874
O Αντετοκούνμπο έχει αποβληθεί και οδεύει προς τα αποδυτήρια | Ashley Landis/Pool Photo-USA TODAY Sports

Οταν ο Giannis έχει νεύρα…

Sportscaster Sportscaster 12 Αυγούστου 2020, 12:32
O Αντετοκούνμπο έχει αποβληθεί και οδεύει προς τα αποδυτήρια
| Ashley Landis/Pool Photo-USA TODAY Sports

Οταν ο Giannis έχει νεύρα…

Sportscaster Sportscaster 12 Αυγούστου 2020, 12:32

Το παιχνίδι ήταν αδιάφορο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε σκοράρει 12 πόντους και είχε κατεβάσει 9 ριμπάουντ, σε 10 λεπτά συμμετοχής. Απέναντι στους Ουΐζαρντς, που έχουν, ήδη, αποκλειστεί από τα πλέι-οφ, φαινόταν από νωρίς οτι οι Μπακς δεν θα δυσκολεύονταν να φτάσουν στην 56η νίκη τους στο εφετινό ΝΒΑ, όπως και έγινε (126-113). Τίποτα δεν δικαιολογούσε αυτήν την αντίδραση του ηγέτη τους, που τον έκανε viral για τους λάθος λόγους.

Με το χρονόμετρο να δείχνει 8′.50″ για το τέλος του ημιχρόνου, ο έλληνας φόργουορντ έκανε επιθετικό φάουλ στον Μο Βάγκνερ. Ακολούθησε μια σύντομη λογομαχία των δυο παικτών, κι έπειτα ο «Greek Freak» έριξε μια κουτουλιά -α λα Ζιντάν- στο κεφάλι του αντιπάλου του. Φυσικά, αποβλήθηκε. Η απουσία του στο υπόλοιπο του αγώνα δεν επηρέασε τα «Ελάφια», όμως ο Giannis κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού έως και για πέντε αγωνιστικές, καθώς τα πλέι-οφ πλησιάζουν.

Τι τον έπιασε; Ενας παρατηρητικός τηλεθεατής θα διαπίστωσε πως, ακόμη και σε αυτό το ματς – αγγαρεία, ο Αντετοκούνμπο «τις έφαγε» σε μια δυο προσπάθειές του. Οχι από τον Βάγκνερ, αλλά δεν έχει σημασία. Εχει κουραστεί από τα χτυπήματα που δέχεται σχεδόν σε κάθε παιχνίδι. Ολοι τον έχουν βάλει στόχο και επιχειρούν να τον σταματήσουν με κάθε τρόπο. Πονάει. Φοβάται μήπως τραυματιστεί σοβαρά. Η ενέργειά του ήταν απαράδεκτη, όμως αυτή είναι η μαύρη αλήθεια: ελάχιστοι παίκτες στο ΝΒΑ αντιμετωπίζονται από τους αντιπάλους τους τόσο «βρώμικα», όσο εκείνος. Κάποιες φορές, μάλιστα, με την εξοργιστική ανοχή των διαιτητών.

Μετά τον αγώνα ο Giannis παραδέχτηκε το λάθος του: «Ηταν μία άσχημη πράξη. Αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, δεν θα το ξανάκανα. Είμαστε όλοι άνθρωποι, όμως…». Στη συνέχεια, εξήγησε γιατί έχασε την ψυχραιμία του: «Δεν ήμουν εκνευρισμένος με τον Βάγκνερ. Ηταν μία σειρά από βρώμικα χτυπήματα που το προκάλεσαν αυτό (την κουτουλιά). Παίκτες που μου βάζουν τρικλοποδιές, πέφτουν στα πόδια μου, με κρατάνε, με χτυπάνε. Δεν έχω κάτι με τον Βάγκνερ, απλώς σκεφτόμουν όλα τα παιχνίδια στα οποία οι αντίπαλοί μου με χτυπούν, κι έχασα το μυαλό μου για μία στιγμή… Συνήθως προσπαθώ να τελειώσω το παιχνίδι και να μην κάνω κάτι χαζό. Αλλά κάποιες στιγμές, για μερικά δευτερόλεπτα, δεν σκέφτεσαι… Σήμερα ήταν μια τέτοια μέρα, και ελπίζω ότι ήταν η τελευταία φορά που αντέδρασα έτσι…».

“I don’t think I was frustrated with Wagner. I think it was just the whole, like, buildup of dirty plays in my mind, you know, guys tripping me, guys falling in front of my feet, holding me, hitting me."

Geplaatst door Milwaukee Bucks op Dinsdag 11 augustus 2020

Αν και ποτέ στο παρελθόν ο Αντετοκούνμπο δεν είχε χτυπήσει αντίπαλό του, οι περιπτώσεις που έχασε τον έλεγχο δεν είναι λίγες. Αλλοτε τα έβαλε με τους διαιτητές, κι άλλοτε με τους «δικούς του», ή και με τον ίδιο του τον εαυτό. Ανήκει στην κατηγορία των αθλητών που δεν ανέχονται την αποτυχία. Καλό για την καριέρα του, αλλά όχι για τα νεύρα του.

