1048
O Γιούαν Μπλερ: επιτυχημένος μπίζνεσμαν | @JoinMultiverse /Facebook

Πώς ο γιος του Τόνι Μπλερ έγινε… πλουσιότερος από τον πατέρα του

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 10:30
O Γιούαν Μπλερ: επιτυχημένος μπίζνεσμαν
|@JoinMultiverse /Facebook

Πώς ο γιος του Τόνι Μπλερ έγινε… πλουσιότερος από τον πατέρα του

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2021, 10:30

Ηταν ένα από τα κύρια σλόγκαν των New Labour, των Νέων Εργατικών του Τόνι Μπλερ: «Education, Εducation, Εducation», Εκπαίδευση, Εκπαίδευση, Εκπαίδευση. Και ο Γιούαν Μπλερ, ο μεγαλύτερος γιος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, ακολούθησε τη συμβουλή του πατέρα του και σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και Διεθνείς Σχέσεις στο Γέιλ, στις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ωστόσο, αντιλήφθηκε πως το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι νέοι πρώτα φοιτούν στο πανεπιστήμιο και μετά αποκτούν σταδιακά επαγγελματική κατάρτιση και εμπειρία είναι «θεμελιωδώς ελλιπές» και πολύ συχνά αποτυγχάνει «να παράσχει στους ανθρώπους τις δεξιότητες που χρειάζονται», όπως εξήγησε ο ίδιος στους Financial Times.

Θέλοντας, οπότε, να αποδείξει πως το πτυχίο δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επαγγελματική επιτυχία, ίδρυσε μία startup που προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, παρακάμπτοντας τις σπουδές, μέσω προγραμμάτων μαθητείας σε κορυφαίες εταιρείες, περισσότερες από τριακόσιες στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Facebook, η Google, η Morgan Stanley, η Satander και η BP.

Ο Γιούαν Μπλερ ίδρυσε την Multiverse (πρώην WhiteHat) το 2016 μαζί με την Σόφι Αντελμαν και σήμερα, έπειτα από τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης, η αξία της εταιρείας τους εκτινάχτηκε στα 200 εκατομμύρια δολάρια, περί τα 147 εκατομμύρια στερλίνες ή 164 εκατομμύρια ευρώ.

Η startup που ίδρυσε ο Γιούαν προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας

Αυτό σημαίνει ότι ο Γιούαν Μπλερ, με το περίπου 50% που του ανήκει, διαθέτει προσωπική περιουσία ύψους 73 εκατομμυρίων λιρών, γεγονός που τον καθιστά πλουσιότερο από τον πρώην πρωθυπουργό πατέρα του, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 60 εκατομμύρια στερλίνες.

Πριν από 21 χρόνια, όταν ήταν 16 χρονών, ο μεγαλύτερος γιος του Τόνι και της Σέρι Μπλερ κατέληξε στα πρωτοσέλιδα την βρετανικών ταμπλόιντ, όταν εντοπίστηκε σχεδόν αναίσθητος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου, μετά την ολοκλήρωση των απολυτήριων εξετάσεων στο σχολείο του. Σήμερα, στην ηλικία των 37 ετών, διευθύνει μία startup την οποία στηρίζουν κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες και είναι πολυεκατομμυριούχος. Η Multiverse σχεδιάζει ήδη την επέκτασή της στις ΗΠΑ μέσω της ίδρυσης ενός παραρτήματος στη Νέα Υόρκη και φέτος πρόκειται να προσλάβει περί τους διακόσιους νέους υπαλλήλους στη Βρετανία.

Σε κείμενό του ο Χάρι Μάουντ της Telegraph επισημαίνει πως ο Γιούαν Μπλερ «αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα όσον αφορά τα παιδιά των πρωθυπουργών. Συνήθως η τεράστια διασημότητα που συνεπάγεται η πρωθυπουργία επισκιάζει τα παιδιά και η λίστα με τους γιους και τις κόρες πρωθυπουργών που αγωνίστηκαν για να βρουν τον δρόμο τους στη ζωή είναι μακρά και τραγική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

O Tόνι Μπλερ αποχαιρετά την Ντάουνινγκ Στριτ με τη σύζυγο του Σέρι και τα τέσσερα παιδιά του, τον Ιούνιο του 2007, έχοντας στα αριστερά του τον Γιούαν (EPA/ANDY RAIN)

Ο Μαρκ Θάτσερ, για παράδειγμα, όταν η μητέρα του ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1979 ήταν 25 χρόνων, όπως και η Κάρολ, η δίδυμη αδελφή του. Αρχισε να απασχολεί τα βρετανικά και διεθνή ΜΜΕ αλλά και να χτίζει την φήμη του ως ο προβληματικός γιος της Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας το 1982, όταν χάθηκε στη Σαχάρα κατά τη συμμετοχή του στο διάσημο ράλι Paris-Dakar.

