363
Ουκρανοί στρατιώτες βομβαρδίζουν ρωσικές θέσεις κοντά στο μέτωπο, την Τρίτη | REUTERS/Vyacheslav Madiyevsky

Κίεβο: Στη Χερσώνα θα γίνει η μάχη των μαχών

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 10:28
Ουκρανοί στρατιώτες βομβαρδίζουν ρωσικές θέσεις κοντά στο μέτωπο, την Τρίτη
|REUTERS/Vyacheslav Madiyevsky

Κίεβο: Στη Χερσώνα θα γίνει η μάχη των μαχών

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2022, 10:28

Η μάχη της Χερσώνας θα είναι από τις πιο σκληρές του πολέμου που ξεκίνησαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Η περιφέρεια της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία είναι η πιο σημαντική από τις τέσσερις ουκρανικές που προσάρτησε παράνομα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσον αφορά τη στρατηγική της σημασία, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Οι Ρώσοι έχουν διατάξει την εκκένωση της περιοχής από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, τους οποίους μεταφέρουν στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου και στην Κριμαία.

Ομως, ο ρωσικός στρατός δεν υποχωρεί από την πόλη, που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία. Αντίθετα, όπως τόνισε στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενισχύουν τις θέσεις τους για να αποκρούσουν την αντεπίθεση των Ουκρανών, που έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια. Ο Ολεκσίι Αρεστόβιτς είπε ότι εκεί θα διεξαχθούν οι μεγαλύτερες μάχες του πολέμου, σύμφωνα με τον Guardian.

Στο μεταξύ, δεκάδες τσετσένοι πολεμιστές σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, όταν το ουκρανικό πυροβολικό βομβάρδισε το σχολείο όπου είχαν στρατοπεδεύσει, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

«Πλήγματα ακριβείας του Πυροβολικού (…) κατέστρεψαν 30 μέλη των δυνάμεων κατοχής στην τοποθεσία Κάτζιρι, στην περιφέρεια της Χερσώνας, και παγίδευσαν πάνω από 100 στρατιώτες του εχθρού κάτω από τα συντρίμμια», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, επλήγησαν στρατιώτες που ανέπτυξε στη Χερσώνα ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ωστόσο το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει ότι οι πληροφορίες τους δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ουκρανός στρατιωτικός διοικητής στη Χερσώνα, Σερχίι Χλαν, δήλωσε πως μονάδα Τσετσένων στάθμευε σε σχολείο χωριού στην άλλη όχθη του ποταμού μετά την απόσυρσή τους από τη Χερσώνα και το πέρασμα του Δνείπερου. Αποκάλυψαν μόνοι τους πού βρίσκονταν αναρτώντας φωτογραφίες τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πρόσθεσε. Μίλησε για 40 νεκρούς και 60 παγιδευμένους στα ερείπια.

Πηγές προσκείμενες στην τσετσενική αντιπολίτευση έκαναν λόγο για περίπου 100 νεκρούς.

Ο Καντίροφ δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές. Την Τρίτη είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον «αδύναμο» τρόπο που αντιδρά η Ρωσία στους ουκρανικούς βομβαρδισμούς, ζητώντας τον «αφανισμό των ουκρανικών πόλεων». Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο αιμοσταγής δικτάτορας της Τσετσενίας, που έχει δηλώσει ότι θα στείλει τους έφηβους γιους του στο μέτωπο, είχε ζητήσει από το Κρεμλίνο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...