401
| REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν ο φιλεύσπλαχνος: Εγώ και ο Πούτιν θα δώσουμε «δωρεάν» δημητριακά στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 13:07
|REUTERS/Umit Bektas

Ερντογάν ο φιλεύσπλαχνος: Εγώ και ο Πούτιν θα δώσουμε «δωρεάν» δημητριακά στην Αφρική

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2022, 13:07

Το προφίλ ενός παγκόσμιου ηγέτη, ειρηνοποιού και φιλάνθρωπου, επιχειρεί να φιλοτεχνήσει για τον εαυτό του ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος την Παρασκευή υποσχέθηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία «θα παραδώσουν δωρεάν» δημητριακά σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν από λιμό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εμπορική έκθεση της Ενωσης Μουσουλμάνων Επιχειρηματιών MUSIAD EXPO, στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε:

«Ας βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες».

Και προσέθεσε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «μου είπε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε δωρεάν δημητριακά στις χώρες αυτές, όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν».

«Συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε ευρύτερα στους G20», τη σύνοδο κορυφής των 20 πιο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία.

Η Μόσχα είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο πως είναι έτοιμη να παραδώσει δωρεάν μέσα στους επόμενους μήνες και με τη βοήθεια της Τουρκίας 500.000 τόνους δημητριακών στις φτωχές χώρες.

Οι εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια επανελήφθησαν την Πέμπτη αφού η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για τα δημητριακά που είχε υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, έχει επιτρέψει από την 1η Αυγούστου την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ανακουφίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ερντογάν μίλησε και για το σχέδιό του η Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης –ένα ακόμη σχέδιο του φίλου του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όταν τροφοδοτήσουμε το φυσικό αέριο που βρίσκουμε στη Μαύρη Θάλασσα στο σύστημα, θα παρέχουμε ανακούφιση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και στις ανάγκες των νοικοκυριών. Θα έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα όταν οι μονάδες του πυρηνικού σταθμού Akkuyu τεθούν σε σταδιακά σε λειτουργία. Τότε η Σινώπη θα είναι η δεύτερη φάση μας ως μονάδα πυρηνικής ενέργειας. Σε αυτή τη διαδικασία, οι βιομήχανοί μας πρέπει να επικεντρωθούν σε επενδύσεις παραγωγής ενέργειας που θα καλύψουν τις δικές τους ανάγκες», είπε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το ertnews.gr, για να συμπληρώσει:

«Αξιολογούμε πλήρως τους υδροηλεκτρικούς πόρους μας, ενθαρρύνουμε τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Φέρνουμε στη χώρα μας τα εργαλεία που θα εξισορροπήσουν τις διακυμάνσεις στην παραγωγή με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Τουρκία θα γίνει κόμβος φυσικού αερίου. Ακούσατε τις δηλώσεις Πούτιν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Θα συνεχίσουμε αυτό το έργο με αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...