Ο δημοσιογράφος της Telegraph παραθέτει και μία προσωπική του εμπειρία όσον αφορά το ποιόν του Μαρκ Θάτσερ. Το 1983, όταν ήταν 11 ετών, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την πρωθυπουργική κατοικία καθώς ο πατέρας του, ο Φέρντιναντ Μάουντ, ήταν επικεφαλής της ομάδας χάραξης πολιτικής της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Αρχικά έσπευσε να ζητήσει αυτόγραφο από τον Ντένις Θάτσερ το οποίο ο σύζυγος της βρετανίδας πρωθυπουργού του προσέφερε με μεγάλη χαρά. Στη συνέχεια ο 11χρονος μετέπειτα δημοσιογράφος τον ρώτησε εάν θα μπορούσε να ζητήσει ένα αυτόγραφο και από τον Μαρκ Θάτσερ. «Δεν θα έμπαινα στον κόπο εάν ήμουν στη θέση σου. Το παιδί μετά βίας μπορεί να γράψει το όνομά του», απάντησε ο πατέρας Ντένις.

Οσον αφορά την μετέπειτα πορεία του Μαρκ, το 1985 αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι έλαβε μίζες πολλών εκατομμυρίων στερλινών χάρη σε μία συμφωνία πώλησης οπλικών συστημάτων από τη Βρετανία στη Σαουδική Αραβία ύψους 45 δισεκατομμυρίων στερλινών ενώ το 2004 φέρεται ότι ενεπλάκη σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Ισημερινή Γουινέα.

Ο «αλλοπρόσαλλος» Τζέιμς Μέιτζορ

Ενας άλλος γιος πρωθυπουργού της Βρετανίας που δυσκολεύτηκε να βρει τον δρόμο του ήταν ο Τζέιμς Μέιτζορ. Οταν ο πατέρας του έχασε τις εκλογές το 1997 ήταν 22 χρόνων. Επειτα από δύο χρόνια παντρεύτηκε την ηθοποιό και μοντέλο Εμα Νομπλ αλλά ο γάμος τους διαλύθηκε μόλις δύο χρόνια μετά, με την Νομπλ να κατηγορεί τον γιο του Τζον Μέιτζορ για «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά». Οσον αφορά τα επαγγελματικά του, εργάστηκε για κάποιο διάστημα στην Marks & Spencer, στη συνέχεια ως υπεύθυνος νάιτ κλαμπ ενώ εσχάτως άρχισε να ασχολείται με τις επιστρώσεις δαπέδων.

O Ράντολφ Τσόρτσιλ (πίσω αριστερά) με τον πατέρα του και τον γιο του (Library of Congress)

Από τη σκιά του πατέρα του δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε ο Ράντολφ Τσόρτσιλ, ο μοναδικός γιος του κορυφαίου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ούτε καν ως βουλευτής των Τόρις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 1968 σε ηλικία 57 ετών. Επινε και κάπνιζε πολύ και συνήθιζε να επαίρεται ελέω πατέρα, γεγονός που ενοχλούσε ιδιαίτερα τον περίγυρό του. Οταν ο Ράντολφ Τσόρτσιλ υποβλήθηκε σε μία εγχείρηση αφαίρεσης καλοήθους όγκου από τον έναν πνεύμονά του, ο άγγλος συγγραφέας και δημοσιογράφος Ιβλιν Γουό είχε δηκτικά σχολιάσει: «Απέκοψαν το μοναδικό κομμάτι του Ράντολφ που δεν είναι κακόηθες!».

Εξαιρέσεις;

Υπήρξαν, όμως, και απόγονοι πρωθυπουργών που πέτυχαν στις ζωές τους. Ο Αντονι Ασκουιθ, γιος του Φιλελεύθερου Χέρμπερτ Ασκουιθ πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 1908 έως το 1916, έγινε ένας επιτυχημένος σκηνοθέτης ενώ η αδελφή του Βάιολετ Μπόναμ Κάρτερ, ήταν μία εγνωσμένου κύρους πολιτικός που διετέλεσε πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Ξεχωριστή περίπτωση στη βρετανική ιστορία αποτελούν o Γουίλιαμ Πιτ και ο συνονόματος γιος του. Ο Πιτ ο Πρεσβύτερος ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας με το κόμμα των Γουίγκς από το 1766 έως το 1768. Ανέλαβε την εξουσία σε ηλικία 58 ετών και την εγκατέλειψε στα εξήντα του. Ο γιος του, όμως, ο Πιτ ο Νεότερος όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 1783 ήταν μόλις 24 ετών και κατέστη, έτσι, παραμένοντας έως σήμερα, ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Κυβέρνησε τη Βρετανία για περισσότερα από δεκαεπτά έτη, έως το 1801. Αλλά επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ το 1804 για ακόμη μία διετία έως τον θάνατό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...