391
Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χειραψία νίκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Την Τρίτη όμως του ξέφυγε του υπουργού η ομολογία της ήττας | INTIMEnews

«Αλέξη χάσαμε»: Ο Τσακαλώτος «ομολόγησε» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 14:29
Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χειραψία νίκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Την Τρίτη όμως του ξέφυγε του υπουργού η ομολογία της ήττας
|INTIMEnews

«Αλέξη χάσαμε»: Ο Τσακαλώτος «ομολόγησε» την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2019, 14:29

Του είχε ξεφύγει κάπως στα τέλη Φεβρουαρίου σε εκείνη την περιβόητη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυo CNBC (περισσότερα εδώ), άσχετα αν μετά μαζεύτηκε η δήλωση. Αλλά ακόμα και αν τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είχε πει ότι «είναι πιθανόν» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές να έρθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, την Τρίτη το είπε ξανά –εμμέσως πλην σαφώς– σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

«Το να μας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι τους αφήνουμε καμένη γη είναι μια αστεία υπόθεση», εδώ «τους αφήνουμε και αναδιαρθρωμένο χρέος», είπε ο υπουργός Οικονομικών, προεξοφλώντας ουσιαστικά την αλλαγή στην εξουσία της χώρας, υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά υπουργός της κυβέρνησης μιλά για την παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ προς την επερχόμενη ΝΔ.

Κατά τα άλλα επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεδομένου ότι πρόκειται -όπως είπε- για ένα πολύ ακριβό χρέος. «Ιδιαίτερα (για) ένα μεγάλο κομμάτι, 3-4 δισ. ευρώ, (το επιτόκιο) είναι 5% και, ενώ εμείς μπορούμε τώρα να δανειστούμε με 3,4% και τα δάνεια του ΕSM είναι με 1,5%. Άρα όταν αγοράζεις πρόωρα, βοηθάς να αναδιαρθρωθεί το χρέος και να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες και για μείωση φόρων και για κοινωνικές δαπάνες», σημείωσε.

Στη συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε επίσης να απαντήσει στην κριτική ότι κυβέρνηση Τσίπρα εστίασε στην ανακούφιση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα στο έλεος της φορομπηχτικής πολιτικής της την καθημαγμένη πια μεσαία τάξη (με τις γνωστές συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη).

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως σε ένα βαθμό είναι δίκαιη αυτή τη κριτική, ωστόσο όπως επεσήμανε, «είναι προφανές πως όταν παίρνεις την κυβέρνηση με 27%-28% ανεργία, αργή ανάπτυξη, άδεια ταμεία, πρέπει να έχεις προτεραιότητες και προτεραιότητά μας ήταν να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση γι’ αυτούς που είχαν περισσότερη ανάγκη».

«Τώρα όμως», διαβεβαίωσε, «έχουμε ανακοινώσει ότι αλλάζει το πράγμα», αν και είναι πια αργά για δάκρυα, πόσω μάλλον για επανεστίαση της κυβερνητικής πολιτικής.

«Προφανώς», παραδέχθηκε, «δεν θα αναπτυχθεί η χώρα χωρίς ιδιωτικό τομέα» και γι’ αυτό τώρα «έχουμε αυτό τον χώρο, τα €3,5 δισ. που εξασφαλίσαμε για τα επόμενα τρία χρόνια, που μισά από αυτά θα πηγαίνουν σε μείωση φόρων, όπως μειώθηκε ο φόρος στα κέρδη 1% φέτος και θα συνεχίσει αυτό για άλλα τρία χρόνια, όπως μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές και θα συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα το κάνουμε σε μια κατεύθυνση που μπορεί να χρηματοδοτηθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...