342
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέλεξε να εμβολιαστεί σε Κέντρο Υγείας ενός χωριού | EPA/DIMITRIJE GOLL / HANDOUT

Σερβία: Εμβολιάστηκε ο πρόεδρος Βούτσιτς «ψηφίζοντας» το κινέζικο σκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 16:25
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επέλεξε να εμβολιαστεί σε Κέντρο Υγείας ενός χωριού
| EPA/DIMITRIJE GOLL / HANDOUT

Σερβία: Εμβολιάστηκε ο πρόεδρος Βούτσιτς «ψηφίζοντας» το κινέζικο σκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2021, 16:25

Επειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, εμβολιάστηκε τελικά την Τρίτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δίνοντας έμμεσα πολιτικό χρώμα στην πράξη, αλλά και στέλνοντας ένα μήνυμα στον γενικό πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός του προέδρου Βούτσιτς πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας του χωριού Ρούντνα Γκλάβα, στην Ανατολική Σερβία, έπειτα από δική του επιλογή, με στόχο να ενθαρρύνει τον τοπικό πληθυσμό καθώς το ποσοστό εμβολιασμού στην περιοχή είναι πολύ χαμηλό.

Ο Βούτσιτς επέλεξε να κάνει το κινέζικο εμβόλιο της Sinopharm το οποίο χορηγήθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Οπως εξήγησε ο ιδιος, ανέβαλλε μέχρι σήμερα τον εμβολιασμό του διότι περίμενε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των πολιτών που έλαβαν και την δεύτερη δόση. Η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς είχε εμβολιαστεί ήδη από τα Χριστούγεννα με το σκεύασμα της Pfizer.

Στην Σερβία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.567.692 εμβολιασμοί ενώ 1.090.763 πολίτες έλαβαν και τις δύο δόσεις. Εμβολιάστηκε το 26% του πληθυσμού ενώ στο 19% χορηγήθηκαν και οι δύο δόσεις. Επιπλέον, εμβολιάστηκαν δωρεάν και περίπου 30.000 ξένοι, κυρίως υπήκοοι γειτονικών χωρών.

Η πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς εκτίμησε, σε συνέντευξή της στην δημόσια τηλεόραση (RTS), ότι το ποσοστό των εμβολιασθέντων μέχρι το τέλος του Απριλίου θα φτάσει το 40% ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες γενικής ανοσίας και η χώρα θα επιστρέψει στην κανονικότητα.

Κάθε εβδομάδα στην Σερβία εμβολιάζονται 300.000 πολίτες, ανέφερε η πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση, παρά τους εντατικούς εμβολιασμούς, συνεχίζει να είναι δύσκολη.

Καθημερινά εντοπίζονται πάνω από 3.000 νέα κρούσματα, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 7.839 ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ έφτασε τους 282 ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ο πληθυσμός της Σερβίας πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια.

Ωστόσο, από χθες Δευτέρα άρχισαν πάλι να λειτουργούν τα εστιατόρια και οι καφετέριες στους εξωτερικούς χώρους αφού παρέμειναν κλειστά για τρεις εβδομάδες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλαρώσει τα μέτρα και να επιτρέψει την λειτουργία, μέχρι τις 22:00, της εστίασης για οικονομικούς λόγους και έπειτα από διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στον κλάδο.

Οι επιδημιολόγοι θεωρούν πρόωρη την χαλάρωση των μέτρων, αν και επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει «ισοπεδωθεί» η καμπύλη μεταδοτικότητας του ιού, γεγονός που αποδίδεται στους εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News