261
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ζόραν Ζάεβ στην τελετή δωρεάς εμβολίων από τη Σερβία στη Βόρεια Μακεδονία, την Κυριακή | REUTERS/Ognen Teofilovsk

Διπλωματία εμβολίων στα Βαλκάνια από τη Μόσχα και το Πεκίνο-με αιχμή τη Σερβία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 14:08
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Ζόραν Ζάεβ στην τελετή δωρεάς εμβολίων από τη Σερβία στη Βόρεια Μακεδονία, την Κυριακή
|REUTERS/Ognen Teofilovsk

Διπλωματία εμβολίων στα Βαλκάνια από τη Μόσχα και το Πεκίνο-με αιχμή τη Σερβία

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2021, 14:08

Στη Ρωσία και την Κίνα στρέφονται οι βαλκανικές χώρες για να εξασφαλίσουν εμβόλια, καθώς προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση αδυνατεί να τους τα προσφέρει.

Η καθυστέρηση δίνει την ευκαρία στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ να αυξήσουν τη σφαίρα επιρροής τους στα Βαλκάνια.

Η Σερβία βρίσκεται μπροστά από όλες τις χώρες της ΕΕ στο θέμα των εμβολιασμών, καθώς έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς, έχοντας αγοράσει το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο, και τώρα και της Pfizer.

Μάλιστα, δώρισε εμβόλια, σε ένδειξη καλής γειτονίας, και στη Βόρεια Μακεδονία.

Σέρβοι εμβολιάζονται με το κινεζικό εμβόλιο στο Βελιγράδι

Η Βοσνία, και συγκεκριμένα μία ημιαυτόνομη περιοχή στα βόρεια της χώρας με δεσμούς με το Βελιγράδι και τη Μόσχα,  επίσης έλαβε φορτία με το Sputnik και περιμένει κι άλλα.

Εκτός από την Κροατία και τη Σλοβενία, που είναι μέλη της ΕΕ, και την Αλβανία, που έλαβε μία συμβολική ποσότητα εμβολίων από κράτος-μέλος της ΕΕ, οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων ακόμα περιμένουν αυτά που τους υποσχέθηκαν, σημειώνουν οι Timβαλκάνιαes.

Η Βοσνία έχει παραγγείλει 900.000 δόσεις από την ΕΕ και 1,2 εκατ. από το πρόγραμμα Covax του ΠΟΥ.

Το Μαυροβούνιο έχει παραγγείλει 150.000 δόσεις από τους Κινέζους της Sinovac και προσπαθεί να εξασφαλίσει 50.000 Sputnik. Η Βόρεια Μακεδονία έχει συμφωνήσει με την Κίνα και μιλά με την Pfizerγια 800.000 δόσεις.

Την κατάσταση έσπευσε φυσικά να εκμεταλλευτεί ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρόεδρος της Σερβίας, μιλώντας θερμά για την βοήθεια που πρόσφερε το Πεκίνο και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ένας μύθος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...