595
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ την Τρίτη | ΥοuΤube/ΕΡΤ

Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν θα το επιτρέψει ούτε η Ελλάδα ούτε οι σύμμαχοί μας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 11:16
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη συνέντευξή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ την Τρίτη
|ΥοuΤube/ΕΡΤ

Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο – Δεν θα το επιτρέψει ούτε η Ελλάδα ούτε οι σύμμαχοί μας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 11:16

Ανενεργό και νεκρό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, το «πυροτέχνημα» της διμερούς συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη για έρευνες υδρογονανθράκων εντός της λιβυκής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας ούτε οι σύμμαχοί μας», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ.

Η Τουρκία –παρατήρησε ο κ. Οικονόμου– επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο το οποίο φυσικά και ουσιαστικά είναι ανενεργό και νεκρό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ομως, όσες φορές και αν προσπαθήσει με μυθεύματα και με ψέματα να κατασκευάσει μια πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι αυτή την πραγματικότητα θα την ενστερνιστούν και θα την ασπαστούν και άλλοι. Εκεί η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο και αυτό το έχουν παραδεχθεί, το έχουν αποδεχθεί, το έχουν συνομολογήσει όλοι οι μεγάλοι διεθνείς παίκτες αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί».

»Ακόμη και μέσα στη Λιβύη, ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής τάξης της χώρας δεν το αποδέχεται και το δηλώνει ευθαρσώς και αποφασίζει με θεσμικές δυνατότητες που έχει ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χώρα μας θα αντιδράσει όπως το Διεθνές Δίκαιο της εξασφαλίζει.

»Μην ξεχνάτε ότι έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή. Εχουμε υπογράψει ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν θα το επιτρέψει ούτε η χώρα μας ούτε οι σύμμαχοί μας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου και διαβεβαίωσε ότι «η χώρα μας θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα αποτελεσματικά, αποφασιστικά, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και όπως έχει και τη δυνατότητα και την επάρκεια να το κάνει».

Oσο για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, επανέλαβε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά.

«Ο κ. Ερντογάν έχει επιτεθεί ρητορικά στη χώρα και στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας από τους Ελληνες να τον καταψηφίσουν. Δεν του κάνει για Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εάν λοιπόν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στον διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, τονίζοντας ότι καλό είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας, με επιθέσεις, με τελείως ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην ιστορική αλήθεια. Πολύ περισσότερο δεν εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο. Η ελληνική πλευρά πάντοτε αντιδρά και με ψυχραιμία και με αποτελεσματικότητα. Με ψυχραιμία διότι δεν παρασυρόμαστε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τη βασική μας στρατηγική και με αποτελεσματικότητα, διότι η εμβέλεια των απόψεών μας συνεχώς ενισχύεται. Πείθουμε τους εταίρους μας, τους συμμάχους μας, επειδή τα επιχειρήματά μας εδράζονται στην αλήθεια, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο με τεκμήρια. Και αυτό δεν είναι επειδή απλώς το λέμε εμείς. Φαίνεται από τις αντιδράσεις και των εταίρων μας και των συμμάχων μας και εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων παντού», επεσήμανε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...