424
Εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Πουρς του Βελγίου, μπροστά στους ειδικούς καταψύκτες όπου αποθηκεύονται τα εμβόλια | Pfizer /Handout via REUTERS

Γιατί καθυστερούν οι δόσεις της Pfizer για το εμβόλιο του κορονοϊού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Ιανουαρίου 2021, 19:22
Εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Πουρς του Βελγίου, μπροστά στους ειδικούς καταψύκτες όπου αποθηκεύονται τα εμβόλια
|Pfizer /Handout via REUTERS

Γιατί καθυστερούν οι δόσεις της Pfizer για το εμβόλιο του κορονοϊού

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 22 Ιανουαρίου 2021, 19:22

Διπλασιασμό της παραγωγής εμβολίων για τον κορονοϊό επιχειρεί να επιτύχει η εταιρεία Pfizer, καθώς η παγκόσμια ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη. Η Pfizer στοχεύει από 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις που ήταν να παραγάγει μέσα στο 2021, να φτάσει στα 2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται τροποποιήσεις στη γραμμή παραγωγής του κεντρικού εργοστασίου στην Ευρώπη που βρίσκεται στο Πουρς του Βελγίου, οι οποίες όμως έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση παράδοσης δόσεων του εμβολίου σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μάλιστα, η χώρα μας παρέλαβε περίπου 19% λιγότερες δώσεις την περασμένη Δευτέρα, από αυτές που προέβλεπε ο προγραμματισμός. Οι δόσεις που παραδόθηκαν υπολογίζονται έξι ανά φιαλίδιο και όχι πέντε. Αυτό συνέβη διότι πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενέκρινε την άντληση έξι δόσεων από κάθε μπουκαλάκι και όχι πέντε, που ήταν η αρχική οδηγία της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι ήρθαν ακόμη λιγότερες δόσεις από το 19%, αν κάποιος μετρήσει τα φιαλίδια. «Παραλάβαμε 49.160 λιγότερες δόσεις του εμβολίου της Pfizer», εξηγεί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και υπεύθυνος για τα εμβόλια του κορονοϊού Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Οι διαδικασίες αυτές προκάλεσαν καθυστερήσεις σε διάφορα τμήματα της παραγωγής και της διακίνησης και έτσι θα πρέπει κάποιες χώρες να λάβουν λιγότερες δόσεις. Ωστόσο, οι δόσεις που καθυστέρησαν θα αναπληρωθούν», διαβεβαιώνει στέλεχος της Pfizer στο Protagon.

«Από τις 15 Φεβρουαρίου η εταιρεία μας θα αποστέλλει αυξημένες δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει όλες οι προγραμματισμένες παραδόσεις. Θα επανέλθουμε στο αρχικό πρόγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την εβδομάδα της 25ης Ιανουαρίου. Ο αριθμός των προγραμματισμένων δόσεων που παραδίδουμε θα αυξηθεί από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου, ώστε να ανταποκριθούμε στην δέσμευσή μας να παραδώσουμε την προγραμματισμένη ποσότητα δόσεων εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και σημαντικά περισσότερες το δεύτερο τρίμηνο. Οι εταιρείες θα ενημερώσουν σχετικά με τα ανανεωμένα προγράμματα παράδοσης την ΕΕ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που επηρεάζονται από τις αλλαγές», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κύριο Θεμιστοκλέους, η χώρα μας μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένει 1.255.800 δόσεις από την Pfizer.

Μάλιστα, με την αύξηση της παραγωγής, μετά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα αποσταλούν και οι επιπλέον δόσεις που έχει συμφωνήσει η ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε παραλάβει περίπου 30% περισσότερα εμβόλια από την Pfizer σε σχέση με την αρχική συμφωνία.

«Η Pfizer και η BioNTech εργάζονται αδιάκοπα για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εκστρατειών εμβολιασμού παγκοσμίως, όχι μόνο επεκτείνοντας τις δικές τους παραγωγικές ικανότητες, αλλά και προσθέτοντας επιπλέον προμηθευτές, καθώς και αναπτύσσοντας συμβάσεις με μονάδες παραγωγής για να αυξήσουν τη συνολική παραγωγική τους ικανότητα», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...