352
Ατελείωτες οι ουρές έξω από εμβολιαστικό κέντρο ξένων υπηκόων στο Βελιγράδι | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι στη Σερβία για να εμβολιαστούν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 19:27
Ατελείωτες οι ουρές έξω από εμβολιαστικό κέντρο ξένων υπηκόων στο Βελιγράδι
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι στη Σερβία για να εμβολιαστούν

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 19:27

Χιλιάδες πολίτες χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια έφτασαν το Σάββατο στην Σερβία για να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον δωρεάν εμβολιασμό ξένων υπηκόων. Έτσι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου άρχισαν να φτάνουν στην Σερβία υπήκοοι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας αλλά και γειτονικών χωρών που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να εμβολιαστούν.

Στις συνοριακές διαβάσεις σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από αυτοκίνητα και λεωφορεία που περίμεναν να εισέλθουν στη Σερβία ενώ στα εμβολιαστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων επικρατούσε το αδιαχώρητο.

Σημειώνεται ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι που σπεύδουν να εμβολιαστούν στην Σερβία, δεν έλαβαν κανένα εμβόλιο από το ενιαίο σύστημα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν μόνες του κάποια εμβόλια στην ελεύθερη αγορά.

Ο εμβολιασμός όλων των ξένων, χωρίς προϋποθέσεις, θα πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή ενώ – όπως ανακοινώθηκε – από την Δευτέρα θα μπορούν όσοι ξένοι το επιθυμούν και υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της σερβικής κυβέρνησης και θα ειδοποιηθούν για την ημερομηνία εμβολιασμού τους.

Από το Σάββατο ξεκίνησε επίσης στο Βελιγράδι και ο εμβολιασμός επιχειρηματιών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με 10.000 εμβόλια που εξασφάλισε το Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκο Τσάντεζ μέχρι στιγμής κατατέθηκαν 7.500 αιτήσεις και πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες γειτονικών χωρών που συνεργάζονται με σέρβους επιχειρηματίες.

Από την Παρασκευή ξεκίνησαν στην Σερβία και μαζικοί εμβολιασμοί σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Το πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Νότια Σερβία και σταδιακά θα επεκταθεί και στις 19 δομές που υπάρχουν στη χώρα. Στην Σερβία, στις οργανωμένες δομές, φιλοξενούνται 4.800 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News