421
Ρούντι Τζουλιάνι και Ντόναλντ Τραμπ σε καρέ του 2016 | EPA / PETER FOLEY

Νομικό τιμ… ήττας για τον Τραμπ και με στόχο τον θώκο!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 19:55
Ρούντι Τζουλιάνι και Ντόναλντ Τραμπ σε καρέ του 2016
|EPA / PETER FOLEY

Νομικό τιμ… ήττας για τον Τραμπ και με στόχο τον θώκο!

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 19:55

Λίγες ημέρες απέχουμε από τις αμερικανικές εκλογές και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι το χάσμα δημοφιλίας μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ έχει διευρυνθεί. Οι μετρήσεις στις κρίσιμες Πολιτείες δείχνουν ότι τα πράγματα είναι ακόμη πιο ευνοϊκά για τον Δημοκρατικό υποψήφιο από όσο ήταν πριν από λίγον καιρό. Λόγου χάρη, το πλεονέκτημα του Μπάιντεν έχει αυξηθεί σε ποσοστό 7 % στην Πενσυλβανία και στο Ουισκόνσιν.

Κανείς δεν ξεχνά το 2016, όταν η Χίλαρι Κλίντον προπορευόταν στα γκάλοπ, όμως τώρα τα πράγματα δεν έχουν τη δυναμική εκείνης της εποχής. Τότε ο Τραμπ κατάφερε να στείλει στις κάλπες πολλούς αδρανείς Ρεπουμπλικανούς, τώρα όμως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο. Αντιθέτως, οι Δημοκρατικοί είναι αυτοί που έχουν αναγάγει την ήττα του Τραμπ σε ζήτημα ζωής ή θανάτου της Αμερικής της ίδιας. Και αυτή η τακτική τους επιβραβεύεται από το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων στις κρίσμιμες Πολιτείες Τζόρτζια, Αρθζόνα, Οχάιο, Τέξας.

Τι απάντηση έχει ο Τραμπ σε όλα αυτά; Ο ανταποκριτής της Corriere della Sera μετέδωσε ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί «σκάβοντας την τάφρο της αμύνης του» σε περίπτωση ήττας του. Ητοι, οργανώνεται για να αμφισβητήσει ενώπιον των δικαστηρίων το αποτέλεσμα της κάλπης. Με δεδομένες τις θέσεις του για μια σειρά από ζητήματα διαδικασίας τα οποία κατά τη γνώμη του αλλοιώνουν την ψηφοφορία, π.χ. για την επιστολική ψήφο, αναμένεται ότι δεν θα παραδώσει τον προεδρικό θώκο στον Μπάιντεν.

Κατά τον ιταλό ανταποκριτή, το κόλπο που ετοιμάζει ο Τραμπ συνίσταται στη σύσταση ενός τιμ νομικών υπό τον πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης και νυν δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, ώστε να παλέψει την εκλογική ήττα του στις δικαστικές αίθουσες. Ο Τζουλιάνι θεωρείται ο αποφασιστικός παράγων στο εν λόγω εγχείρημα διότι έχει ακολουθήσει τον Τραμπ σε όλες τις ακροβασίες του, ακόμα και στις πιο απερίσκεπτες ενέργειες. Θα υποστηριχθεί από έναν άλλον προεδρικό δικηγόρο, τον Τζέι Σέκουλοου.

Ενα άλλο ανησυχητικό γεγονός, λέει ο ιταλός δημοσιογράφος, είναι η τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ στην εκλογική νομοθεσία. Μέχρι πριν από λίγο καιρό και για περίπτωση νοθείας ή απάτης, δικαστική έρευνα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά την πιστοποίηση των εκλογικών  αποτελεσμάτων. Πλέον οι εισαγγελείς μπορούν να ερευνούν, να απαγγέλλουν κατηγορίες και να ανακρίνουν μάρτυρες ακόμη και πριν από την ψηφοφορία. Ετσι επιτυγχάνεται και εκφοβισμός των ψηφοφόρων και δυνατότητα αμφισβήτησης των πάντων.

Αν δεν επιτευχθεί εγκαίρως και κατά τα προβλεπόμενα η δήλωση των 538 εκλογέων από τις Πολιτείες (δηλαδή σε 38 ημέρες μετά την ψηφοφορία), τότε ο Τραμπ θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κενά και ασάφειες του νόμου, ο οποίος δεν έχει προβλέψει τυχόν οριακό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...