433
Ο Ζαχί Χαουάς καθαρίζει μία από τις μούμιες που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο νεκροταφείο της Μινύας | YouTube/Discovery Channel

Αίγυπτος: Τα αποκαλυπτήρια μιας σαρκοφάγου 2.500 χρόνων σε ζωντανή μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 14:36
Ο Ζαχί Χαουάς καθαρίζει μία από τις μούμιες που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο νεκροταφείο της Μινύας
|YouTube/Discovery Channel

Αίγυπτος: Τα αποκαλυπτήρια μιας σαρκοφάγου 2.500 χρόνων σε ζωντανή μετάδοση

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 14:36

O αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαουάς και η ομάδα του «άνοιξαν» σε ζωντανή μετάδοση, σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Discovery Channel, τη σαρκοφάγο ενός αιγύπτιου αρχιερέα, η οποία χρονολογείται 2.500 χρόνια πριν.

Η σαρκοφάγος περιείχε την καλά διατηρημένη μούμια του ιερέα, τυλιγμένη σε λινό ύφασμα και διακοσμημένη με ένα χρυσό αγαλματίδιο της θεάς Ισις.

Η άριστα διατηρημένη μούμια του ιερέα τυλιγμένη με λινό ύφασμα – Twitter/Discovery Channel

Αρχικά, η ομάδα των αρχαιολόγων εξερεύνησε άλλους τάφους, στους οποίους βρέθηκαν αντικείμενα όπως αγάλματα, φυλαχτά, βάζα που χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση οργάνων και άλλες μούμιες, καθώς και έναν σκελετό.

Ενα από τα αρχαιότερα επιτραπέζια παιχνίδια στον κόσμο, βρέθηκε στο νεκροταφείο. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο νικητής οδηγείτο με ασφάλεια στον Κάτω Κόσμο – Twitter/Discovery Channel
Σε πολύ καλή κατάσταση βρέθηκαν κανωπικά αγγεία, μέσα στα οποία οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι διατηρούσαν τα εσωτερικά όργανα των νεκρών μετά την ταρίχευση – Twitter/Discovery Channel

Η ομάδα του Χαουάς άνοιξε άλλες δύο σαρκοφάγους. Η μία περιείχε μία μούμια γυναίκας, της οποίας τα μαλλιά ήταν διακοσμημένα με μπλε χάντρες, ενώ η άλλη βρέθηκε σε οικογενειακό τάφο, και ανήκει στον πατέρα.

Στη συνέχεια, έφτασαν σε έναν θάλαμο που περιείχε μια περίπλοκα λαξευμένη σαρκοφάγο. Χρειάστηκε η δύναμη επτά ατόμων για να ανοίξει και να αποκαλύψει το πλούσιο περιεχόμενό της, που ενθουσίασε τον πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Ο παρουσιαστής της εκπομπής δήλωσε πως η μούμια στη σαρκοφάγο ήταν αυτή του αρχιερέα του Θωθ, του αρχαίου αιγυπτιακού θεού της σοφίας και της μαγείας, και χρονολογείται στην 26η δυναστεία Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου -την τελευταία δυναστεία αιγύπτιων φαραώ, που κυβέρνησε μέχρι την περσική κατάκτηση, το 525 π.Χ.

Η εκπομπή «Expedition Unknown: Egypt Live» μεταδόθηκε ζωντανά από την ανασκαφή στην νεκρόπολη της Μινύας, που βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Νείλου, νότια του Καΐρου και των πυραμίδων της Γκίζας.

Μία άλλη μούμια, ένα από τα ευρήματα στο νεκροταφείο – Twitter/Discovery Channel

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκεί ένα δίκτυο κατακόρυφων διαδρομών στην περιοχή που οδηγεί σε σήραγγες και τάφους που περιείχαν 40 μούμιες, οι οποίες πιστεύεται ότι ανήκουν σε μέλη της ευγενούς ελίτ.

Στο νεκροταφείο της Μινύας βρέθηκε επίσης και ένα σπάνιο κέρινο κεφάλι. «Δεν έχω ανακαλύψει τίποτα παρόμοιο τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Χαουάς.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το νεκροταφείο πριν από ενάμιση χρόνο και οι ανασκαφές στο σημείο συνεχίζονται.

«Πραγματικά πιστεύω ότι πρέπει να γίνονται ανασκαφές στο σημείο, ίσως και για τα επόμενα 50 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χαουάς.

Δείτε απόσπασμα από την εκπομπή:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...