639
Η δημοσιογράφος του NBC πίεσε τον Τραμπ, αλλά δεν εισέπραξε ξεκάθαρες απαντήσεις | REUTERS/Carlos Barria

Σαβάνα Γκάθρι, η δημοσιογράφος που στρίμωξε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 10:02
Η δημοσιογράφος του NBC πίεσε τον Τραμπ, αλλά δεν εισέπραξε ξεκάθαρες απαντήσεις
|REUTERS/Carlos Barria

Σαβάνα Γκάθρι, η δημοσιογράφος που στρίμωξε τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2020, 10:02

Ηταν ακατάσχετος από πάντα, αλλά μετά την περιπέτεια με τον κορονοϊό ο Ντόναλντ Τραμπ (αισθάνεται ότι) είναι ακόμα περισσότερο ασυγκράτητος, όχι μόνο στις ομιλίες του, όπου εξάλλου δίνει μια παράσταση από μόνος του, αλλά και σε συνεντεύξεις όπου ο δημοσιογράφος πασχίζει να βάλει σε μια σειρά τα πράγματα.

Και όμως! Η Σαβάνα Γκάθρι μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο της νικήτριας κατά τη συνέντευξη ενώπιον ψηφοφόρων που έδωσε την Πέμπτη στο Μαϊάμι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η δημοσιογράφος του NBC, συμπαρουσιάστρια στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, πίεσε τον πρόεδρο για θέματα που συστηματικά αποφεύγει. Για τα χρέη του, την πολιτική του για τον κορονοϊό και τους ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους QAnon, τους οποίους ο Τραμπ δεν έχει καταδικάσει ρητά – αν δεν «χαϊδεύει» κιόλας.

Ο πρόεδρος, όπως ανέφερε ο Guardian, κατά διαστήματα αισθανόταν εμφανώς άβολα, καθώς η Γκάθρι δεν άφηνε τίποτα ασχολίαστο, πολύ περισσότερο τα παραπλανητικά ή λανθασμένα που έλεγε ο πρόεδρος.

Μόλις προ ημερών ο Τραμπ είχε κάνει retweet ένα μήνυμα από τον επίσημο λογαριασμό των QAnon στο Twitter. Σε αυτό οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονταν αβάσιμα ότι ο Μπάιντεν ευθύνεται για τον θάνατο ενός άνδρα της επίλεκτη ομάδας κομάντο του Ναυτικού, των SEAL που μεταξύ άλλων εντόπισαν και εξόντωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν.

Η Γκάθρι τον ρώτησε γιατί το έκανε και ο Τραμπ απάντησε ότι ήταν απλώς ένα retweet. «Ο κόσμος μπορεί να αποφασίσει από μόνος του» αν αληθεύει ο ισχυρισμός, απάντησε ο Τραμπ. Αλλά η δημοσιογράφος τον έφερε προ των ευθυνών του και εμμέσως του καταλόγισε έντονη ροπή στη συνωμοσιολογία: «Δεν καταλαβαίνω. Είστε ο πρόεδρος και όχι o τρελός θείος κάποιας που μπορεί να αναμεταδίδει οτιδήποτε στο Twitter».  Αυτό το τελευταίο παρέπεμπε προφνώς στην ψυχαναλύτρια ανιψιά του προέδρου, την Μαίρη Τραμπ, η οποία σε πρόσφατο βιβλίο της εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την πνευματική υγεία του θείου της. Η ανιψιά, με δικό της τουίτ, επέκρινε αργότερα τη δημοσιογράφο για την ποιότητα της ατάκας)

Για τις μάσκες, ο Τραμπ επικαλέστηκε έναν γιατρό (και μάλιστα είπε εντελώς λάθος το όνομά του!) ο οποίος όμως δεν είναι ειδικός.

Ο Σκοτ Ατλας, τον οποίο ο πρόεδρος αποκάλεσε «Σκοτ Ατκινς», είχε εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μάσκας, επισήμανε ο Τραμπ. Η καλά διαβασμένη Γκάθρι απάντησε ότι ο Ατλας δεν είναι λοιμωξιολόγος και ότι υπάρχουν πολλές έρευνες που λένε απλώς το αντίθετο από όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος.

Αλλά και για τα τεράστια χρέη του προέδρου, τα οποία φτάνουν τα 400 εκατ. δολάρια, όπως έγραψαν οι New York Times, ο Τραμπ επιχείρησε να δώσει παραπλανητικές απαντήσεις, με την Γκάθρι να επιμένει.

«Σε ποιον ακριβώς χρωστάτε», ρώτησε η δημοσιογράφος. «Οι ΝY Times βρήκαν παράνομα τις δηλώσεις μου», απάντησε. «Δεν είναι πολλά τα 400 εκατομμύρια;», επέμεινε η ίδια, με τον Τραμπ να απαντά ότι το ποσό «είναι ψίχουλα» σε σχέση με την υπόλοιπη περιουσία του. «Αρα, λοιπόν, χρωστάτε», πίεσε ξανά η Γκάθρι, «είναι λίγα τα λεφτά», απάντησε ο πρόεδρος.

Ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν θα αποκηρύξει τους QAnon και απάντησε ότι δεν τους γνωρίζει. Αλλά η Γκάθρι επέμεινε για το συνωμοσιολογικό κίνημα, το οποίο το FBI έχει φτάσει να θεωρεί απειλή, για να εισπράξει από το πρόεδρο την απάντηση ότι «ακούω ότι είναι κάθετα αντίθετοι στην παιδοφιλία». Ηταν μια έμμεση αναφορά στη «θεωρία» των QAnon ότι υψηλά ιστάμενοι Δημοκρατικοί, δισεκατομμυριούχοι και σταρ του Χόλιγουντ εμπλέκονται στον σατανισμό και σε κυκλώματα παιδεραστίας.

Πρώτη φορά ίσως ο Τραμπ βγήκε από την απόλυτα φιλική ατμόσφαιρα του αγαπημένου του Fox News, όπου τον ακούν χωρίς πολλά σχόλια και σίγουρα δεν αντιμιλούν.

Η «αντεπίθεση» από το στρατόπεδο του Τραμπ ήλθε λίγη ώρα αφότου έσβησαν τα φώτα της εκδήλωσης.

Κατηγόρησαν την Γκάθρι ότι έκανε τον αντιπρόσωπο του Τζο Μπάιντεν, ότι δηλαδή εκείνη στάθηκε αντ’ αυτού στο debate που θα γινόταν χθες το βράδυ, αν δεν είχε ακυρωθεί λόγω και της ασθένειας του Τραμπ. Και βέβαια, χαρακτήρισαν την επίδοση του προέδρου εξαιρετική: «Με μαεστρία απάντησε στις επιθέσεις της Γκάθρι», έλεγαν .

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...