781
Σύγκρουση διαδηλωτών με άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας των εργαζομένων σε ΠΟΕ-ΟΤΑ | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας καλεί στο Μαξίμου τους απεργούς της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2017 14:30
Σύγκρουση διαδηλωτών με άνδρες των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας των εργαζομένων σε ΠΟΕ-ΟΤΑ
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας καλεί στο Μαξίμου τους απεργούς της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2017, 20:50
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/06/2017 14:30

Στο Μαξίμου καλεί ο Πρωθυπουργός τους απεργούς των ΟΤΑ προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τη νέα βελτιωμένη πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ, στη ρύθμιση που θα κατατεθεί την Τρίτη, θα προβλέπεται μεταξύ άλλων αυξημένη μοριοδότηση για τους συμβασιούχους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις. Παράλληλα, καταργείται το ανώτατο ηλικιακό όριο των 45 ετών για συμμετοχή στον ίδιο διαγωνισμό.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ενταση και τη Δευτέρα

Η Δευτέρα ήταν κατά κάποιο τρόπο μία συνέχεια της Πέμπτης. Παρότι διαμεσολάβησε -άκαρπη- συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και με την ΚΕΔΕ το Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας των δήμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερα σκουπίδια και δυσοσμία στους δρόμους. Και νέα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για τη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη, η οποία αναμενόταν να κατατεθεί το απόγευμα της ίδιας μέρας στη Βουλή. Κάποιοι διαδηλωτές εκτόξευσαν καφέδες και νερά προς την είσοδο του υπουργείου, ενώ μία ομάδα επιχείρησε να εισβάλει στο υπουργείο, συναντώντας την αντίσταση ανδρών των ΜΑΤ. Λόγω της συγκέντρωσης είχε αποκλειστεί η κυκλοφορία στη Σταδίου και τα γύρω στενά.

226184
Πορεία των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας

Εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ παρουσίασαν νωρίτερα την πρότασή τους, απορρίπτοντας την πρόταση Σκουρλέτη. «Αυτή η ρύθμιση αφήνει στον δρόμο 10.000 συμβασιούχους», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η πρότασή τους περιλαμβάνει τη μετατροπή συμβάσεων σε «αορίστου χρόνου».

Αυτή τη φορά το «όχι» προήλθε από τον υπουργό. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε την πρότασή τους, την οποία είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα ως «εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο κ. Σκουρλέτης μέσα σε πέντε λεπτά απέρριψε την πρόταση και μας αποκάλεσε “μαϊντανούς των καναλιών“. Η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα. Ο υπουργός Εσωτερικών κρίνεται ανίκανος», τόνισε μετά τη συνάντηση ο κ. Τράκας. «Την Πέμπτη θα κάνουμε πανελλαδική συγκέντρωση και θα πάμε στο Μαξίμου. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει λύση. Οι πολίτες είναι μαζί μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σκουρλέτης πάντως εκτίμησε ότι τελικά οι συμβασιούχοι θα προσέλθουν και θα υπογράψουν νέες συμβάσεις και θα σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, όχι μόνο θα συνεχιστούν μέχρι και τουλάχιστον την Πέμπτη οι κινητοποιήσεις, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα κλιμακωθούν. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ προανήγγειλαν ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και η αφόρητη αλλά και επικίνδυνη όπως προειδοποίησε και το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατάσταση στους δρόμους όπου ξεχειλίζουν πλέον τα σκουπίδια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στο χώρο της καθαριότητας.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε, ο εισαγγελέας Δημήτρης Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Πάντως η ΠΟΠ-ΟΤΑ έχει διαχωρίσει τη θέση της από τις κινητοποιήσεις, αποφασίζοντας να τις αναστείλει, γεγονός που σημαίνει ότι ένας πολύ μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα επιστρέψει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών…

Μητσοτάκης: «Να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές παροχής υπηρεσιών»

«Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των συμβασιούχων με μεγάλη ανευθυνότητα. Ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε αλόγιστα και οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν διαρκώς με τρόπο αντισυνταγματικό», τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι το σημερινό αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο.

«Δυστυχώς, οι προτάσεις της κυβέρνησης εγκυμονούν νέους νομικούς κινδύνους και τελικά δεν λύνουν το πρόβλημα», υπογράμμισε. Πρόταση της ΝΔ είναι να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, αίτημα που έχει καταθέσει με τροπολογία στη Βουλή, όπως είπε. Επιπλέον τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», προσθέτοντας ότι «πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας». Οπως είπε, αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς. «Είναι σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων θα πρέπει να την έχει  αποκλειστικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Η πολιτεία παρέχει τα αναγκαία θεσμικά εργαλεία για να γίνει αυτό. Δεν είναι, όμως, δουλειά του κράτους να καθορίζει πως θα μαζεύονται τα απορρίμματα στην Ηγουμενίτσα ή στην Ικαρία», υπογράμμισε.

Κάλεσε να σταματήσουν οι καταλήψεις και να επιστρέψει στην εργασία του το τακτικό προσωπικό των δήμων ώστε να καθαρίσουν οι πόλεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...