373
| Nick Paleologos / SOOC

Ντόρα Μπακογιάννη: «Μπούρδες» αυτά που λέει ο Ακάρ για τη Λωζάνη – Ανησυχώ για «θερμό» παραμονές των τουρκικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 10:55
|Nick Paleologos / SOOC

Ντόρα Μπακογιάννη: «Μπούρδες» αυτά που λέει ο Ακάρ για τη Λωζάνη – Ανησυχώ για «θερμό» παραμονές των τουρκικών εκλογών

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2022, 10:55

Φόβους για σπασμωδικές κινήσεις-αντιδράσεις από τον στριμωγμένο στην Τουρκία Ερντογάν, λόγω της κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, εξέφρασε σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Τους ηγέτες που είναι πολύ στριμωγμένοι, τους φοβάμαι», είπε η κυρία Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον τούρκο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι το ίδιο ισχύει και –κυρίως– για τον Πούτιν.

«Οταν το λιοντάρι το σπρώξεις στη γωνία, δεν ξέρεις ποτέ τι σου κάνει. Εχει κρίση μεγαλείου, δεν υπάρχει κανείς να του τραβήξει το αφτί», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Οπως είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει πολύ μεγάλος εκνευρισμός στην Τουρκία, που οφείλεται κυρίως στα εσωτερικά της προβλήματα, και «γίνεται προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον του λαού σε αλλά πράγματα, γιατί είναι πολύ δύσκολο ο Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές με πληθωρισμό 80%».

Δεν έκρυψε μάλιστα την ανησυχία της για ένα «θερμό» επεισόδιο, λίγο πριν από τις κάλπες τουρκικών εκλογών. «Ανησυχώ μήπως γίνει κάτι παραμονές των τουρκικών εκλογών, υπάρχει ενδεχόμενο κρίσης» προειδοποίησε.

Οσο για τις μεγαλόστομες ανακοινώσεις των Τούρκων για τα μνημόνια έρευνας υδρογονανθράκων με τη Λιβύη, εντός της λιβυκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι «η Λιβύη είναι failed state, διαλυμένο κράτος αυτή τη στιγμή, και η μισή Λιβύη δεν δέχεται τη συμφωνία» που υπεγράφη τη Δευτέρα στην Τρίπολη.

Αναφορικά εξάλλου με τις συνεχιζόμενες απειλές τούρκων αξιωματούχων και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με κορυφαία εσχάτως τη δήλωση του τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η Ελλάδα έχει τεθεί εκτός Συνθήκης της Λωζάνης επειδή έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά, η πρώην υπουργός Εξωτερικών «φρέσκαρε» λίγο τη μνήμη του τούρκου υπουργού λέγοντας:

«Η Λωζάνη δεν έχει υπογραφεί μόνο από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά από πάρα πολλά κράτη. Τη Λωζάνη την έκανε “κόσκινο” η Τουρκία στη Συρία».

«Αυτά που λέει ο Ακάρ είναι μπούρδες. Τα νησιά μας έχουν αμυντική, όχι επιθετική θωράκιση», παρατήρησε και κανείς δεν θα τολμήσει να πειράξει ελληνικό νησί, διαβεβαίωσε η κυρία Μπακογιάννη, αναφερόμενη στον βαθμό ετοιμότητας και τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ερωτηθείσα, τέλος, αν υπάρχουν περιθώρια επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, είπε ότι αυτό εξαρτάται από την Αγκυρα. «Θα κρατήσουμε ανοιχτή την πόρτα στον διάλογο, αλλά δεν είπε ο Μητσοτάκης “Ερντογάν γιοκ”, ο Ερντογάν είπε “Μητσοτάκης γιοκ”», ανέφερε χαρακτηριστικά εν όψει της συνόδου της Πράγας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...