753
Στο Βελιγράδι οργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας για τα lockdown. Το συγκεκριμένο καρέ είναι από διαδήλωση της 20ής Μαρτίου | REUTERS/Marko Djurica

Σερβικό «θαύμα» με δυτικά, ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 19:02
Στο Βελιγράδι οργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας για τα lockdown. Το συγκεκριμένο καρέ είναι από διαδήλωση της 20ής Μαρτίου
|REUTERS/Marko Djurica

Σερβικό «θαύμα» με δυτικά, ρωσικά και κινεζικά εμβόλια

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2021, 19:02

Πρώτον, στη Σερβία κυκλοφορούν όλα τα εμβόλια, και τα δυτικά και τα ανατολικά, δεύτερον, δεν λείπουν οι αρνητές του συγκεκριμένου εμβολιασμού –κατά τις… παρακαταθήκες του κορυφαίου τενίστα  Νόβακ Τζόκοβιτς ή «Νo Vax»–, τρίτον ο εμβολιαστικός προσανατολισμός ενός εκάστου από το πολιτικό προσωπικό της χώρας φανερώνει και τον πολιτικό προσανατολισμό του, τέταρτον, ο κόσμος διαδηλώνει εναντίον του lockdown – αυτά σημειώνονται ως τα σοβαρότερα όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη γειτονική μας χώρα.

Οδοιπορικό στο Βελιγράδι έκανε η Corriere della Sera για να μεταφέρει στους αναγνώστες της το κλίμα σε μία σημαντική βαλκανική πρωτεύουσα όπου συμβαίνουν «τα πάντα» όσον αφορά τον κορονοϊό. Και αμέσως το ρεπορτάζ της ρίχνει τον προβολέα στον συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεγάλο αριθμό των εμβολιασθέντων («περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί σε πληθυσμό 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων»), ενώ δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις μετρήσεις του αμερικανικού John Hopkins που κατέγραψαν μόλις 4.934 θανάτους από την ίωση.

Οι «αναμνήσεις» του συντάκτη από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς του 1999 είναι ελάχιστες, περιορίζονται στο ατμοσφαιρικό σκηνικό κάποιας ερημιάς που και τώρα αντικρίζεις: «Μοιάζει με το Βελιγράδι του ‘99. Οι δρόμοι είναι άδειοι και γκρίζοι, πέφτει βροχή. Απαγόρευση της κυκλοφορίας και κλειστά καταστήματα. Σιωπηλοί φτωχοί άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να ζητήσουν ένα αντίδοτο στην πανδημία, όπως έκαναν και για μία σούπα όταν έπεφταν οι βόμβες. Κανείς τους δεν χαμογελά».

Ο συντάκτης επιστρέφει στο θέμα του και αναφέρει ότι το πλαίσιο των εμβολιασμών στη Σερβία είναι καθορισμένο: «Ολοι είναι ελεύθεροι είτε να εμβολιαστούν και να επιλέξουν όποιο εμβόλιο επιθυμούν είτε να μην εμβολιαστούν. Υπάρχουν ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα τον τελευταίο καιρό, τις οποίες οι ντόπιοι τις αποδίδουν στην καθυστερημένη προσέλευση». Θυμάται τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σαν εκπρόσωπο Τύπου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ίσως για να κατανοήσει το τωρινό άνοιγμά του στους Κινέζους και στους Ρώσους – πάντα ως προς τα εμβόλια.

Με τον Χριστό στη διαδήλωση (REUTERS/Marko Djurica)

«Ο πρόεδρος σκέφτηκε γιατί να μην κοιτάξει προς την Ανατολή και στους φίλους Σι Τζινπίνγκ και Πούτιν, γιατί να μην ανοίξει αμέσως δύο εργοστάσια με κινεζικές και ρωσικές σημαίες και 40 εκατομμύρια δόσεις;» – έτσι ο φιλικός του Τύπος έφτιαξε τους ύμνους περί «εμβολίου Βούτσιτς». Η Corriere πάντως ομολογεί ότι «στην Ευρώπη μόνο οι Βρετανοί τα πήγαν καλύτερα από τους Σέρβους», αν και μετρούν 126.263 νεκρούς από την Covid-19. Πόσο «πολιτική» είναι στη Σερβία η προσεχτική επιλογή του αντικορονοϊκού εμβολίου για το μπράτσο του καθενός, αυτό το δείχνει περίτρανα η απόφαση της δυτικόφιλης πρωθυπουργού Αννας Μπρνάμπιτς να εμβολιαστεί με το αμερικανικό/γερμανικό σκεύασμα των Pfizer/BioNTech.

