283
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ τη Πέμπτη | INTIMEnews

Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Ηρθε πια η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 18:45
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του της ΕΕ τη Πέμπτη
|INTIMEnews

Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: Ηρθε πια η ώρα των κυρώσεων για την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2020, 18:45

Τη λήψη κατάλληλων μέτρων από την ΕΕ που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε από τους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσων.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης-2ας Οκτωβρίου για την εκκίνηση ενός «θετικού διαλόγου» με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα προέβαινε «σε εποικοδομητικές προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οριστικά οι παράνομες ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου».

Η Τουρκία όμως -τόνισε κ. Δένδιας-  έκανε ακριβώς το αντίθετο, κλιμακώνοντας τις παράνομες ενέργειες της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, και ουσιαστικά αγνοεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων της με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Δυστυχώς,  παρατήρησε, με υπαιτιότητα της Αγκυρας δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για «θετικό διάλογο με την Τουρκία» και πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προετοιμάσει και να υιοθετήσει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα που θα αναγκάσουν την τουρκική ηγεσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η περίκλειστη πόλη «δεν είναι χώρος για πικ-νικ» και ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί προσβολή για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η Ελλάδα, επανέλαβε,  καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που παραβαίνει ανοιχτά αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε εξάλλου την αλληλεγγύη του προς τη Γαλλία και την Αυστρία μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανησυχητική κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ λόγω της παρουσίας ξένων μαχητών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην Αιθιοπία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...