388
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλά στην Ολομέλεια του Κόμματος των Εργατών, στην Πιονγιάνγκ, την Πέμπτη | KCNA via REUTERS

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σύντροφοι, δεν τα πάμε καλά – σπάνια παραδοχή από βορειοκορεάτη ηγέτη

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 14:22
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλά στην Ολομέλεια του Κόμματος των Εργατών, στην Πιονγιάνγκ, την Πέμπτη
|KCNA via REUTERS

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σύντροφοι, δεν τα πάμε καλά – σπάνια παραδοχή από βορειοκορεάτη ηγέτη

Protagon Team Protagon Team 21 Αυγούστου 2020, 14:22

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν παραδέχθηκε «αδυναμίες» σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και συγκάλεσε για τον Ιανουάριο έκτακτο συνέδριο του Κόμματος των Εργατών, στη διάρκεια του οποίου θα εκπονηθεί ένα πενταετές σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνεδρίαση της ολομέλειας του Κόμματος των Εργατών, όπου ο Κιμ «αναφέρθηκε στις αδυναμίες και τα επιτεύγματα» του καθεστώτος από το προηγούμενο συνέδριο το 2016, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η συνεδρίαση αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα πως «οι στόχοι της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας καθυστέρησαν σοβαρά και πως το βιοτικό επίπεδο δεν βελτιώθηκε σημαντικά».

Κατά τη συνεδρίαση, εξετάσθηκε «η κατάσταση στην περιοχή που περιβάλλει την κορεατική χερσόνησο και οι απροσδόκητες και αναπόφευκτες προκλήσεις σε διάφορους τομείς».

Η βορειοκορεατική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες έχουν επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υποχρεωθεί η Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει το πυρηνικό και το πυραυλικό προγράμματά της που είχαν προχωρήσει γρήγορα υπό την ηγεσία του Κιμ.

Η ομολογία αυτή «έχει στόχο να δικαιολογήσει την αναμενόμενη αποτυχία του καθεστώτος να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει προηγουμένως», εξήγησε ο Χονγκ Μιν, αναλυτής του Κορεατικού Ινστιτούτου για την Εθνική Ενοποίηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ημερομηνία που επελέγη για το συνέδριο αυτό, το οποίο θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο -πολύ κοντά στην ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων του νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου- αποτελεί ένα σινιάλο.

Η Βόρεια Κορέα αφήνει έτσι να εννοηθεί πως, «όποιος κι αν είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας» για τον τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα την άρση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων, δήλωσε ο Χονγκ.

Αυξημένες αρμοδιότητες στην αδελφή του

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις νοτιοκορεατικές υπηρεσίες πληροφοριών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετέφερε εξουσίες σε συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένης της αδελφής του, Κιμ Γιο-τζονγκ.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να διατηρεί την «απόλυτη εξουσία», αλλά να μοιράζει παράλληλα διάφορους τομείς της πολιτικής σε άλλους, προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα στρες που του προκαλεί η θέση του.

Ετσι, ο βορειοκορεάτης ηγέτης «διατηρεί το τιμόνι των γενικών κρατικών υποθέσεων», αλλά μοιράζει αρμοδιότητες προκειμένου να μην «αναλάβει το βάρος της ευθύνης» σε περίπτωση πολιτικής αποτυχίας, όπως δηλώνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σεούλ.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διατηρεί την απόλυτη αρχή, ωστόσο ορισμένες εξουσίες ανατέθηκαν σιγά, σιγά σε άλλους» συμπληρώνουν οι νοτιοκορεάτικες μυστικές υπηρεσίες.