361
|

«Έστειλες λάθος γράμμα»

«Έστειλες λάθος γράμμα»

Η προειδοποίηση Σόιμπλε για πιστωτικό γεγονός αν η Ελλάδα δεν πληρώσει έγκαιρα, εντός του Μαρτίου, τις υποχρεώσεις της και οι αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ στους FT για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης κωδικοποιούν τον πρόλογο στο επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. Τόσο το περιεχόμενο, όσο και το ύφος, των δύο συνεντεύξεων είναι πρωτοφανή για τη λειτουργία πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ‘Ίσως με αυτόν τον τρόπο να απογυμνώνουν την κατά Βαρουφάκη «δημιουργική ασάφεια» ή και να απαντούν με τα ίδια μέσα -με συνεντεύξεις- σε όσα ο Έλληνας συνάδελφός τους διασπείρει σε όλα τα μέσα, ελληνικά και διεθνή. Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές.

Ο Σόιμπλε επισείοντας το πιστωτικό γεγονός λέει «δεν θα ‘θελα να ήμουν στη θέση του για όσα θα συμβούν στην Ελλάδα», επιστρέφοντας τη χειροβομβίδα. Ο δε Ντάισελμπλουμ δείχνει ότι οι αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης δεν είναι ελληνικό, μόνο, προνόμιο. Ο Ολλανδός υπουργός είπε με δύο λέξεις ότι ο επιταχυντής, που οδήγησε την κυβέρνηση στη συμφωνία με το Eurogroup, ήταν η διαρροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες: «400 εκ. την ημέρα τον Ιανουάριο, σχεδόν διπλάσιος ρυθμός τον Φεβρουάριο –“it was the biggest driver”. Ο Ντάισελμπλουμ, όμως, ήταν δηλητηριωδώς λεπτομερής για το παρασκήνιο της επιστολής της κυβέρνησης προς τον ίδιο, ως πρόεδρο του Eurogroup, για την παράταση του προγράμματος. Υπογραφόταν μεν από το Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά είχε γραφτεί από πολλούς συν-γραφείς στο γραφείο του κ. Τσίπρα.

Συν-γραφέας, όπως αποκάλυψε ο Ντάισελμπλουμ, ήταν και ο ίδιος, ανταλλάσοντας email με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κάνοντας editing σε παραγράφους και μιλώντας στο τηλέφωνο απευθείας μαζί του. Στο τέλος, όμως, όταν έλαβε το επίσημο κείμενο ο Ντάισελμπλουμ εξεπλάγη -λέει στους FT- καθώς κρίσιμα θέματα και διατυπώσεις, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί, είχαν παραληφθεί. Δεν ρώτησε τον αποστολέα του γράμματος καθώς, όπως επειδεικτικά λέει, «εκείνο το πρωί δεν συναντηθηκα καθόλου με τον Βαρουφάκη». Πήρε αμέσως στο τηλέφωνο τον Αλέξη Τσίπρα και του είπε «Δεν ξέρω τι έχει γίνει, αλλά έχεις στείλει λάθος γράμμα». Ο πρωθυπουργός εξεπλάγη και αυτός, Αναρωτήθηκε «μα πώς είναι δυνατόν;», αλλά μέσα σε ένα τέταρτο έστειλε το τελικό -το σωστό κατά τον Ντάισελμπλουμ- γράμμα. Μόνο μια λέξη τους απασχόλησε. Ποια δεν μας είπε ο Ντάισελμπλουμ. Αυτό που μας είπε, όμως, ήταν ότι το διπλωματικό savoir vivre περί εμπιστευτικότητας στις διαπραγματεύσεις έλαβε τέλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News