440
|

Προεκλογικό πακέτο 1,1 δισ. ευρώ εξήγγειλε από το Ζάππειο ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 20:05

Προεκλογικό πακέτο 1,1 δισ. ευρώ εξήγγειλε από το Ζάππειο ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2019, 20:05

Λίγο μετά τις αποκαλύψεις για την… ξεκούραση του Αλέξη Τσίπρα σε σκάφος μετά την τραγωδία στο Μάτι και ενώ μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, ο Πρωθυπουργός έστησε την δική του φιέστα παροχών στο Ζάππειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά την οποία ανακοίνωσε δέσμη μόνιμων μέτρων ελάφρυνσης στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει.

Τα μέτρα είχαν εξειδικευτεί και «κλειδώσει» νωρίτερα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με τη φράση: «Τώρα ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ηρθε ή ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των κόπων τους» ο κ. Τσίπρας παρουσίασε -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ένα «ισορροπημένο πακέτο μόνιμων φιλοαναπτυξιακών μέτρων ελάφρυνσης και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πακέτο παροχών της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, καθώς και η επαναφορά της 13ης σύνταξης.

Ειδικότερα, ο ΦΠΑ στην εστίαση θα μειωθεί από το 24% στο 13% και στον συντελεστή αυτόν θα ενταχθούν όλα τα τρόφιμα. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από το 13% στο 6% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η 13η σύνταξη που επανέρχεται στο Δημόσιο αντιστοιχεί στο ποσό του δώρου του Πάσχα.

Αναλυτικά τα μέτρα:

Για το 2019

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24% στο 13%.

Μετάταξη όλων των τροφίμων από το 24% στο 13%.

Μείωση ΦΠΑ στην Ενέργεια σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο από 13% στο 6%.

Κατανομή της «13ης σύνταξης» στο μισό της μηνιαίας σύνταξης.

Για το 2020

Κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και ριζική μείωσή της για μεγαλύτερα από αυτά.

Αύξηση του συντελεστή απόσβεσης επενδύσεων στο 150%, μέτρο που αφορά επενδύσεις εντός πενταετίας σε όλους τους κλάδους με στόχο την τόνωση των επενδύσεων.

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για νέους ως 25 ετών σε ποσοστό 80%. και σε ποσοστό 25% για νέους έως 29 ετών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 13% σε 11%. Σε αυτόν τον συντελεστή θα βρίσκονται ήδη η εστίαση, τα τρόφιμα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, το νερό, η γεωργική παραγωγή κ.α.

Από 1/1 θεσπίζουμε φορολογικές μειώσεις για κατοίκους νησιών. Φορολογικός συντελεστής για μόνιμους κατοίκους νησιών μέχρι 3.100 κατοίκων, όπως ίσχυε πριν τα μνημονιακά χρόνια, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με ως 1000 κατοίκους και μείωση του κόστους πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές.

Μείωση φόρου συνεταιρισμών αγροτών στο 10% και έκπτωση 10% στο φορολογητέο τους εισόδημα.

Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...