252
H Mέρκελ παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου, η συμπεριφορά του Ερντογάν δεν δίνει άλλα περιθώρια ανοχής | REUTERS

Ομολογία Μέρκελ: Τα πράγματα με την Τουρκία δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 11:46
H Mέρκελ παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες του Βερολίνου, η συμπεριφορά του Ερντογάν δεν δίνει άλλα περιθώρια ανοχής
|REUTERS

Ομολογία Μέρκελ: Τα πράγματα με την Τουρκία δεν εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2020, 11:46

Η ανοχή των Ευρωπαίων έναντι του καθεστώτος Ερντογάν και της επιμονής του στην όδο των προκλήσεων, φαίνεται πια να εξαντλείται και όπως ανακοίνωσε η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

«Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν με τον τρόπο που όλοι ευχόμασταν», παραδέχθηκε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και γνωστοποίησε ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο θα συζητηθεί η επιδίωξη της Τουρκίας για εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει χρόνο στην Τουρκία μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να σταματήσει τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», υπενθύμισε και παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ, στα μέσα Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση της Συνόδου, «στην οποία έχουμε προγραμματίσει να αξιολογήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές τουρκικές ενέργειες.

Οπως επεσήμανε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου είχε αποφασίσει να ξεκινήσει ένα «θετικό διάλογο» με την Τουρκία, υπό τον σαφή όρο ότι η Αγκυρα «θα προέβαινε σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η Τουρκία, όμως, παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειές της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεών της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...