579
Νεοϋορκέζοι διαδηλώνουν με αίτημα την παράταση ισχύος των επιδομάτων ανεργίας για όσους αδυνατούν να ξαναβρούν δουλειά | EPA / JUSTIN LANE

Ανεργοι ΗΠΑ: Τραμπ, αχ τι μας έκανες!..

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 19:36
Νεοϋορκέζοι διαδηλώνουν με αίτημα την παράταση ισχύος των επιδομάτων ανεργίας για όσους αδυνατούν να ξαναβρούν δουλειά
|EPA / JUSTIN LANE

Ανεργοι ΗΠΑ: Τραμπ, αχ τι μας έκανες!..

Protagon Team Protagon Team 15 Οκτωβρίου 2020, 19:36

Στις ΗΠΑ υπάρχουν κάποιοι ψηφοφόροι που δεν θα χάσουν τον καιρό τους με τα ελάσσονα ζητήματα της προεκλογικής μάχης, γιατί αυτοί είναι πραγματικά θυμωμένοι: είναι το πλήθος των νέων ανέργων. Αυτοί θα κρίνουν, όταν σταθούν μπροστά στην κάλπη, ποιος στ’ αλήθεια είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο «μάγος» της προ κορονοϊού οικονομίας ή μήπως αυτός που τους έστειλε στα Τάρταρα…

Υποτίθεται ότι μετά την κορύφωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ η οικονομία θα υπάκουε στις εντολές του οικονομικού επιτελείου του Τραμπ και θα ακολουθούσε το σχήμα «V». Κατ’ αυτόν τον αισιόδοξο τρόπο… μόχλευσης της πραγματικότητας η ανεργία της έκτακτης ύφεσης θα ήταν προσωρινή, μία κακή παρένθεση, ένας οξύς πλην στιγμιαίος σφάχτης στο υγιές σώμα του αμερικανικού καπιταλισμού. Υποτίθεται ότι η απασχόληση θα επέστρεφε σταδιακώς στα προ πανδημίας επίπεδα. Ομως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι το αμερικανικό εργατικό δυναμικό που πετάχτηκε στα αζήτητα μέσα στην πανδημία, χάνοντας τις μόνιμες θέσεις εργασίας του. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξανάπιασαν δουλειά, ούτε θα ξαναπιάσουν. Ο Σεπτέμβριος βρήκε τον συνολικό αριθμό των ανέργων κοντά στα 13 εκατομμύρια άτομα. Τώρα οι αναλυτές αναρωτιούνται αν ο Τραμπ διαχειρίστηκε καλά το θέμα της οικονομικής κρίσης που γεννήθηκε μέσα και από την υγειονομική. Του αξίζει… επιβράβευση στην κάλπη ή όχι;

Λένε ότι ο Τραμπ βρέθηκε να κυβερνά σε περιβάλλον δύο οικονομιών. Η πρώτη αφορά την προ Covid-19 περίοδο και η δεύτερη την περίοδο της πανδημίας. Αν κάτι πέτυχε ως πρόεδρος φαίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους αριθμούς που αφορούν την ανεργία.

Το μαγαζί, αν και ήταν στο κέντρο του τουριστικού Μαϊάμι, έκλεισε. Τώρα το «επισκέπτεται» μόνο ο άστεγος και οι περαστικοί το προσπερνούν | EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Στο τέλος του 2019 το ποσοστό ανεργίας ήταν 3,5% – το καλύτερο της πεντηκονταετίας, ένα μέγεθος πέραν πάσης προσδοκίας. Οσον αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας όμως, ο Τραμπ δεν απείλησε το ρεκόρ του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στη δική του προεδρία είχε δημιουργήσει 2,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση. Κατόπιν ο κορονοϊός προσέβαλε τα πάντα.

Τον περασμένο Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 14,7%. Η ανάκαμψη άρχισε αμέσως μετά την κορύφωση, όπως προαναφέρθηκε. Το σημερινό ποσοστό της ανεργίας είναι 7,9%, ωστόσο ένα σημαντικό μέρος της αμερικανικής οικονομίας δεν έχει ανακάμψει. Και υπάρχει και ένα τρίτο κομμάτι, εκείνο που καταποντίστηκε.

Η πανδημία στην πρώτη φάση της επέλασής της στην οικονομία πέτυχε να χάσουν τη δουλειά τους εκατομμύρια Αμερικανοί, όμως πλέον διαπιστώθηκε ότι για ένα μεγάλο μέρος τους η απώλεια της εργασίας έλαβε χαρακτήρα μόνιμο – και αυτή η τάση συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό το αυξανόμενο κομμάτι ανέργων χαρακτηρίζεται «μακροχρόνια άνεργοι», δηλαδή είναι άνθρωποι που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας περισσότερο από έξι μήνες. Στις μετρήσεις του Σεπτεμβρίου ο αριθμός τους καταγράφηκε περί τα 5 εκατομμύρια, και ήταν αυξημένος κατά 400 χιλιάδες, περίπου.

Οι οικονομολόγοι συγκλίνουν στην άποψη ότι για τους περισσοτέρους από αυτούς η επιστροφή στην εργασία είναι φενάκη. Επιπλέον, η κυρίαρχη τάση στην αμερικανική εργοδοσία είναι οι απολύσεις σε τομείς του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών στους οποίους η κατανάλωση και η ζήτηση έχουν επιβραδυνθεί. Δεν μιλάμε για τα μπακαλικάκια της γωνίας: εταιρείες όπως η American Airlines, η Disney, United Airlines έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να μειώσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας τις επόμενες εβδομάδες.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δεν κρύβει την κατάσταση: πάνω από 800.000 είναι τα άτομα που κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επίδομα και ασφάλιση ανεργίας την περασμένη εβδομάδα. Επτά μήνες μετά την έκρηξη της κορονοϊκής ύφεσης, αυτός ο αριθμός είναι ασυγκρίτως υψηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό: τότε είχαν στηθεί στην ουρά του αμερικανικού ΟΑΕΔ 188.000 άτομα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...