453
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου για την καταπολέμηση του ISIS | REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ απαιτεί να πάρουν πίσω οι Ευρωπαίοι 800 τζιχαντιστές, αλλιώς θα τους απελευθερώσει

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 10:41
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε διάσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου για την καταπολέμηση του ISIS
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τραμπ απαιτεί να πάρουν πίσω οι Ευρωπαίοι 800 τζιχαντιστές, αλλιώς θα τους απελευθερώσει

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2019, 10:41

Την ώρα που από το χαλιφάτο του ISIS δεν έχει απομείνει παρά ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης που σύντομα και αυτό θα εξαφανιστεί, ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε θέμα μεταγωγής των κρατούμενων τζιχαντιστών στις ευρωπαϊκές χώρες, από όπου κατάγονται, για να δικαστούν εκεί.

Μέσω Twitter, του αγαπημένου τρόπου του προέδρου των ΗΠΑ για να πιέζει τους συμμάχους του, ο Τραμπ επισήμανε ότι το χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους «είναι έτοιμο να πέσει» για αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τους ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω περισσότερους από 800 τζιχαντιστές του ΙΚ που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία από τους Αμερικανούς.

«Το Χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει. Η εναλλακτική δεν είναι καλή, δεδομένου ότι θα αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους», έγραψε ο Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους 800 και πλέον μαχητές του ISIS που κρατάμε αιχμάλωτους στη Συρία και να τους περάσουν από δίκη», επισήμανε.

Και συνέχισε γράφοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν να παρακολουθήσουν αυτούς τους τζιχαντιστές του IΚ να διεισδύουν στην Ευρώπη, όπου αναμένεται να πάνε. Κάνουμε τόσα πολλά και ξοδεύουμε τόσα πολλά. Ηρθε η ώρα οι άλλοι να ανεβάσουν ταχύτητα και να κάνουν τη δουλειά την οποία είναι τόσο ικανοί να κάνουν. Αποσυρόμαστε μετά τη νίκη 100% επί του Χαλιφάτου!».

Οπως σημειώνει ο Guardian, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, εμφανίζονται έτοιμες να πάρουν στο έδαφός τους τους τζιχαντιστές, ωστόσο άλλες, όπως η Βρετανία, εμφανίζονται μάλλον απρόθυμες. Το Λονδίνο έχει το επιπλέον δίλημμα του τι να γίνει με τις συζύγους και τα παιδιά των τζιχαντιστών.

Διστακτική, αν όχι και αρνητική, είναι η και η Γερμανία, με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας να επισημαίνει ότι η απαίτηση του Τραμπ είναι «εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί». Ο επαναπατρισμός των εκατοντάδων ευρωπαίων τζιχαντιστών θα γίνει εφικτός μόνο «όταν θα μπορέσει να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίων», εξήγησε ο Μάας στο ARD.

Επί τους εδάφους η κατάσταση είναι σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους γιατί οι μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στη Συρία είναι έτοιμοι να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών στον ποταμό Ευφράτη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές τους υπόλοιπους μαχητές του ΙΚ σε μια γειτονιά του χωριού Μπαγούζ, κοντά στα ιρακινά σύνορα. Αν και οι τζιχαντιστές είναι εξοπλισμένοι, η πτώση του θύλακα είναι θέμα λίγων ημερών.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, εγείροντας πάντως ερωτήματα για το μέλλον των Κούρδων, συμμάχων της Ουάσινγκτον, καθώς και για την εμπλοκή της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Σε κάθε περίπτωση, το τέλος του ΙΚ ως οντότητας δεν θα φέρει το τέλος του τζιχαντισμού καθώς μάλιστα οι διασκορπισμένες σήμερα δυνάμεις του ISIS συγκεντρώνονται ξανά, κυρίως στην περιοχή της Μοσούλης, στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...