677
Πολ Αλεν και Μπιλ Γκέιτς το 1981 και σε μια αναπαραγωγή της κλασικής πόζας τους το 2013 | Twitter/

Ο «άλλος τύπος» δίπλα στον Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 06:53
Πολ Αλεν και Μπιλ Γκέιτς το 1981 και σε μια αναπαραγωγή της κλασικής πόζας τους το 2013
|Twitter/

Ο «άλλος τύπος» δίπλα στον Μπιλ Γκέιτς

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 06:53

Ηταν ο άλλος άνθρωπος δίπλα στον διάσημο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους δύο που μέσω της Microsoft άλλαξαν τον κόσμο μας. Δισεκατομμυριούχος, φίλαθλος, φιλάνθρωπος, ένας «προφήτης» της νέας τεχνολογίας που έζησε στη σκιά του χαρισματικού παιδικού του φίλου: ο Πολ Αλεν, συνιδρυτής το 1975, μαζί με τον Γκέιτς, της εταιρείας πληροφορικής που θα γινόταν ένας κολοσσός και ένα σύμβολο της νέας εποχής, πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 65 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε τον θάνατο του ιδρυτή μας Πολ Aλεν, συνιδρυτή της Microsoft», ανέφερε η εταιρεία Vulcan, την οποία δημιούργησε και της οποίας ήταν ο βασικός μέτοχος.

Ο Aλεν «πέθανε τη Δευτέρα το απόγευμα» εξαιτίας των «επιπλοκών του λεμφώματος μη-Χότζκιν» από το οποίο έπασχε, στο Σιάτλ των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι προσωπικοί υπολογιστές δεν θα είχαν υπάρξει αν δεν υπήρχε ο Πολ. Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου», είπε ο Μπιλ Γκέιτς, όταν έμαθε το κακό. Οι δυο τους ήταν φίλοι από παιδιά, από το σχολείο, τη δεκαετία του 1960.

Ο Πολ Αλεν και ο Μπιλ Γκέιτς το 1970 στο Λύκειο Λέικσαϊντ. Ο Αλεν αποφοίτησε το 1971, ο Γκέιτς το 1973.

Ο Πολ Aλεν είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι παρουσίασε υποτροπή στην ασθένεια, για την οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία μια πρώτη φορά το 2009, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί του ήταν «αισιόδοξοι».

«Ο αδελφός μου ήταν αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, από όλες τις απόψεις», ανέφερε η αδελφή του Τζόντι στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Vulcan.

Ο Aλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983, πριν ιδρύσει και γίνει πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στο Σιάτλ και διαχειρίζεται πόρους στους τομείς του πολιτισμού, των ακινήτων, των ΜΜΕ και του αθλητισμού.

Η περιουσία του ανερχόταν το βράδυ της Δευτέρας σε 20,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes. Ο Πολ Αλεν ήταν μεταξύ άλλων ιδιοκτήτης της ομάδας του αμερικάνικου φούτμπολ Σιάτλ Σίχοκς καθώς και των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ομάδας του ΝΒΑ. Ηταν επίσης γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, ειδικά στον τομέα της υγείας.

Δεν ήταν εξωστρεφής όπως ο Γκέιτς. Παρέμενε ένας ταπεινός τύπος, που απολάμβανε τα σπορ και να παίζει κιθάρα. Η Wall Street Journal, στη νεκρολογία του, τον χαρακτήρισε τέλειο κιθαρίστα και υπενθύμισε ότι είχε φτιάξει ολόκληρο στούντιο στη θαλαμηγό του και πως η μπάντα του, οι Paul Allen and the Underthinkers, είχαν κυκλοφορήσει ένα αξιόλογο άλμπουμ το 2013.

Παρότι -σε αντίθεση με τον Μπιλ Γκέιτς- προτιμούσε να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ο Αλεν έγραψε μια αυτοβιογραφία που κυκλοφόρησε το 2011.

Ο Αλεν με τον Γκειτς σε αγώνα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς του ΝΒΑ (REUTERS)
Φεβρουάριος 2014, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο αμερικανικό φούτμπολ (NFL) από τους Σιάτλ Σίχοκς (Reuters)

Στο βιβλίο περιέγραφε μεταξύ άλλων το πώς ο — παιδικός του φίλος — Γκέιτς, τον οποίο έπεισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ για να ιδρύσουν μια εταιρεία που θα παρήγαγε υπολογιστές και λογισμικό, είχε αποδυθεί σε μηχανορραφίες για να μειωθεί το μετοχικό κεφάλαιο του Αλεν στην Microsoft. «Νομίζω ότι εξέπληξα τον Μπιλ με το βιβλίο μου» είχε πει τότε με νόημα…

Σε εκείνο το βιβλίο ο Αλεν είχε ουσιαστικά «ξαναπεί» την ιστορία της Microsoft, καθώς για πρώτη φορά παρουσίαζε τον εαυτό του ως τον οραματιστή, τον άνθρωπο με τις ιδέες και τον Μπιλ Γκέιτς ως «πωλητή». «Εγώ ερχόμουν και του παρουσίαζα δέκα καλές ιδέες και βέβαια μετά άλλες δέκα που δεν θα μας πήγαιναν πουθενά. Εκείνος θα τις ήλεγχε αν μπορούν να γίνουν. Ηταν ο λογικός έλεγχος σε ένα ποτάμι από ιδέες», είχε περιγράψει ο Αλεν.

Ισως όμως η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά του ήταν μια συνομιλία του το 1974 με τον Γκέιτς. «Είχαμε πει τότε μεταξυ μας: “Κοίτα, αν είμαστε αρκετά επιτυχημένοι, ίσως να φτιάξουμε μια εταιρεία που θα μπορούσε να έχει και 35 υπαλλήλους”»… Οταν έφυγε από τη Microsoft ο Αλεν, η εταιρεία μετρούσε 500 εργαζόμενους. Σήμερα αριθμεί περί τους 90.000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...