Τον Νοέμβριο του 2017, στον αγώνα των Μιλγουόκι Μπακς με τους Γιούτα Τζαζ, εκνευρίστηκε με τους διαιτητές, θεωρώντας ότι κακώς δεν του δόθηκε ένα φάουλ. Καθώς επέστρεφε στην άμυνα, τους… τα έχωσε, φλερτάροντας με την τεχνική ποινή. Οταν ο (τότε) προπονητής των Μπακς, Τζέισον Κιντ, πήρε τάιμ-άουτ, ξέσπασε σε μια καρέκλα στον πάγκο της ομάδας του. Υστερα επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις στον assistant coach, Σον Σουΐνεϊ. Μόλις ηρέμησε, έσπευσε να απολογηθεί, μέσω του διαδικτυακού καναλιού των Μπακς: «Αυτό γίνεται συχνά ανάμεσα σε μένα και τον Σον. Πάντα τσακώνεσαι με τα αδέλφια σου. Είμαστε πολύ κοντά. Μου λέει πάντα την αλήθεια, και το ίδιο κάνω κι εγώ. Εχουμε μαλώσει και στο παρελθόν, μόνο που αυτή τη φορά το κάναμε σε εθνικό δίκτυο…».

Τον Απρίλιο του 2018, σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα με τους Νάγκετς, χρεώθηκε με το έκτο του επιθετικό φάουλ. Το τι άκουσε ο διαιτητής, δεν περιγράφεται. Φυσικά, ο Giannis αποβλήθηκε, καταδικάζοντας την ομάδα του σε ήττα.

Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, στη Νέα Υόρκη, οι Μπακς έχασαν από τους Νικς εξαιτίας δυο δικών του κακών επιλογών, στο φινάλε του αγώνα και της παράτασης. Ο Αντετοκούνμπο ξέσπασε στον Μάριο Χεζόνια, ο οποίος κάποια στιγμή κάρφωσε δίπλα του και, στη συνέχεια της φάσης, πέρασε επιδεικτικά πάνω από τον πεσμένο αντίπαλό του. «Με ενόχλησε, το ομολογώ. Αν το ξανακάνει, θα του ρίξω μπουνιά στα… καρύδια», είπε μπροστά στα μικρόφωνα για τον κροάτη συνάδελφό του.

Τον Νοέμβριο του 2019, στο ημίχρονο του αγώνα με τους Θάντερ, του έφταιγε… ο εαυτός του, που έκανε airball σε ελεύθερη βολή. Καθώς προχωρούσε προς τον πάγκο, δάγκωσε και έσκισε τη φανέλα του. Λίγα λεπτά αργότερα, στο δρόμο για τα αποδυτήρια, ξέσπασε σε μία πινακίδα και την έσπασε. «Θα πληρώσω εγώ τη ζημιά. Οταν παίζεις μπάσκετ έχεις πολλή ένταση και έντονα συναισθήματα», δικαιολογήθηκε.

Φταίει, βεβαίως, και η αδρεναλίνη. Φταίει που είναι λιγάκι νευρικός – μη σας ξεγελά το συνήθως χαμογελαστό του πρόσωπο, την ώρα της δράσης «τρελαίνεται». Μα, πάνω απ’ όλα, είναι το βάρος της αποστολής του, αυτό που τον κάνει να χάνει τον έλεγχο. Εδώ και χρόνια, μια ολόκληρη ομάδα προσπαθεί να κάνει πρωταθλητισμό «κρεμασμένη» πάνω του. Ο Τζόρνταν είχε δίπλα του τον Πίπεν (και όχι μόνο). Ο Λεμπρόν, τον Ουέιντ. Υστερα τον Ιρβινγκ και τώρα τον Ντέιβις. Ο Λέοναρντ, τον Τζορτζ. Οι Ουόριορς, μια πλειάδα «αστέρων». Οι περισσότερες από τις ομάδες που κατέκτησαν το πρωτάθλημα, στηρίχτηκαν σε δυο, τρεις, τέσσερις, ή και σε ολόκληρη πεντάδα πρωταγωνιστών. Ο Giannis είναι (σχεδόν) μόνος.

Χρωστάει πολλά στους Μπακς και θέλει να τους τα ξεπληρώσει, φέρνοντας στο Μιλγουόκι τον πρώτο του τίτλο μετά το 1971. Ξέρει πως, ίσως, δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Πιέζεται αφόρητα, κι ας μην το δείχνει. Κι όσο το εφετινό ΝΒΑ θα πλησιάζει στο φινάλε του, τόσο τα νεύρα του «Greek Freak» θα… τεντώνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...