314
|

Πέθανε ο Σέιμουρ Κασέλ, αγαπημένος πρωταγωνιστής του Νικ Κασαβέτη και του Γουές Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 15:19

Πέθανε ο Σέιμουρ Κασέλ, αγαπημένος πρωταγωνιστής του Νικ Κασαβέτη και του Γουές Αντερσον

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 15:19

Δεν ήταν αγαπημένος του Χόλιγουντ, ήταν όμως ένας μικρός θρύλος του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά. Ο Σέιμουρ Κασέλ, πρωταγωνιστής ταινιών του Τζον Κασαβέτη και του Γουές Αντερσον και ιδιαίτερα χαρακτηριστική φιγούρα στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Είχε ήδη χάσει τη μάχη με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Κασέλ είχε αποσπάσει μια υποψηφιότητα για Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην εμβληματική ταινία «Faces» του Κασαβέτη το 1968. Με τον ελληνοαμερικανό σκηνοθέτη συνεργάστηκε από την αρχή της καριέρας του.

O Σέιμουρ Κασέλ στο «Faces» (1968)

Γεννημένος στο Ντιτρόιτ στις 22 Ιανουαρίου του 1935, ο Κασέλ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε έναν ρόλο στην πρώτη ταινία του Κασαβέτη «Shadows» (Σκιές) το 1958. Ακολούθησαν το «Faces» αλλά και τα «Minnie and Moskowitz», «The Killing of a Chinese Bookie» και «Love Streams».

Παράλληλα συμπρωταγωνίστησε με τον Κασαβέτη στις ταινίες «Too Late Blues», «The Webster Boy», ενώ εμφανίστηκε στην τηλεόραση στο «The Lloyd Bridges Show» στο επεισόδιο «A Pair of Boots» το οποίο σκηνοθέτησε ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανος.

Αυτό που έχασε με τον πρόωρο θάνατο του Κασαβέτη το 1989, ο Κασέλ το βρήκε στο ταλέντο και την πρωτοπορία του Γουές Αντερσον: έπαιξε στα «Rushmore», «The Royal Tenenbaums» και «The Life Aquatic with Steve Zissou».

Γνώρισε τοΑντερσον μέσω του σκηνοθέτη ανεξάρτητων ταινιών Αλεξάντερ Ρόκγουελ, ο οποίος επέλεξε τον Κασέλ για την ταινία «In the Soup» σε ρόλο που του χάρισε το βραβείο του Φεστιβάλ Σάντανς (Sundance).

Εχει επίσης εμφανιστεί στις ταινίες «Dick Tracy», «Tin Men», «The Last Tycoon», «Honeymoon in Vegas», «Convoy», «Indecent Proposal», «Trees Lounge», «Animal Factory» και «Lonesome Jim».

Ο Σέιμουρ Κασέλ ήταν πολύ δραστήριος στο Αμερικανικό Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild) και ήταν μέλος του εθνικού συμβουλίου του για αρκετές θητείες. Διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία του SAG το 2007 και το 2009.

Ο Σέιμουρ Κασέλ είχε μία κόρη, δύο γιους, επτά εγγόνια και τρία δισέγγονα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...