616
Πιθανόν, επιχειρήθηκε «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οικισμοί είναι εγκαταλελειμμένοι, ότι είναι ασφαλές να εισέλθουμε σε αυτούς», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός | (Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/ Zohra Bensemra

Οι Ρώσοι αποχωρούν πράγματι από τη Χερσώνα ή στήνουν παγίδα;

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 19:15
Πιθανόν, επιχειρήθηκε «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οικισμοί είναι εγκαταλελειμμένοι, ότι είναι ασφαλές να εισέλθουμε σε αυτούς», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός
|(Φωτογραφία αρχείου) REUTERS/ Zohra Bensemra

Οι Ρώσοι αποχωρούν πράγματι από τη Χερσώνα ή στήνουν παγίδα;

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 19:15

Τις αναφορές περί εκκένωσης της Χερσώνας από τους Ρώσους φάνηκε να επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της Telegraph την Πέμπτη, βάσει του οποίου ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν να εγκαταλείπουν τη σημαντική πόλη στα νότια της Ουκρανίας.

Δυνάμεις της Μόσχας στην περιοχή άφησαν κενές στρατιωτικές θέσεις στην πόλη, περνώντας στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου, προς την Κριμαία, δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα αυτόπτες μάρτυρες. «Υπάρχουν πολύ λιγότεροι κατακτητές στην πόλη. Τα οδοφράγματα αφαιρούνται και οι σημαίες (τους) κατέβηκαν», κατέθεσε ένας ντόπιος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Την ίδια ημέρα, αξιωματούχος της ρωσικής διοίκησης στη Χερσώνα –μία από τις τέσσερις περιοχές που η Ρωσία ανακοίνωσε ότι προσάρτησε τον περασμένο μήνα, έπειτα από τη διεξαγωγή των ψευδών και παρανόμων, κατά τους Δυτικούς, δημοψηφισμάτων– παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας αναμένεται να εγκαταλείψουν την πόλη. «Πιθανότατα, οι μονάδες μας, οι στρατιώτες μας, θα φύγουν για την αριστερή (ανατολική) όχθη», σημείωσε ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ.

Την Παρασκευή, άλλωστε, ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι οι άμαχοι στην περιφέρεια πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης (βέβαια, οι απομακρύνσεις των πολιτών, που ξεκίνησαν προ ημερών, καταγγέλθηκαν ως αναγκαστικοί εκτοπισμοί του πληθυσμού από το Κίεβο).

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν εικόνες που δείχνουν σημαίες να αφαιρούνται από το κεντρικό κτίριο της διοίκησης της πόλης, το οποίο φάνηκε να μένει άδειο.

Ωστόσο, η ουκρανική πλευρά προειδοποίησε ότι οι φωτογραφίες αυτές –και όχι μόνο– θα μπορούσαν να αποτελούν ρωσική παραπληροφόρηση, μέρος μιας πιθανής προσπάθειας του Κρεμλίνου να στήσει μια παγίδα στις δυνάμεις του Κιέβου, προκειμένου να αλλάξει την τύχη του στη μάχη για τη Χερσώνα.

Η εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας, Ναταλίγια Γκουμενιούκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιχειρήθηκε «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι οικισμοί είναι εγκαταλειμμένοι, ότι είναι ασφαλές να εισέλθουμε σε αυτούς, ενώ (σ.σ. οι Ρώσοι) ετοιμάζονται για οδομαχίες».

«Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στη Χερσώνα, ωστόσο φορούν πολιτικά ρούχα πλέον. Μετεγκαθίστανται σε άλλες πόλεις, πέρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα, στα σπίτια των κατοίκων που έχουν φύγει», εξήγησε η αξιωματούχος και προσέθεσε: «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι ένας υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει τέτοιες διαρροές πληροφοριών, (οι οποίες θα οδηγούσαν σε) επιθέσεις υπολογισμένες να αποδυναμώσουν τα στρατεύματα».

Οι εκτιμήσεις αυτές υποστηρίχθηκαν από ορισμένους ντόπιους, συνέχισε το ρεπορτάζ της Telegraph. Κάτοικος της Χερσώνας κατέθεσε στην εφημερίδα ότι είδε κονβόι ρωσικών φορτηγών να περνά μπροστά από το σπίτι της μέσα στη νύχτα, αλλά προσέθεσε ότι «υπήρχαν ακόμη στρατιώτες στην πόλη». «Μου φαίνεται ότι η αφαίρεση της σημαίας είναι ενδεικτική. Εγινε για να σκεφτούν όλοι εσφαλμένα ότι ο στρατός εγκαταλείπει την πόλη», πρόσθεσε.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών προειδοποιούσε ότι, παρά τις αναφορές ότι η Ρωσία προετοίμαζε την αποχώρησή της από την πόλη, στην πραγματικότητα ενίσχυε τις δυνάμεις της. Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Κύριλλο Μπουντάνοφ, «δεν φεύγουν αυτή τη στιγμή. Ετοιμάζονται να αμυνθούν. Δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι όλα έχουν χαθεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, μεταφέρουν νέες στρατιωτικές μονάδες».

Εξάλλου, ακόμη και αν μια μερική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων βρισκόταν σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σήμαινε ότι οι Ρώσοι το έβαλαν κάτω.

Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν στην πρώτη γραμμή είπαν στην Telegraph ότι η Ρωσία «χρησιμοποιεί κάθε μέσο» που έχει στη διάθεσή της για να απωθήσει τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων «απαγορευμένων όπλων, βομβών φωσφόρου και βομβών διασποράς».

Παράλληλα, στην ανατολική όχθη του Δνείπερου έγινε αντιληπτό ότι η Μόσχα ενίσχυε τις θέσεις της.

Μια 20χρονη κάτοικος είπε ότι είδε τους γείτονές της να απομακρύνονται από το σπίτι τους, προκειμένου τα ρωσικά στρατεύματα να στήσουν ένα διοικητικό κέντρο σε αυτό. «Οι άνθρωποι εκδιώκονται από τα σπίτια τους και οι Ρώσοι εγκαθίστανται σε αυτά», είπε. «Τους έδωσαν μερικές ώρες για να μαζέψουν πράγματα και τους έστειλαν μακριά. Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει εκεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...