο γλωσσικό παράπτωμα.

Τελικά ο υποψήφιος των Δημοκρατικών όχι μόνο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ξεπέρασε και τον εαυτό του με την ομιλία του να χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη της 50χρονης πολιτικής του καριέρας.

Ηταν μία ομιλία από καρδιάς, σχεδιασμένη στα πρότυπα των περίφημων ραδιοφωνικών ομιλιών του Φράνκλιν Ρούζβελτ πριν και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που απευθύνθηκε με απλή και ειλικρινή γλώσσα στον αμερικανικό λαό κερδίζοντας τις καρδιές τους.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν ήταν βαθιά προσωπικός. Μίλησε για τον θάνατο του γιου του, Μπο, και πώς επηρέασε τον σκοπό της ζωής του.

Και περιέγραψε τη μάχη του με τον Τραμπ, ως το φως εναντίον του σκότους.

Ο Ομπάμα μπήκε για τα καλά στη μάχη

Για τέσσερα χρόνια, ο Μπαράκ Ομπάμα παρέμεινε σχεδόν σιωπηλός όσον αφορά τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Ομως, αυτό δεν γινόταν να συνεχιστεί καθώς οι εκλογές είναι από τις κρισιμότερες στην αμερικανική Ιστορία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του

Στην ομιλία του στο συνέδριο, ο δημοφιλέστερος Δημοκρατικός πολιτικός και πρώην πρόεδρος επέκρινε σφοδρά τον Τραμπ, αποκαλώντας τον «απειλή για την αμερικανική δημοκρατία».

Ο ίδιος δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό μέχρι τις 3 Νοεμβρίου για να χάσει ο Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί έκαναν ανακωχή

Το πρόβλημα του Δημοκρατικού Κόμματος με τον Μπένι Σάντερς, δεν υφίσταται πια. Το 2016, ο σοσιαλιστής των Δημοκρατικών έχασε την υποψηφιότητα από την Χίλαρι Κλίντον, αλλά δεν την στήριξε όσο ξεκάθαρα θα ήθελε η ομάδα της, κάτι που ίσως της στέρησε πολύτιμες ψήφους σε πολιτείες-κλειδιά.

Τώρα όμως, έδωσε ασυζητητί και ξεκάθαρα τη στήριξή του στον Τζο Μπάιντεν, δίνοντας την «εντολή» στους υποστηρικτές του ότι η αδιαφιλονίκητη προτεραιότητα είναι να ηττηθεί ο Τραμπ.

Λέγεται πως «ο Νέρωνας έπαιζε άρπα ενώ καιγόταν η Ρώμη», πάντως σίγουρα «ο Τραμπ παίζει γκολφ», πρόσθεσε ο γερουσιαστής στην ομιλία του.

Ο Μπέρνι Σάντερς μιλά στο συνέδριο

Το αν θα παραμείνει η ανακωχή, θα φανεί μετά τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν άπλωσε το χέρι στους μετριοπαθείς συντηρητικούς ψηφοφόρους

Δεκάδες στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν Μπάιντεν, αρκετοί από αυτούς, κάνοντας παρέμβαση στο συνέδριο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο Τζον Κέισιτς, που είχε έλθει τρίτος στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016, όπως και ο Κόλιν Πάουελ.

Επίσης, η χήρα του Τζον ΜακΚέιν, υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικάνων, το 2008, για τον οποίο ο Τραμπ μίλησε με ασέβεια ακόμα και όταν πέθανε, δάνεισε τη φωνή της σε ένα βίντεο που τόνιζε τη φιλία χρόνων του ΜακΚέιν με τον Μπάιντεν.

Ακόμα, ένας 95χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ψηφοφόρος του Τραμπ το 2016, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος στην Ιστορία.

Το ψηφιακό πείραμα πέτυχε

Αντί για δεκάδες χιλιάδες κόσμου, μπαλόνια, κομφετί και παθιασμένες ομιλίες, το συνέδριο αυτό έγινε αποκλειστικά online λόγω της πανδημίας.

Μπορεί να υστερούσε σε ατμόσφαιρα, όμως είχε να επιδείξει όμορφες στιγμές με διαφορετικό τρόπο, όπως το βίντεο της ανακοίνωσης των εκλεκτόρων για κάθε πολιτεία.

Πολίτες του Ρόουντ Αϊλαντ ανακοινώνουν τους εκλέκτορες της πολιτείας

Ενα άλλο στοιχείο που άρεσε στους περισσότερους, είναι ότι αναγκαστικά οι ομιλίες ήταν πολύ συντομότερες -μόλις 24 λεπτά για τον Μπάιντεν, 18 λεπτά για την Κάμαλα Χάρις και 19 λεπτά για τον Ομπάμα.

Τέλος, επιτυχία θεωρείται ότι τα τεχνικά προβλήματα ήταν ελάχιστα στις τέσσερις ημέρες του συνεδρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...