648
H Τρέισι Κράουτς κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προκαλούν στους νέους ένα αίσθημα απώλειας | CreativeProtagon/Shutterstock

Η υπουργός… Μοναξιάς τα βάζει με τα social media

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 06:20
H Τρέισι Κράουτς κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία προκαλούν στους νέους ένα αίσθημα απώλειας
|CreativeProtagon/Shutterstock

Η υπουργός… Μοναξιάς τα βάζει με τα social media

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2018, 06:20

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της μάστιγας που λέγεται μοναξιά κάθε κυβερνητική πολιτική θα εξεταστεί διεξοδικά για να διαπιστωθεί αν κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερο ή περισσότερο μοναχικοί. Και τα σχέδια για την πρώτη στρατηγική της κυβέρνησης κατά της μοναξιάς θα δημοσιευτούν αύριο.

Πάθατε σοκ από την έκπληξη; Αναμενόμενο, αλλά «ησυχάστε», αυτός ο σχεδιασμός δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κυβέρνηση, αφορά τους Βρετανούς και καταρτίστηκε όταν η Τρέισι Κράουτς, η πρώτη υπουργός Μοναξιάς στον κόσμο, αποφάσισε να συνεχίσει το έργο της Τζο Κοξ, βουλευτή των Εργατικών που δολοφονήθηκε το 2016 από δεξιό εξτρεμιστή.

Λίγο πριν από τη δολοφονία της, η Κοξ είχε συστήσει την Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Μοναξιάς στη βρετανική κοινωνία, είχε, μάλιστα, ζητήσει τον ορισμό ενός υπουργού που θα αναλάμβανε την κυβερνητική δράση. Και τον περασμένο Ιανουάριο, η Τερέζα Μέι επέλεξε την Τρέισι Κράουτς, υπουργό Αθλητισμού και Κοινωνίας των Πολιτών, να συνεχίσει το έργο της Κοξ επεκτείνοντας τον ρόλο της και ως υπουργός Μοναξιάς.

Η Κράουτς διαπίστωσε ότι οι νέοι μπορούν να επηρεαστούν από τη μοναξιά περισσότερο από ό,τι οι ηλικιωμένοι. Και σε συνέντευξή της στους The Sunday Times, δήλωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούσαν στους νέους ένα αίσθημα απώλειας όταν έβλεπαν τις «τέλειες ζωές» άλλων στο Facebook και στο Instagram.

«Η μοναξιά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε» είπε. «Τα στατιστικά στοιχεία μας δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών νιώθουν μοναχικά εξίσου συχνά με τους ηλικιωμένους ή και συχνότερα. Οι άνθρωποι επηρεάζονται όταν βλέπουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι το απόλυτα τέλειο μέσα από το φιλτράρισμα των social media».

Η Τρέισι Κράουτς, υπουργός της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι ανέλαβε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μοναξιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο (photo: UK Parliament)

Η βρετανική κυβέρνηση ορίζει τη μοναξιά ως «ένα υποκειμενικό, ανεπιθύμητο αίσθημα έλλειψης ή απώλειας συντροφιάς», το οποίο «συμβαίνει όταν υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας των κοινωνικών σχέσεων που έχουμε και εκείνων που θέλουμε». Αυτό σημαίνει ότι η μοναξιά μπορεί να αγγίξει ακόμα και ανθρώπους με μεγάλες οικογένειες και πολλούς φίλους.

Η κυβερνητική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μοναξιάς θα περιλαμβάνει και μια δέσμευση από την πλευρά των επιχειρήσεων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το προσωπικό τους. Η Κράουτς δήλωσε: «Οταν διορίστηκα υπουργός μοναξιάς (τον περασμένο Ιανουάριο) έλαβα χιλιάδες e-mails και επιστολές, αλλά εκείνο που κόλλησε στο μυαλό μου ήταν από μια 30χρονη κοπέλα, μόνη, που μετακόμισε στο Λονδίνο γιατί είχε βρε τη δουλειά των ονείρων της».

Επαγγελματικά, η νεαρή τα πήγαινε εξαιρετικά, αλλά είπε ότι ποτέ δεν είχε αισθανθεί τόσο μόνη, ενώ τα αφεντικά και οι συνάδελφοί της δεν είχαν ιδέα ότι μετά τη δουλειά της αισθάνεται αφόρητη μοναξιά. «Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια στους ανθρώπους που εργάζονται μέχρις αργά» τόνισε η βρετανίδα υπουργός.

Είπε, ακόμη, ότι η στρατηγική θα έχει επίσης στόχο να βοηθήσει τους νέους γονείς, οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο της απομόνωσης μετά την επιστροφή τους στο σπίτι με ένα νεογέννητο. Και αποκάλυψε ότι η ίδια και ο σύντροφός της -ο Στιβ Λάντνερ είναι μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο- υπέφεραν όταν γεννήθηκε ο γιος τους, Φρέντι, το 2016.

«Υπάρχουν γεγονότα που ενεργοποιούν τη μοναξιά, όπως το πένθος, αλλά και ένα νεογέννητο μπορεί να την προκαλέσει επίσης» είπε. «Ενώ οι άλλοι έτρεχαν πάνω κάτω και συνέχισαν με τη ζωή τους, υπήρχαν στιγμές που ένιωθα εντελώς μόνη με το παιδί μας. Αυτό είναι κάτι που έχει επιπτώσεις και στον μπαμπά. Οταν ο Στιβ πρόσεχε τον Φρέντι, συχνά ένιωθε ότι ήταν ο μόνος μπαμπάς στις ομάδες μαμάδων και μωρών». Είπε ακόμη πόσο μόνη αισθάνθηκε όταν σταμάτησε να δουλεύει για να εξοφλήσει το δάνειο των 15.000 λιρών χρεών που είχε πάρει όταν ήταν 20 χρονών.

Σήμερα στη Βρετανία σχεδόν 20.000 λιγότεροι ηλικιωμένοι υποστηρίζονται από την κοινωνική μέριμνα στο σπίτι τους σε σχέση με το 2015, παρά την αύξηση του αριθμού των άνω των 65 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...