Και, γενικώς, όσοι αισθάνονται πιο Δυτικοί, γράφει η Corriere, όσοι έχουν κάποια συμπάθεια στη Δύση, επιλέγουν είτε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είτε το εμβόλιο της AstraZeneca. Οποιος «συνεργάζεται με τους Κινέζους, όπως ο Βούτσιτς», κάνει ένεση με το Sinopharm. Και «όσοι έχουν μια παλιά σλαβική καρδιά, όπως ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ιβιτσα Ντάτσιτς», ε, αυτοί κάνουν το Sputnik V.

Αντιδράσεις για τα lockdown

Το βαρύ lockdown επέστρεψε για μια εβδομάδα στο Βελιγράδι. Είναι τα πάντα κλειστά, εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και τις υπηρεσίες διανομής. «Είμαστε η χώρα που ήδη πέρυσι επέβαλε ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη λέει ο αναλυτής Αντρέι Παβίσεβιτς» σημειώνει ο συντάκτης, και αναφέρει την ποικίλη δραστηριότητα που ευνόησε τη διασπορά: «Εκλογές, αλλά και τουρνουά τένις και ένας τελικός ποδοσφαίρου, όλα παρουσία κοινού». Τώρα η χώρα ανοιγοκλείνει και επιτρέπει περιστασιακά την ελευθερία του συνέρχεσθαι, πότε εδώ και πότε εκεί.

Γίνονται τα πάντα: συγκεντρώσεις πλήθους σε κηδείες, σε εγκαίνια μοναστηριών, σε θρησκευτικές συναθροίσεις. Γίνονται και πάρτι και διαδηλώσεις διαμαρτυρομένων για τα lockdown, όπου εμφανίζονται πολίτες με τις εικόνες του Χριστού και της Παναγίας αγκαλιά.

Η ευλογιά του Τίτο

Υπάρχουν και κάποιοι που ονειρεύονται την εποχή του (Κροάτη) Τίτο, δικτάτορα που αντιμετώπισε με επιτυχία την ευλογιά του 1972, όταν εμβολιάστηκαν 18 εκατομμύρια Γιουγκοσλάβοι σε μόλις δύο εβδομάδες: «Τότε δεν επιτρέπονταν οι διαμαρτυρίες, αλλά ήμασταν πιο σοβαροί. Η τηλεόραση είχε μόνο ένα κανάλι, δεν υπήρχαν σόσιαλ μίντια… Σίγουρα ο Τίτο είχε διατάξει τον εμβολιασμό, και αυτό είχε διευκολύνει τη συμμόρφωση προς τους κανόνες».

Το κείμενο του ιταλού ρεπόρτερ κλείνει μάλλον φυσιολογικά για δυτικό Μέσο, με αναφορά στον Πόλεμο της Βοσνίας. Καμία έκπληξη. «Πριν από λίγες ημέρες, η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, επικεφαλής των Σερβοβοσνίων τον καιρό του Μιλόσεβιτς, κατέληξε σε ΜΕΘ. Ηταν η μόνη γυναίκα που καταδικάστηκε στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου». Και το αποκορύφωμα: «Στο Πάλε, όσοι πηγαίνουν στον θάλαμο για την Covid-19 συναντούν την ιατρό Σόνια Κάρατζιτς, κόρη του ψυχιάτρου Ράντοβαν Κάρατζιτς, του ‘χασάπη των Βαλκανίων’. Κάποτε ήταν φανατική όπως και ο πατέρας της, αλλά σήμερα δηλώνει ότι ο μεγάλος εχθρός της είναι ο κορονοϊός». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...