549
Στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ένας κλοτσά την πόρτα, ο άλλος σπρώχνει, οι αστυνομικοί αντιστέκονται, οι συγκεντρωμένοι βγάζουν φωτογραφίες... | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Σκουπίδια παντού, επεισόδια στο υπουργείο Εσωτερικών – Αλλά ο Σκουρλέτης έχει σχέδιο…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 12:10
Στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών. Ο ένας κλοτσά την πόρτα, ο άλλος σπρώχνει, οι αστυνομικοί αντιστέκονται, οι συγκεντρωμένοι βγάζουν φωτογραφίες...
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS

Σκουπίδια παντού, επεισόδια στο υπουργείο Εσωτερικών – Αλλά ο Σκουρλέτης έχει σχέδιο…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2017, 12:10

Η Ελλάδα έχει γεμίσει βαριές μυρωδιές και λόφους σκουπιδιών εδώ και τέσσερις ημέρες και μάλιστα τη χειρότερη στιγμή, την ώρα που φτάνουν κατά χιλιάδες οι τουρίστες. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ κορυφώθηκαν το πρωί της Πέμπτης όταν δύο μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας κατέληξαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οι διαδηλωτές ξήλωσαν τα ρολά στην είσοδο του υπουργείου, άδειασαν σακούλες με απορρίμματα και τους έβαλαν φωτιά. Παράλληλα, αποδοκίμασαν τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γιώργο Πατούλη, ο οποίος αναγκάστηκε να «βρει καταφύγιο» στο υπουργείο Εργασίας!

Αλλά η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα F&M ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, καθώς η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.

225180
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων σε ΠΟΕ-ΟΤΑ στο κέντρο της Αθήνας (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS)

Ολα άρχισαν όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων. Αυτό σήμαινε ότι οι 10.000 -6.500 κατά τον Πάνο Σκουρλέτη- συμβασιούχοι των δήμων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους.

Αντιδρώντας στην απόφαση, εργαζόμενοι στους δήμους Αττικής απέκλεισαν από το βράδυ της Κυριακής τα αμαξοστάσια με αποτέλεσμα η αποκομιδή των απορριμμάτων να μην γίνεται καθόλου ή να γίνεται με προβλήματα. Οι κάδοι άρχισαν να ξεχειλίζουν. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Και καθώς η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με εκπροσώπους των εργαζομένων στους δήμους Αττικής προέβη άκαρπη, σήμερα, Πέμπτη, αναμενόταν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

225110
Στο κέντρο της Αθήνας, άσχημο θέαμα κι ακόμη χειρότερη μυρωδιά… (ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIMENEWS)

Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας οι συμβασιούχοι στον δήμο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα Βενιζέλου το πρωί της Πέμπτης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους. Οπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Θεσσαλονίκη οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα. «Στο κέντρο της πόλης κάνουμε αποκομιδή τέσσερις φορές την ημέρα, επομένως θα δημιουργηθεί πρόβλημα και θα γεμίσουν οι κάδοι», τόνισε.

skoupidia
Ξεχειλίζουν οι κάδοι σε δήμο της Αττικής… (INTIMENEWS)

Με αφορμή τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες, ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους δημότες σε περίπτωση που βλέπουν γεμάτους τους κάδους των απορριμμάτων να κρατούν, όσο είναι δυνατόν, τα σκουπίδια στα μπαλκόνια τους ζητώντας την κατανόησή τους έως ότου ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Οι συμβασιούχοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέλαβαν την Τετάρτη και το δημαρχείο της Κέρκυρας στο Μαράσλειο διαμαρτυρόμενοι για τη λήξη της σύμβασής τους το επόμενο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα και στο Ηράκλειο της Κρήτης συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διαμαρτυρόμενοι για τις επαπειλούμενες απολύσεις των 86 συναδέλφων τους, κατέλαβαν το αμαξοστάσιο του δήμου Ηρακλείου και σύμφωνα με το cretapost.gr, δήλωσαν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση μετατρέποντας τον αποκλεισμό σε επ’ αόριστον κατάληψη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθαριότητα στην πόλη.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...